Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS/Pixabay
Newsy

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 18, 2021

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe

Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic!

Zobacz także

Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • panierka panko lub płatki kukurydziane
  • mąka uniwersalna
  • sól i pieprz
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm.
  2. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce).
  3. Mięso obtoczcie w mące, zanurzcie w jajku, a następnie panierce. Odkładajcie je na bok, aż wszystkie będą pokryte równą warstwą panierki. Smażcie na smalcu z obu stron, aż uzyskacie wspaniałą chrupkość i złoty kolor. Smacznego.

Czytaj też:

Komentarze