Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS.pl/Pixabay
Newsy

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe

Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic!

Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • panierka panko lub płatki kukurydziane
  • mąka uniwersalna
  • sól i pieprz
  • smalec do smażeni

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm.
  2. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce).
  3. Mięso obtoczcie w mące, zanurzcie w jajku, a następnie panierce. Odkładajcie je na bok, aż wszystkie będą pokryte równą warstwą panierki. Smażcie na smalcu z obu stron, aż uzyskacie wspaniałą chrupkość i złoty kolor.
  4. Smacznego!
Kotlet schabowy
gotujmy.pl/ania321
Newsy
Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość
Idealnie przyrządzony kotlet schabowy potrzebuje kilku rzeczy, dzięki którym będzie perfekcyjny. Karol Okrasa postanowił podzielić się jednym z tych sekretów, by mięso po usmażeniu było delikatne.

Klepanie kotletów to z pozoru proste zajęcie. Pochłania trochę energii, gdyż trzeba zaangażować mięśnie i odrobinę siły. Idealne schabowe to nie tylko wybór odpowiedniego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu.  Tajemnica wybornych schabowych Sekret idealnie kruchych i soczystych kotletów schabowych zdradził w jednym z programów Karol Okrasa. Według kucharza, aby kotlety były fenomenalne w smaku czy strukturze, należy odpowiednią uwagę poświęcić na właściwe klepanie mięsa. Powinno się tą czynność wykonywać przy wykorzystaniu folii spożywczej. Należy rozwinąć większy kawałek folii, a na niej ułożyć pokrojone plastry schabu, które przykrywa się z wierzchu drugą częścią folii spożywczej.  W ten sposób klepane kotlety zachowają swoją strukturę, mięso nie będzie się rozwarstwiać, a po usmażeniu będą idealnie soczyste. Dodatkowo plusem takiego rozwiązania jest czysty tłuczek i deska. Ich grubość zależy już tylko od waszych preferencji, czy wolicie grubsze czy cieńsze. Okrasa zwraca jednak uwagę, aby nie były cieńsze niż 1 cm! Dzięki temu po usmażeniu będą idealne. Odpowiednie przyrządzenie Według kucharza mięso schabowe po uklepaniu, powinno być przyprawione jedynie solą i pieprzem. Po chwilowym odpoczynku, należy je wypanierować. Są dwie szkoły tej sztuki. Pierwsza głosi, iż panieruje się raz, zaś druga, że kilka. W drugim przypadku powtarza się tylko maczanie w jajku oraz bułce tartej. Najlepszym tłuszczem do smażenia wbrew wszelkim pozorom jest tradycyjny smalec. Jego ilość również nie powinna być uboga, a kotlet najlepiej jakby był delikatnie zanurzony w tłuszczu. Dzięki temu równomiernie się usmaży i nasyci całym smakiem. Po zdjęciu z patelni wystarczy odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. ...

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...

karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące
Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu. Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej. Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania. Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 szklanka płatków owsianych sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone przełóżcie do miski.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...