Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe

Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niedzielny obiad

Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych.

Zobacz także
Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Schabowe z czosnkiem

Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy!

Przepis na mocno czosnkowe schabowe

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego 
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry.
  2. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka.
  3. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. 
  4. Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca.
  5. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę do rozgrzania.
  6. Przyprawiony schab kolejno obtaczajcie kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej. 
  7. Panierowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe schabowe przełóżcie na rozłożony ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Mocno czosnkowe kotlety schabowe idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

schabowe po meksykansku
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie
Ciągle odtwarzane kotlety schabowe, mogły niektórym się nieco znudzić, dlatego warto spróbować tego dania w nieco innej wersji. Schab w sosie meksykańskim to świetna propozycja na sycący, aromatyczny obiad. Obok tej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie!

Myśląc o polskich tradycyjnych potrawach, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlety schabowe. Są one nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polaków. Są uwielbiane przez wszystkich. Wielu ludzi wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kawałka mięsa przygotowanego w tej postaci. Dla osób, które poszukują nowych smaków, idealnie sprawdzą się schabowe w wersji meksykańskiej! Kotlety schabowe po meksykańsku Schabowy w tradycyjnej odsłonie zna każdy. Gości on na stole na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. By zaskoczyć swoich bliskich, warto przygotować małą kulinarną wariację w tej kwestii. Kotlety idealnie sprawdzą się w wersji po meksykańsku. Zapiekane mięso w sosie pomidorowym z warzywami, to idealna propozycja na obiad.  Przepis na kotlety schabowe po meksykańsku Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 puszka fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 400 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy chili 2 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka cukru 1 szklanka bulionu sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie do na plastry.  Mięso rozbijcie delikatnie za pomocą tłuczka pod folią spożywczą. Później przyprawcie je z obu stron solą oraz pieprzem. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je za pomocą widelca, zaś do drugiego pojemnika przesypcie bułkę tartą. Przyprawiony schab maczajcie kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Opanierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.  Kotlety schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru...

kotlet schabowy w sezamie
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Panierka do kotletów schabowych, którą pokochacie bez reszty. Cały sekret leży w jednym składniku
Klasyczne kotlety schabowe to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...