Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe

Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 13, 2021

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niedzielny obiad

Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych.

Zobacz także

Schabowe z czosnkiem

Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy!

Przepis na mocno czosnkowe schabowe

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego 
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry.
  2. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka.
  3. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. 
  4. Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca.
  5. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę do rozgrzania.
  6. Przyprawiony schab kolejno obtaczajcie kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej. 
  7. Panierowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe schabowe przełóżcie na rozłożony ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Mocno czosnkowe kotlety schabowe idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Komentarze