Na pierwszy rzut oka kotlety schabowe mogą wydawać się dość nudnym i nomen omen oklepanym tematem. Tymczasem nasze czytelniczki i czytelnicy wręcz szokują mnogością wersji tej wspaniałej, polskiej potrawy.
Schabowe w kiszonych ogórkach, schabowe po meksykańsku, schabowe w lnianej panierce, pychotka schabowa z niespodzianką – od takiej różnorodności może się zakręcić w głowie. Dzisiaj mamy dla was jeszcze jeden nietypowy patent na schabowe.
Proponujemy podanie ich w panierce z dodatkiem ciekawych przypraw, a także w towarzystwie wysmażonych w panierce kwaśnych jabłek! Tak, to nie żart. Kwaśne jabłka usmażone w przyprawionej panierce będą ciekawym dodatkiem, który przełamie smak mięsa.
Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
- Ok. 50 dag schabu bez kości
- 2 kwaśne jabłka
- 1 jajko
- Pół szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- Pół łyżeczki imbiru w proszku
- Pół łyżeczki kolendry
- Pół łyżeczki ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
- Sól
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Schab pokrójcie na dość grube plastry.
- Ziele angielskie utłuczcie w moździerzu na proszek.
- Rozbijcie schabowe przy pomocy tłuczka na dość cienkie kotlety.
- Roztrzepcie jajko, dodajcie odrobinę mleka.
- Bułkę tartą wymieszajcie z przyprawami – z imbirem, kolendrą i zielem angielskim, a także szczyptą soli.
- Jabłka obierzcie, pokrójcie w plastry o grubości ok. pół cm i wytnijcie z nich gniazda nasienne.
- Panierujcie kotlety w jajku i bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju.
- Jabłka panierujcie w ten sam sposób i również smażcie tak samo jak schabowe na rozgrzanej patelni.
- Schabowe z jabłkami podawajcie z ziemniakami i z surówką.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: