Na pierwszy rzut oka kotlety schabowe mogą wydawać się dość nudnym i nomen omen oklepanym tematem. Tymczasem nasze czytelniczki i czytelnicy wręcz szokują mnogością wersji tej wspaniałej, polskiej potrawy.

Schabowe w kiszonych ogórkach, schabowe po meksykańsku, schabowe w lnianej panierce, pychotka schabowa z niespodzianką – od takiej różnorodności może się zakręcić w głowie. Dzisiaj mamy dla was jeszcze jeden nietypowy patent na schabowe.

Proponujemy podanie ich w panierce z dodatkiem ciekawych przypraw, a także w towarzystwie wysmażonych w panierce kwaśnych jabłek! Tak, to nie żart. Kwaśne jabłka usmażone w przyprawionej panierce będą ciekawym dodatkiem, który przełamie smak mięsa.

Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Składniki:

  • Ok. 50 dag schabu bez kości
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • Pół łyżeczki imbiru w proszku
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na dość grube plastry.
  2. Ziele angielskie utłuczcie w moździerzu na proszek.
  3. Rozbijcie schabowe przy pomocy tłuczka na dość cienkie kotlety.
  4. Roztrzepcie jajko, dodajcie odrobinę mleka.
  5. Bułkę tartą wymieszajcie z przyprawami – z imbirem, kolendrą i zielem angielskim, a także szczyptą soli.
  6. Jabłka obierzcie, pokrójcie w plastry o grubości ok. pół cm i wytnijcie z nich gniazda nasienne.
  7. Panierujcie kotlety w jajku i bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju.
  8. Jabłka panierujcie w ten sam sposób i również smażcie tak samo jak schabowe na rozgrzanej patelni.
  9. Schabowe z jabłkami podawajcie z ziemniakami i z surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: