Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Gotujmy.pl
Newsy

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Kotlety schabowe w przyprawach i ze smażonym jabłkiem – przyznacie, że taka propozycja budzi ciekawość. Robi się je łatwo i szybko. Jesteśmy pewni, że taka receptura pomoże wam przełamać kulinarną nudę w waszej kuchni.

Na pierwszy rzut oka kotlety schabowe mogą wydawać się dość nudnym i nomen omen oklepanym tematem. Tymczasem nasze czytelniczki i czytelnicy wręcz szokują mnogością wersji tej wspaniałej, polskiej potrawy.

Schabowe w kiszonych ogórkach, schabowe po meksykańsku, schabowe w lnianej panierce, pychotka schabowa z niespodzianką – od takiej różnorodności może się zakręcić w głowie. Dzisiaj mamy dla was jeszcze jeden nietypowy patent na schabowe.

Proponujemy podanie ich w panierce z dodatkiem ciekawych przypraw, a także w towarzystwie wysmażonych w panierce kwaśnych jabłek! Tak, to nie żart. Kwaśne jabłka usmażone w przyprawionej panierce będą ciekawym dodatkiem, który przełamie smak mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Składniki:

  • Ok. 50 dag schabu bez kości
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 jajko
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • Pół łyżeczki imbiru w proszku
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
  • Sól
  • Olej rzepakowy
Zobacz także
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka

Przygotowanie:

  1. Schab pokrójcie na dość grube plastry.
  2. Ziele angielskie utłuczcie w moździerzu na proszek.
  3. Rozbijcie schabowe przy pomocy tłuczka na dość cienkie kotlety.
  4. Roztrzepcie jajko, dodajcie odrobinę mleka.
  5. Bułkę tartą wymieszajcie z przyprawami – z imbirem, kolendrą i zielem angielskim, a także szczyptą soli.
  6. Jabłka obierzcie, pokrójcie w plastry o grubości ok. pół cm i wytnijcie z nich gniazda nasienne.
  7. Panierujcie kotlety w jajku i bułce tartej i smażcie je na rozgrzanym oleju.
  8. Jabłka panierujcie w ten sam sposób i również smażcie tak samo jak schabowe na rozgrzanej patelni.
  9. Schabowe z jabłkami podawajcie z ziemniakami i z surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Posmarujcie tym schabowego przed panierowaniem, a efekt totalnie was zaskoczy. Genialnie podkręca smak
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie tym kotlety schabowe przed panierowaniem. Ta rzecz genialnie podkręca smak
Dobra, pomysłowa marynata, to idealny pomysł na odczarowanie starego przepisu na kotlety schabowe.

Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy. Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej. Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych? Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę. Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy! Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać! Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie Składniki: Ok. 50 dag schabu Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego  (ok. 10 dag) Bułka tarta 1 jajko Czosnek – 1-2 ząbki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry. Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety. Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu. Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę. Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety. Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki. Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu. Panierujcie kotlety w...

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...

Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty w chrupiącej panierce są idealne na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, ten zdecydowanie jest wart zapamiętania. Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty są przepyszne.

Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach.  Co zrobić z młodej kapusty?  Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład  kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty . Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe.  Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą?  Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 cebula 1 marchew 1/3 główki kapusty młodej 1 papryka czerwona Olej do smażenia 2 jajka Bułka tarta do panierki Sól Pieprz ½ łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru Sposób przygotowania:  Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry. Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.    Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i...

jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy
Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak
Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać! Jak doprawić schabowe? Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę. Przepis na klasyczne kotlety schabowe Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kg schabu 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Olej rzepakowy (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć! Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko. Na patelni...