Niech nie wystraszy was dość długa lista przypraw i jeszcze dłuższa lista kolejnych kroków przygotowania tego domowego mięsnego frykasu.

Wbrew pozorom, przygotowanie suszonego, surowego schabu we własnym domu, nie jest wcale trudne. Pokusimy się o stwierdzenie, że z odrobiną szczęścia przyrządziłoby go nawet wasze dziecko!

Co należy przygotować do zrobienia własnego suszonego schabu?

Jedyne o co trzeba się zatroszczyć to kawałek mięsa i pończochy lub innego przepuszczalnego materiału, np. gazy.

Do tego przyda się odrobina cierpliwości. Mięso musi odleżeć swoje w cukrze, w soli, a także w przyprawach.

Zobacz także:

Potem należy pozwolić mu na powolne dojrzewanie w ciepłym miejscu. Po niecałych dwóch tygodniach, będziecie mogli cieszyć suszonym schabem prawie jak z Hiszpanii, Włoch czy Chorwacji!

Przepis na suszony schab z pończochy

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg schabu wieprzowego w kawałku
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki soli
  • Pół łyżki soli peklowej
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

Przygotowanie:

  1. Wyczyśćcie, solidnie umyjcie mięso i wysuszcie.
  2. Natrzyjcie dokładnie cały kawałek schabu cukrem.
  3. Umieśćcie mięso w naczyniu, przykryjcie folią i schowajcie do lodówki na 48 godzin.
  4. W tym czasie odlejcie 2-3 razy zebrany w naczyniu płyn z mięsa.
  5. Po dwóch dobach wypłuczcie mięso z cukru, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie dokładnie mieszanką soli zwykłej i peklowej.
  6. Znów zamknijcie mięso szczelnie w naczyniu i odstawcie na 48 godziny.
  7. Ponownie odlewajcie na bieżąco zebraną ciecz z naczynia.
  8. Po kolejnych dwóch dobach znów wypłuczcie mięso i wytrzyjcie do sucha.
  9. Czosnek obierzcie z łupinek, przeciśnijcie przez praskę.
  10. Wymieszajcie dokładnie wszystkie przyprawy z czosnkiem i natrzyjcie nimi mięso.
  11. Znów włóżcie mięso do pojemnika i po raz kolejny włóżcie do lodówki na 48 godzin.
  12. Po tym czasie przełóżcie mięso z naczynia lub pojemnika do bawełnianej pończochy.
  13. Przewiążcie sznureczkiem i powieście w przewiewnym, dość ciepłym miejscu na ok. tydzień.
  14. Gotowy schab krójcie na cienkie plasterki, tak jak podaje się np. szynkę parmeńską.

Źródło: gotujmy.pl