Co powiecie na aromatyczny i soczysty schab z suszonymi morelami? Samodzielnie wykonana wędlina jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta zakupiona w supermarkecie.
Czy jej przygotowanie jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest bardzo prosty i zrobi go nawet osoba, która nie ma na co dzień za wiele wspólnego z kulinariami.
Schab jest pyszny, aromatyczny i nie wymaga pieczenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu mięsa, pokrójcie je na plasterki i połóżcie na pajdę świeżego chleba. Z wierzchu mięso można posmarować musztardą lub chrzanem. Tak przygotowana kanapka będzie smakowała obłędnie!
Jak zrobić taki schab? Podpowiadamy!
Zobacz także:
Składniki:
- Ok. 1,5 kg schabu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 5 ząbków czosnku
- Kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g suszonych moreli
- Listek laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Schab myjemy, osuszamy i pozbawiamy błon i przerostów. W środku robimy dziurę nożem i napychamy do niej suszone morele.
- Schab starannie nacieramy solą i przyprawą do grilla, a następnie obkładamy plasterkami czosnku. Mięso polewamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
- Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i kładziemy w garnku. Całość zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny. Mięso wystudzamy w zalewie.
- Na sam koniec wędlinę wyjmujemy z garnka i z worka, po czym schładzamy w lodówce. Kroimy na plasterki i jemy na kanapce.
Smacznego!