schab z morelami
Gotujmy.pl
Newsy

Gotowany schab z morelami wyjdzie genialnie, jeśli zamarynujcie go w tych 2 sosach. Poezja smaku

Czy jest coś lepszego na kanapkę niż samodzielnie zrobiona wędlina? Ten schab nadziewany suszonymi morelami, przyprawiony dość mocno przyprawami i gotowany w rękawie do pieczenia, to idealna propozycja na zdrowe i smaczne kanapki. Jak go przygotować? To bardzo proste!

Co powiecie na aromatyczny i soczysty schab z suszonymi morelami? Samodzielnie wykonana wędlina jest o wiele lepsza i zdrowsza niż ta zakupiona w supermarkecie.

Czy jej przygotowanie jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest bardzo prosty i zrobi go nawet osoba, która nie ma na co dzień za wiele wspólnego z kulinariami.

Schab jest pyszny, aromatyczny i nie wymaga pieczenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu mięsa, pokrójcie je na plasterki i połóżcie na pajdę świeżego chleba. Z wierzchu mięso można posmarować musztardą lub chrzanem. Tak przygotowana kanapka będzie smakowała obłędnie!

Jak zrobić taki schab? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 5 ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g suszonych moreli
  • Listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
Zobacz także
Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni

Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni

idealny schabowy

Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy

Sposób przygotowania:

  1. Schab myjemy, osuszamy i pozbawiamy błon i przerostów. W środku robimy dziurę nożem i napychamy do niej suszone morele.
  2. Schab starannie nacieramy solą i przyprawą do grilla, a następnie obkładamy plasterkami czosnku. Mięso polewamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
  3. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i kładziemy w garnku. Całość zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny. Mięso wystudzamy w zalewie.
  4.  
  5. Na sam koniec wędlinę wyjmujemy z garnka i z worka, po czym schładzamy w lodówce. Kroimy na plasterki i jemy na kanapce. 

Smacznego!

schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać! Przepis na schab nadziewany kiełbasą Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu. Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników: 1,5 kg schabu wieprzowego 1 kiełbasa podwędzana 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Papryka słodka mielona Kminek mielony Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby...

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

łopatka pieczona
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Pomysł na tani obiad. Soczysta, pieczona łopatka. Pyszne mięso dzięki 1 sekretnemu składnikowi
Myślicie o jakimś smacznym mięsie na obiad czy na kanapkę? Wybierzcie łopatkę. Będzie tania, smaczna, a dzięki 1 składnikowi zaskoczy domowników.

Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście. Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu.  I na obiad, i na kanapkę Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru. Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka? Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab. Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część II dania. Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach. Sekretny dodatek Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu. Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność. Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy. Przepis na łopatkę pieczoną Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Kilka łyżek oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki tymianku Pół  łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta chili w proszku Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw. Odstawcie...