Co powiecie na małą odmianę w postaci schabowych prosto z grilla? Zwykle na naszych rusztach lądują karkówki, kiełbaski, kurczak lub boczek. Jeśli chcecie upiec na grillu coś innego, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab z grilla z dodatkiem octu balsamicznego i warzyw.

Schabowy z grilla

Czy robiliście kiedyś schabowego na grillu? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować! Tak przygotowane mięso jest nie tylko mniej kaloryczne niż tradycyjny smażony schabowy, ale też o wiele bardziej aromatyczne i smaczne.

Schabowe robią się na grillu praktycznie same. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko je delikatnie rozbić i skąpać w ziołowej marynacie. Reszta robi się sama! Rozpalcie grill, ułóżcie na nim zamarynowane wcześniej kotlety, obsmażcie je z obu stron na złoty kolor i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem.

W połączeniu ze świeżym pieczywem, grillowanymi warzywami i sosami, smakują wprost fenomenalnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • składniki marynaty
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy.
  2. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, bez łodyżek, albo ucieramy w moździerzu.
  3. Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy sól, pieprz i przyprawę do grilla.
  4. Dokładnie mieszamy składniki marynaty.
  5. Przygotowaną marynatą nacieramy kotlety.
  6. Tak zamarynowane kotlety wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrały aromatu.
  7. Kotlety zamarynowane układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy kotlety z dwóch stron.
  8. Podajemy na ciepło, np. z grillowaną cebulą, papryką i plasterkami cukinii.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: