Co powiecie na małą odmianę w postaci schabowych prosto z grilla? Zwykle na naszych rusztach lądują karkówki, kiełbaski, kurczak lub boczek. Jeśli chcecie upiec na grillu coś innego, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab z grilla z dodatkiem octu balsamicznego i warzyw.
Schabowy z grilla
Czy robiliście kiedyś schabowego na grillu? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować! Tak przygotowane mięso jest nie tylko mniej kaloryczne niż tradycyjny smażony schabowy, ale też o wiele bardziej aromatyczne i smaczne.
Schabowe robią się na grillu praktycznie same. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko je delikatnie rozbić i skąpać w ziołowej marynacie. Reszta robi się sama! Rozpalcie grill, ułóżcie na nim zamarynowane wcześniej kotlety, obsmażcie je z obu stron na złoty kolor i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem.
W połączeniu ze świeżym pieczywem, grillowanymi warzywami i sosami, smakują wprost fenomenalnie!
Zobacz także:
Składniki:
- 2 kotlety schabowe
- składniki marynaty
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- natka pietruszki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy.
- Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, bez łodyżek, albo ucieramy w moździerzu.
- Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy sól, pieprz i przyprawę do grilla.
- Dokładnie mieszamy składniki marynaty.
- Przygotowaną marynatą nacieramy kotlety.
- Tak zamarynowane kotlety wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrały aromatu.
- Kotlety zamarynowane układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy kotlety z dwóch stron.
- Podajemy na ciepło, np. z grillowaną cebulą, papryką i plasterkami cukinii.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: