
Każdemu brakuje czasami weny w kuchni. Warto się zabezpieczyć przed taką sytuacją i przygotować sobie „obiad awaryjny”, który was uratuje, gdy nie będziecie mieli pomysłu na to, co ugotować. W tej roli świetnie spisuje się schab wieprzowy, a dokładniej schab ze słoika. Sprawdźcie, jak go przygotować.
W jaki sposób robi się schab w słoiku?
Taki schab zwykle przyrządza się na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest pieczenie słoików w piekarniku. Wadą tej metody jest konieczność pilnowania temperatury w piekarniku oraz to, że w zależności od modelu, mięso może się nierówno upiec.
Druga to znana wszystkim pasteryzacja, czyli gotowanie słoików w garnku. To sposób praktycznie „bezobsługowy”, ponieważ wystarczy zostawić słoiki z mięsem w garnku do gotowania i czekać. Wypróbujcie poniższy przepis na schab zrobiony właśnie tak:
Przepis na schab w słoiku
Składniki:
-
kilogram schabu
-
1 kopiasta łyżka soli
-
5 ząbków czosnku
-
przyprawa do mięs
-
papryka słodka mielona
-
majeranek
-
jałowiec
-
liście laurowe
-
pieprz
Opcjonalnie: ostra papryka mielona.
Przygotowanie:
-
Umyjcie schab i oczyśćcie z żyłek i zgrubień.
-
Pokrójcie go w cienkie plastry i następnie w małe kawałki, które łatwo zmieszczą się w słoikach.
-
Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę. Do miseczki z czosnkiem wsypcie wszystkie przyprawy (poza liśćmi laurowymi i jałowcem) i wymieszajcie. Można dodać trochę wody albo oleju, by ułatwić sobie mieszanie.
-
Teraz natrzyjcie mięso przyprawami, włóżcie do zamykanego pojemnika i odłóżcie do lodówki na kilka godzin.
-
W międzyczasie przygotujcie sobie słoiki. Wszystkie, wraz z nakrętkami, porządnie umyjcie i wyparzcie, a następnie zostawcie do wyschnięcia.
-
Kiedy minie już wyznaczony czas, przełóżcie mięso do słoików. Dodajcie liście laurowe i ziarna jałowca. Każdy słoik mocno zakręćcie.
-
Teraz weźcie duży garnek, wyłóżcie jego dno ściereczką i zalejcie wodą. Włóżcie słoiki tak, by się nie stykały ze sobą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików. Włączcie gaz i w momencie, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc i gotujcie na średnim ogniu przez 3 godziny.
-
Po tym czasie wyłączcie gaz i zostawcie słoiki w garnku, aż całkowicie ostygną. Takie słoiki możecie przechowywać teraz poza lodówką przez długi czas.