Schab w słoiku robi się sam. Smaczny obiad na czarną godzinę uda się pod 1 warunkiem
AdobeStock
Newsy

Schab w słoiku robi się sam. Smaczny obiad na czarną godzinę uda się pod 1 warunkiem

Macie ochotę na pyszny obiad, który nie wymaga wiele pracy? Zróbcie schab w słoiku - wystarczy dobre mięso, trochę przypraw i słoiki, a cała magia dzieje się później. Wykorzystajcie ten przepis i zróbcie zapasy na później.

Każdemu brakuje czasami weny w kuchni. Warto się zabezpieczyć przed taką sytuacją i przygotować sobie „obiad awaryjny”, który was uratuje, gdy nie będziecie mieli pomysłu na to, co ugotować. W tej roli świetnie spisuje się schab wieprzowy, a dokładniej schab ze słoika. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

W jaki sposób robi się schab w słoiku?

Taki schab zwykle przyrządza się na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest pieczenie słoików w piekarniku. Wadą tej metody jest konieczność pilnowania temperatury w piekarniku oraz to, że w zależności od modelu, mięso może się nierówno upiec.

Druga to znana wszystkim pasteryzacja, czyli gotowanie słoików w garnku. To sposób praktycznie „bezobsługowy”, ponieważ wystarczy zostawić słoiki z mięsem w garnku do gotowania i czekać. Wypróbujcie poniższy przepis na schab zrobiony właśnie tak:

Przepis na schab w słoiku

Składniki:

  • kilogram schabu

  • 1 kopiasta łyżka soli

  • 5 ząbków czosnku

  • przyprawa do mięs

  • papryka słodka mielona

  • majeranek

  • jałowiec

  • liście laurowe

  • pieprz

Opcjonalnie: ostra papryka mielona. 

Zobacz także
Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie mega soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka

Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka

Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu, nie to co dziś

Nie to, co dziś. Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie schab i oczyśćcie z żyłek i zgrubień.

  2. Pokrójcie go w cienkie plastry i następnie w małe kawałki, które łatwo zmieszczą się w słoikach.

  3. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie przez praskę. Do miseczki z czosnkiem wsypcie wszystkie przyprawy (poza liśćmi laurowymi i jałowcem) i wymieszajcie. Można dodać trochę wody albo oleju, by ułatwić sobie mieszanie.

  4. Teraz natrzyjcie mięso przyprawami, włóżcie do zamykanego pojemnika i odłóżcie do lodówki na kilka godzin.

  5. W międzyczasie przygotujcie sobie słoiki. Wszystkie, wraz z nakrętkami, porządnie umyjcie i wyparzcie, a następnie zostawcie do wyschnięcia.

  6. Kiedy minie już wyznaczony czas, przełóżcie mięso do słoików. Dodajcie liście laurowe i ziarna jałowca. Każdy słoik mocno zakręćcie. 

  7. Teraz weźcie duży garnek, wyłóżcie jego dno ściereczką i zalejcie wodą. Włóżcie słoiki tak, by się nie stykały ze sobą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików. Włączcie gaz i w momencie, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc i gotujcie na średnim ogniu przez 3 godziny. 

  8. Po tym czasie wyłączcie gaz i zostawcie słoiki w garnku, aż całkowicie ostygną. Takie słoiki możecie przechowywać teraz poza lodówką przez długi czas.

Kotlety mielone

Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją raz w takim wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją w tym wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
Dobra golonka to nie tylko i wyłącznie ta z piekarnika. Zróbcie ją w garnku, w tym aromatycznym wywarze, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Amatorów mięciutkiej, a jednocześnie chrupiącej golonki nie brakuje. Upieczenie jej w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej potrawy, ale warto zrobić golonkę inaczej i ją ugotować - koniecznie w bardzo aromatycznym wywarze. Tak przygotowana golonka jest zdrowsza i tak pyszna, że na długo zapomnicie o tej pieczonej w piekarniku. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.  Jak zrobić gotowaną golonkę? Golonka nie może się gotować w byle czym. Sama woda nie wystarczy - mięso najlepiej smakuje wtedy, gdy jest długo gotowane w wywarze z warzyw.  Znaczenie ma też wybór mięsa. Golonka powinna pochodzić z pewnego źródła - będzie wówczas po prostu smaczniejsza. Warto więc kupić ją prosto od rzeźnika, wiejskiego gospodarza lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Koniecznie pamiętajcie o tym, by podczas gotowania golonka była cały czas przykryta. W tym celu dobrze jest wybrać mniejsze golonki, czyli przednie, lub przygotować sobie więcej wywaru z warzyw - będziecie go dolewać w trakcie gotowania w razie potrzeby. Pamiętajcie też o pokrywce na garnek podczas długiego, wolnego gotowania. Polecamy wam poniższy przepis na golonkę gotowaną z warzywami. Tego smaku się nie zapomina! Przepis na gotowaną golonkę Składniki: 1 kilogram golonki (jedna duża albo dwie małe) 3 marchewki 1 por 1 pietruszka pół selera 2 litry bulionu warzywnego 8 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli  Przygotowanie: Oczyśćcie golonkę, a następnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie z pomocą papierowych ręczników. Tak oczyszczoną golonkę włóżcie do garnka i zalejcie bulionem warzywnym - powinien w całości przykryć mięso. Zagotujcie. Tuż przed tym, jak bulion się zagotuje, na powierzchni wody zbiorą się szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa....

Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
Obawiacie się pleśni w przetworach, które robicie na zimę? Zobaczcie, co trzeba zrobić, by zapobiec psuciu się zawartości słoików.

Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły.  Co zrobić, by przetwory nie pleśniały? Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%.  A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się.  Jak wyparzyć słoiki na przetwory?  Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod: Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń.  Wyparzanie w piekarniku - ta...

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy
Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru
Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko! Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania. Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych! Przepis na kurki marynowane na słodko  Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma kurek 750 ml wody (1,5 szklanki) 250 ml octu 1 cebula pół marchewki 2 łyżki miodu pół łyżki soli pół łyżki pieprzu 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.  Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i...

Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać! Przepis na schab nadziewany kiełbasą Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu. Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników: 1,5 kg schabu wieprzowego 1 kiełbasa podwędzana 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Papryka słodka mielona Kminek mielony Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby...