Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada.
Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki.
Z jakim sosem podawać schab w galarecie?
Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą.
Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Przepis na schab w galarecie
Składniki
- Kawałek schabu ok. 600g
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Duża garść mrożonego groszku
- Duża garść mrożonej marchewki
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut.
- Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę.
- Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
- Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się. Wywar możecie doprawić Vegetą lub inną przyprawą, której używacie.
- W głębszym półmisku ułóżcie plastry schabu, posypcie rozmrożoną marchewką i groszkiem, udekorujcie plastrami jajek. Możecie dodać gałązki pietruszki.
- Zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie w chłodne miejsce, aby całość dobrze stężała. Potrawę przechowujcie w lodówce.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl