
Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada.
Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki.
Z jakim sosem podawać schab w galarecie?
Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą.
Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Przepis na schab w galarecie
Składniki
- Kawałek schabu ok. 600g
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Duża garść mrożonego groszku
- Duża garść mrożonej marchewki
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut.
- Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę.
- Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
- Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się. Wywar możecie doprawić Vegetą lub inną przyprawą, której używacie.
- W głębszym półmisku ułóżcie plastry schabu, posypcie rozmrożoną marchewką i groszkiem, udekorujcie plastrami jajek. Możecie dodać gałązki pietruszki.
- Zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie w chłodne miejsce, aby całość dobrze stężała. Potrawę przechowujcie w lodówce.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Na pewno znacie tę klasyczną przekąskę: schab w galarecie. Ten przepis jest szczególnie dopracowany i z pewnością zadowoli wszystkich, którzy go spróbują! Mięso jest soczyste, dodatki idealnie dobrane, a galaretka przejrzysta. Doskonale nadaje się do podania na przyjęciach. Schab w galarecie z kurkami i sałatką - przepis Składniki: Kawałek schabu upieczonego w domu Marchewka Pół cebuli Ok. 6 łyżek kukurydzy z puszki Marynowane kurki – ok. pół małego słoiczka Łyżka koperku Ok. 3 łyżki majonezu Pół litra wywaru warzywnego Żelatyna – od 4 do 6 łyżeczek w zależności od marki, sprawdźcie na opakowaniu ile żelatyny trzeba wziąć na 500 ml płynu 3 jajka ugotowane na twardo Sól Pieprz Ocet winny Przygotowanie schabu w galarecie Wywar warzywny doprawcie do smaku. Wlejcie go do rondelka, doprowadźcie do wrzenia. Zdejmijcie z ognia, wsypcie żelatynę i mieszajcie do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawcie rondel do wystudzenia. Marchew obierzcie i ugotujcie, aby pozostała twarda. Po ostudzeniu pół marchwi zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokrójcie w plastry do dekoracji. Posiekajcie cebulę na drobne kawałeczki. Marynowane kurki odsączcie z zalewy i posiekajcie. Pokrójcie też jedno jajko ugotowane na twardo. Wymieszajcie pokrojone jajko, kurki, posiekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i tartą marchewkę. Wymieszajcie z majonezem i doprawcie siekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa. Upieczony wcześniej schab pokrójcie w grube plastry. Każdy plaster natnijcie w środku, aby powstała w nim kieszeń. Plastry schabu nafaszerujcie przygotowaną wcześniej sałatką. Schab wyłóżcie na półmisku wyłożonym sałatą. Udekorujcie go, na przykład...

Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu! Przepis na schab w galarecie Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 upieczony, domowy schab Pół litra bulionu warzywnego 1 marchew Pół białej cebuli 6 łyżek kukurydzy konserwowej Pół słoiczka kurek marynowanych 3 jajka 3 łyżki majonezu Kilka łyżeczek żelatyny 1 łyżka koperku Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie: Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw. Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką....

W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc panuje duża swoboda w kwestii przyrządzanych potraw. Poza obowiązkowym żurkiem i sałatką jarzynową można przyrządzić typowe wielkanocne jedzenie na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się schab pieczony, gotowany, jajka faszerowane, jajka w śmietanie z groszkiem i wiele innych pysznych potraw. Spróbujcie zrobić smaczne jajka z szynką w galarecie z dodatkiem białego wina. Smakuje doskonale! Przepis na jajka z szynką w winnej galarecie Do przygotowania jajek w galarecie z szynką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 dużych jaj 80 g gotowanej szynki 300 ml bulionu drobiowego 200 ml białego wina 1 łyżka liści estragonu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka płatków suszonej papryki 20 g żelatyny 12 naczynek o pojemności 120 ml Przygotowanie: Włóżcie jajka do średniego garnka z zimną wodą. Ważne, by miały dużo miejsca – dzięki temu nie popękają! Ugotujcie je na twardo. Duże jajka powinny się gotować około 9-10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka zimną wodą, obierzcie ze skorupek i przekrójcie wszystkie na pół. Gotowaną szynkę pokrójcie w drobną kostkę. Wsypcie 20 g żelatyny do małej ilości wody i poczekajcie, aż spęcznieje. Do garnka z bulionem drobiowym wlejcie 200 ml wina, dodajcie posiekane liście estragonu i płatki papryki. Zagotujcie i wymieszajcie. Doprawcie łyżeczką cukru i, jeśli chcecie, solą. Rozpuśćcie żelatynę w bulionie. Przygotujcie sobie 12 wyparzonych (jeżeli są wielorazowe) naczynek o pojemności 120 ml. Na dno każdego naczynka wlejcie dwie łyżki płynnej galaretki, która powstała w garnku z bulionem. Odstawcie do lodówki, aż stężeje. Kiedy galaretka przelana do naczynek już stężeje, połóżcie w każdym...

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc. Wielkanocne potrawy w Polsce Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem! Przepis na jajka z szynką gotowaną Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 plastry gotowanej szynki 4 jajka 2 łyżki majonezu Pół pęczka natki pietruszki Chrzan Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno. Do miski włóżcie rozkruszone...