schab w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealnie klarowna

Pyszny schab z przejrzystą galaretą będzie doskonałą zimną przekąską na wielkanocnym stole. Koniecznie podajcie go z chrzanowym sosem.
Magda Borucińska
marzec 23, 2021

Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada. 
Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Z jakim sosem podawać schab w galarecie?

Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą.
Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Przepis na schab w galarecie

Składniki

  • Kawałek schabu ok. 600g
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Duża garść mrożonego groszku
  • Duża garść mrożonej marchewki
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut.
  2. Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę.
  3. Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
  4. Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się. Wywar możecie doprawić Vegetą lub inną przyprawą, której używacie.
  5. W głębszym półmisku ułóżcie plastry schabu, posypcie rozmrożoną marchewką i groszkiem, udekorujcie plastrami jajek. Możecie dodać gałązki pietruszki.
  6. Zalejcie tężejącym bulionem i odstawcie w chłodne miejsce, aby całość dobrze stężała. Potrawę przechowujcie w lodówce.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze