Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy

Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe

Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trochę inaczej

Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana. 

Schabowy z ziemniaczkami

Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze!

Składniki na schab pod pierzynką

  • 3 plastry schabu bez kości 

  • 4 plastry boczku 

  • 4 plastry sera mozzarella

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

  • 1/2 łyżeczki majeranku 

  • sól pieprz do smaku 

  • 1/2 szklanki bułki tartej 

  • 1 duże jajko kurze

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką

  1. Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry. 

  2. Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania.

  3. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce. 

  4. Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier.

  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na płaty mięsa układamy docięty ser i boczek. Wstawiamy do pieczenia na maksymalnie 15 minut.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
krystyna330/Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
Kotlet po parysku różni się od klasycznego schabowego jednym szczegółem! Wiesz, o jaki chodzi?

Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii…  Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka.  Kotlet paryski – jak go przyrządzić? Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki.  Przepis na schabowy po parysku Składniki: schab bez kości (600 gr) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem.  Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami.  Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak...

 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
unsplash.com/@usmanyousaf
Newsy
Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią. Niestety, w kilku województwa za taką przyjemność trzeba słono zapłacić.

Ceny z dnia na dzień coraz bardziej windują w górę. Dotyczy to wszystkich produktów spożywczych, a zwłaszcza tych podstawowych, w tym mięsa. Na taki stan między innymi ma wpływ trwająca pandemia koronawirusa.  Tradycyjny kotlet schabowy Niedzielny obiad w gronie rodzinnym bez kotleta schabowego? Wiele osób nie wyobraża sobie takiej sytuacji. To tradycyjne polskie danie, które musi cotygodniowo gościć na talerzach. O popularności tej potrawy świadczą między innymi zapachy, jakie unoszą się na klatkach schodowych w blokach, a także charakterystyczne stukanie towarzyszące rozbijaniu mięsa. Kotlet schabowy jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę.  Przygotowanie klasycznego schabowego Przyrządzanie tradycyjnych kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Schab należy pokroić w plastry, a następnie rozbić delikatnie za pomocą tłuczka do mięs pod folią spożywczą. Rozbite mięso trzeba jeszcze przyprawić. Najlepiej sprawdzają się proste i wszystkim znane przyprawy, jak sól oraz czarny pieprz. Schab nie wymaga zbyt dużego kombinowania. Przyprawione plastry należy odłożyć do "zaprzyjaźnienia się" smaków. W międzyczasie dobrze jest przygotować składniki do panierki, czyli mąkę, bułkę tartą oraz rozbite jajko. Do smażenia kotletów idealny jest smalec bądź masło klarowane. Dzięki tym produktom, mięso będzie idealnie delikatne i soczyste. Plastry mięsa powinno kolejno panierować się w mące, jajku oraz bułce tartej, a na koniec układać je na dobrze rozgrzanej patelni z wybranym tłuszczem. Schab należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kotlety schabowe, najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami oraz mizerią.  Idealne...