Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego?

Trochę inaczej

Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana. 

Schabowy z ziemniaczkami

Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze!

Składniki na schab pod pierzynką

  • 3 plastry schabu bez kości 

  • 4 plastry boczku 

  • 4 plastry sera mozzarella

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

  • 1/2 łyżeczki majeranku 

  • sól pieprz do smaku 

  • 1/2 szklanki bułki tartej 

  • 1 duże jajko kurze

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką

  1. Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry. 

  2. Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania.

  3. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce. 

  4. Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier.

  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na płaty mięsa układamy docięty ser i boczek. Wstawiamy do pieczenia na maksymalnie 15 minut.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl