Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki

Delikatny, kruchy i miękki duszony schab w towarzystwie podduszonych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad.
Magda Borucińska
kwiecień 14, 2021

Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce, wypróbujcie schab duszony. Dzięki tej metodzie przyrządzania jest mniej tłusty, a do tego wychodzi bardzo miękki. Dodatek warzyw, z którymi się dusi, sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Z czym podawać duszony schab?

Świetnie smakuje podany z najprostszymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami, białym ryżem czy kaszą np. gryczaną albo jęczmienną. Do tego kiszony ogórek, tarte buraczki, mizeria albo surówka z białej kapusty i doskonały posiłek jest gotowy.

Co przyrządzić ze schabu?

Możliwości jest naprawdę wiele i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do najbardziej popularnych kotletów schabowych. Oprócz nich, ze schabu można z łatwością przyrządzić pyszne dania, takie jak schab nadziewany suszonymi śliwkami, jajecznicą, pieczony w mleku albo soczyste zrazy.
Roladę ze schabu albo schab nadziewany możecie jeść na ciepło lub pokroić je w cienkie plastry i podawać jako wędlinę na kanapki lub przystawkę podczas przyjęcia. Taka domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu.

Zobacz także

Przepis na schab duszony w pomidorach

Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 6 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml gorącego bulionu
  • Suszona bazylia
  • Przyprawa typu vegeta bez konserwantów
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Plastry schabu doprawcie solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju.
  2. Mięso zalejcie gorącym bulionem. Duście je przez kilka minut pod przykryciem.
  3. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z czosnkiem.
  4. Wrzućcie wszystkie warzywa do schabu, dobrze wymieszajcie i podduście przez kilka minut.
  5. Pomidory natnijcie na krzyż na spodzie, sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie skórkę. Pokrójcie je w większą kostkę.
  6. Dodajcie pomidory na patelnię i całość ponownie duście pod przykryciem..
  7. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, suszoną bazylią oraz vegetą lub inną ulubioną przyprawą.
  8. Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny

Komentarze