Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki

Delikatny, kruchy i miękki duszony schab w towarzystwie podduszonych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce, wypróbujcie schab duszony. Dzięki tej metodzie przyrządzania jest mniej tłusty, a do tego wychodzi bardzo miękki. Dodatek warzyw, z którymi się dusi, sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym podawać duszony schab?

Świetnie smakuje podany z najprostszymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami, białym ryżem czy kaszą np. gryczaną albo jęczmienną. Do tego kiszony ogórek, tarte buraczki, mizeria albo surówka z białej kapusty i doskonały posiłek jest gotowy.

Co przyrządzić ze schabu?

Możliwości jest naprawdę wiele i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do najbardziej popularnych kotletów schabowych. Oprócz nich, ze schabu można z łatwością przyrządzić pyszne dania, takie jak schab nadziewany suszonymi śliwkami, jajecznicą, pieczony w mleku albo soczyste zrazy.
Roladę ze schabu albo schab nadziewany możecie jeść na ciepło lub pokroić je w cienkie plastry i podawać jako wędlinę na kanapki lub przystawkę podczas przyjęcia. Taka domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu.

Zobacz także
Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki

Schabowy inaczej. Przepis na pyszne kotlety bez panierki

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad

Przepis na schab duszony w pomidorach

Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 6 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml gorącego bulionu
  • Suszona bazylia
  • Przyprawa typu vegeta bez konserwantów
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Plastry schabu doprawcie solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju.
  2. Mięso zalejcie gorącym bulionem. Duście je przez kilka minut pod przykryciem.
  3. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z czosnkiem.
  4. Wrzućcie wszystkie warzywa do schabu, dobrze wymieszajcie i podduście przez kilka minut.
  5. Pomidory natnijcie na krzyż na spodzie, sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie skórkę. Pokrójcie je w większą kostkę.
  6. Dodajcie pomidory na patelnię i całość ponownie duście pod przykryciem..
  7. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, suszoną bazylią oraz vegetą lub inną ulubioną przyprawą.
  8. Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny

Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
Kruchy i rozpływający się w ustach schab w sosie idealnie pasuje na obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakować całej rodzinie!

Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie!  Przepis na schab duszony w sosie Składniki: 12 plastrów schabu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 por Olej rzepakowy 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz czarny do smaku 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę.  Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule.  Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok.  Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami.  Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.   Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa.  Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem. Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z...

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Miękki i soczysty duszony schab w pysznym, gęstym grzybowym sosie. Doskonałe danie obiadowe, które wspaniale smakuje z ziemniakami.

Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem. Przepis na schab duszony w sosie grzybowym Składniki: 1kg schabu Ok. 200g grzybów mrożonych 1 cebula 1 marchewka Sól ziołowa 1 łyżka natki pietruszki 2 szczypty majeranku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Pieprz czarny 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego! Jak wybrać dobry schab? Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze. Co można przyrządzić ze schabu? Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach . Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i...

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki
Newsy
Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki
Czy jest coś lepszego niż tradycyjna, domowa wędlina? Ten schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych.

Siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni gotowania. Przepisy tej skromnej zakonnicy z Bieszczad pokochały miliony. Jak dotąd siostra Anastazja sprzedała ponad 4 miliony książek o gotowaniu, a zainteresowanie jej przepisami nieustannie rośnie. Dania proponowane przez siostrę Anastazję zachwycają prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem. Co powiecie na smaczną domową wędlinę z przepisu słynnej zakonnicy? Przygotujcie ją, a wasi domownicy będą wniebowzięci. Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszny, domowy schab na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników – surowego schabu, śliwek, oleju, śmietany, mąki i przypraw. Przygotujcie taki schab a na pewno zachwyci was swoim smakiem. Składniki: 80 dag schabu 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli olej 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Wykonanie: Wzdłuż schabu, przez środek zróbcie otwór przy użyciu szpikulca. Włóżcie do środka suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory zepnijcie patyczkiem. Tak przygotowany schab doprawcie do smaku solą, pieprzem, posypcie przyprawami i polejcie olejem. Mięso zawińcie w folię aluminiową, połóżcie na blaszkę i pieczcie w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st. C. Po przestudzeniu pokrójcie schab w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki, zróbcie sos. Mięso zalejcie sosem i podgrzejcie. W ten sam sposób możecie też przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą. Z czym podawać schab ze śliwką? Schab z przepisu siostry Anastazji najlepiej podawać na zimno na kanapce. Świetnie się będzie...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...