Sąsiad dał mi taką cukinię, bo nie wie co z nią zrobić. A ja w 20 min wyczarowałam z niej pyszny obiad
GettyImages
Newsy

Sąsiad dał mi taką cukinię, bo nie wie co z nią zrobić. A ja w 20 min wyczarowałam z niej pyszny obiad

Nieco zagapiliście się i w ogrodzie wyrosła wam cukinia monstrualnych rozmiarów, która nie nadaje się na placki ani leczo? Oto sprytny i przepyszny pomysł na wykorzystanie takiego giganta. Wystarczy dosłownie kilka produktów i 20 minut spędzonych w kuchni, a naje się cała rodzina.

Na straganach czy w osiedlowych warzywniakach wszyscy najchętniej wybierają niewielkie, smukłe cukinie, których nie trzeba nawet obierać, ani pozbawiać pestek. Co jednak z tymi, którzy mają własne ogródki, a w nich cukinie-giganty? Bez obaw, na takie sztuki też mamy pyszny pomysł. Zobaczcie go, a od razu zapragniecie spróbować.

Czy można jeść przerośniętą cukinię?

Wiele osób zastanawia się, czy takie wielkie cukinie są w ogóle jadalne, ale nie ma się czego obawiać. Oczywiście tak duże sztuki nie zachwycają już chrupkością i mają raczej dość miękki, gąbczasty miąższ, ale wciąż są jak najbardziej jadalne i nadają się do przerobienia w kuchni. Pamiętajmy jednak, że te największe sztuki mają równie duże pestki, więc lepiej je wcześniej usunąć i dopiero później pokroić warzywo.

Zobacz także
Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna

Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Co można zrobić z bardzo dużej cukinii?

Wszyscy wiemy, że placki z cukinii smakują najlepiej, gdy przygotowujemy je z młodych i malutkich okazów, a te większe sztuki zwykle zużywamy na leczo. Co jednak, jeśli nie chcecie przejadać aż tak wielkiej porcji? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem będzie sycąca i jednocześnie lekka zupa krem. Przygotowuje się ją dosłownie w 20 minut i tylko z kilku niedrogich składników, za to otrzymany obiad możemy jeść przez kilka dni lub wygodnie zamrozić go na później.

Zobaczcie przepis na zupę krem z cukinii i koniecznie wykorzystajcie do niego swoje największe cukinie z ogródka.

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 1 duża cukinia
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kurkumy
  • olej do podsmażania warzyw

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju, a gdy się zeszklą, dorzucamy marchew i cukinię.
  3. Pod koniec smażenia dosypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż zmiękną, a na koniec zabielamy zupę śmietaną i miksujemy na gładki krem.