
Na straganach czy w osiedlowych warzywniakach wszyscy najchętniej wybierają niewielkie, smukłe cukinie, których nie trzeba nawet obierać, ani pozbawiać pestek. Co jednak z tymi, którzy mają własne ogródki, a w nich cukinie-giganty? Bez obaw, na takie sztuki też mamy pyszny pomysł. Zobaczcie go, a od razu zapragniecie spróbować.
Czy można jeść przerośniętą cukinię?
Wiele osób zastanawia się, czy takie wielkie cukinie są w ogóle jadalne, ale nie ma się czego obawiać. Oczywiście tak duże sztuki nie zachwycają już chrupkością i mają raczej dość miękki, gąbczasty miąższ, ale wciąż są jak najbardziej jadalne i nadają się do przerobienia w kuchni. Pamiętajmy jednak, że te największe sztuki mają równie duże pestki, więc lepiej je wcześniej usunąć i dopiero później pokroić warzywo.
Co można zrobić z bardzo dużej cukinii?
Wszyscy wiemy, że placki z cukinii smakują najlepiej, gdy przygotowujemy je z młodych i malutkich okazów, a te większe sztuki zwykle zużywamy na leczo. Co jednak, jeśli nie chcecie przejadać aż tak wielkiej porcji? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem będzie sycąca i jednocześnie lekka zupa krem. Przygotowuje się ją dosłownie w 20 minut i tylko z kilku niedrogich składników, za to otrzymany obiad możemy jeść przez kilka dni lub wygodnie zamrozić go na później.
Zobaczcie przepis na zupę krem z cukinii i koniecznie wykorzystajcie do niego swoje największe cukinie z ogródka.
Przepis na zupę krem z cukinii
Składniki:
- 1 l bulionu
- 1 duża cukinia
- 3-4 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta kurkumy
- olej do podsmażania warzyw
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju, a gdy się zeszklą, dorzucamy marchew i cukinię.
- Pod koniec smażenia dosypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż zmiękną, a na koniec zabielamy zupę śmietaną i miksujemy na gładki krem.