Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim

Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy, tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek, a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca, sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi.

Składniki:

  • 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry
  • 100 g szpinaku baby
  • 150 g mozzarelli mini
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
Zobacz także
Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?

Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób

sos:

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

szparagi:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie.
  2. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku.
  3. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręćcie i energicznie nim potrząsajcie, aż składniki się połączą w emulsję. 
  4. Sos dodajcie do sałatki przed samym podaniem. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.

Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę , dodawać je do naleśników , smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto . Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca. Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych . Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników. Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami. Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami 1,5 szklanki mleka łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki żytniej 1 płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych Nadzienie pierogów: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 garść młodych pokrzyw 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g twarogu śmietankowego 10 pomidorków koktajlowych 1 czubata łyżeczka sosu chili pieprz kolorowy 1/2 cebuli Białko ok. 100 g żółtego sera Przygotowanie drożdżowych...

Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne
Risotto ze szparagami i dorszem to idealna propozycja na szparagowy sezon. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kremowy ryż ze szparagami.

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie! Przepis na risotto ze szparagami Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie! Składniki na risotto ze szparagami Szklanka ryżu do risotto Ok. 300-400 g dorsza Pół pęczka szparagów Młoda cukinia Cebula Kilka ząbków czosnku 2 szklanki bulionu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawa do ryb Pieprz i sól Oliwa z oliwek Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę. Przygotujcie szparagi . Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem. Odstawcie z palnika i połączcie...

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
thegrooba/Gotujmy.pl
Newsy
Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
Tradycyjna lasagne od lat niezmiennie jest jednym z najczęściej powielanych przepisów na świecie. Można ją także przygotować w wersji wiosennej – ze szparagami! 

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem.  Jak przyrządzić idealną lasagne ? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie. Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g filetu z piersi kurczaka 450 g szparagów (waga bez końcówek) 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów 400 ml białego, wytrawnego wina 300 g sera mozzarella 1 biała cebula 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Przygotowanie:  Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie).  Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut.  Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką.  Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie...

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...