Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy, tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek, a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca, sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety.
Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami
Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi.
Składniki:
- 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry
- 100 g szpinaku baby
- 150 g mozzarelli mini
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
sos:
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
szparagi:
Zobacz także:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
- Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie.
- Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku.
- Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręćcie i energicznie nim potrząsajcie, aż składniki się połączą w emulsję.
- Sos dodajcie do sałatki przed samym podaniem. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: