Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy, tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek, a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca, sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety.

Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami

Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi.

Składniki:

  • 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry
  • 100 g szpinaku baby
  • 150 g mozzarelli mini
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej

sos:

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

szparagi:

Zobacz także:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie.
  2. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku.
  3. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręćcie i energicznie nim potrząsajcie, aż składniki się połączą w emulsję. 
  4. Sos dodajcie do sałatki przed samym podaniem. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: