Dlaczego Polacy tak bardzo lubią grillować? Powodów jest co najmniej kilka. Wspólny grill to nie tylko okazja do tego, by sobie porozmawiać w dobrym towarzystwie i zjeść coś pysznego, ale też poprzebywać na świeżym powietrzu i miło spędzić czas.
Absolutnym numerem 1 na każdym grillu jest oczywiście mięso. Polacy wprost uwielbiają pieczoną na grillu karkówkę, boczek, kurczaka oraz oczywiście kiełbaski.
Świetnym dodatkiem do mięsnych dań, są różnego typu sałatki. W sezonie grillowym bardzo chętnie jadamy pieczone na grillu warzywa – cebulę, paprykę i cukinię oraz świeże sałatki z sezonowych warzyw. A co powiecie na sycącą i smaczną sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych to prawdziwy hit na polskich stołach. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku bardzo prostych składników – ziemniaków, ogórków małosolnych, szczypiorku, majonezu oraz przypraw. Koniecznie zróbcie tę sałatkę w sezonie grillowym i zaserwujcie ją swoim gościom do pieczonej kiełbaski. To połączenie smakuje naprawdę genialnie!
Zobacz także:
Składniki:
- 3 młode ziemniaki
- 2 ogórki małosolne
- 1-2 cebulki od szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki oskrobać, umyć, wrzucić na wrzątek i gotować około 15-20 minut.
- Ostudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.
- Ogórki małosolne osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków.
- Cebulkę oczyścić i posiekać drobno, dodać do reszty.
- Wrzucić majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić.
- Podawać do kiełbasy z grilla.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: