Dlaczego Polacy tak bardzo lubią grillować? Powodów jest co najmniej kilka. Wspólny grill to nie tylko okazja do tego, by sobie porozmawiać w dobrym towarzystwie i zjeść coś pysznego, ale też poprzebywać na świeżym powietrzu i miło spędzić czas.

Absolutnym numerem 1 na każdym grillu jest oczywiście mięso. Polacy wprost uwielbiają pieczoną na grillu karkówkę, boczek, kurczaka oraz oczywiście kiełbaski.

Świetnym dodatkiem do mięsnych dań, są różnego typu sałatki. W sezonie grillowym bardzo chętnie jadamy pieczone na grillu warzywa – cebulę, paprykę i cukinię oraz świeże sałatki z sezonowych warzyw. A co powiecie na sycącą i smaczną sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych to prawdziwy hit na polskich stołach. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku bardzo prostych składników – ziemniaków, ogórków małosolnych, szczypiorku, majonezu oraz przypraw. Koniecznie zróbcie tę sałatkę w sezonie grillowym i zaserwujcie ją swoim gościom do pieczonej kiełbaski. To połączenie smakuje naprawdę genialnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 3 młode ziemniaki
  • 2 ogórki małosolne
  • 1-2 cebulki od szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki oskrobać, umyć, wrzucić na wrzątek i gotować około 15-20 minut.
  • Ostudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.
  • Ogórki małosolne osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków.
  • Cebulkę oczyścić i posiekać drobno, dodać do reszty.
  • Wrzucić majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić.
  • Podawać do kiełbasy z grilla.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: