Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Żaden grill nie może się obyć bez dobrej sałatki, która podkreśli smak pieczonego na ruszcie mięsa. Co powiecie na pyszną i sycącą sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?

Dlaczego Polacy tak bardzo lubią grillować? Powodów jest co najmniej kilka. Wspólny grill to nie tylko okazja do tego, by sobie porozmawiać w dobrym towarzystwie i zjeść coś pysznego, ale też poprzebywać na świeżym powietrzu i miło spędzić czas.

Absolutnym numerem 1 na każdym grillu jest oczywiście mięso. Polacy wprost uwielbiają pieczoną na grillu karkówkę, boczek, kurczaka oraz oczywiście kiełbaski.

Świetnym dodatkiem do mięsnych dań, są różnego typu sałatki. W sezonie grillowym bardzo chętnie jadamy pieczone na grillu warzywa – cebulę, paprykę i cukinię oraz świeże sałatki z sezonowych warzyw. A co powiecie na sycącą i smaczną sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych to prawdziwy hit na polskich stołach. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku bardzo prostych składników – ziemniaków, ogórków małosolnych, szczypiorku, majonezu oraz przypraw. Koniecznie zróbcie tę sałatkę w sezonie grillowym i zaserwujcie ją swoim gościom do pieczonej kiełbaski. To połączenie smakuje naprawdę genialnie!

Zobacz także
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

Składniki:

  • 3 młode ziemniaki
  • 2 ogórki małosolne
  • 1-2 cebulki od szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki oskrobać, umyć, wrzucić na wrzątek i gotować około 15-20 minut.
  • Ostudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.
  • Ogórki małosolne osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków.
  • Cebulkę oczyścić i posiekać drobno, dodać do reszty.
  • Wrzucić majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić.
  • Podawać do kiełbasy z grilla.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku
Wpadlibyście na to, żeby dodać ten składnik do klasycznej sałatki jarzynowej? Spróbujcie a na pewno wam posmakuje.

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień. W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej? Przygotowanie sałatki jarzynowej   jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki? Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera 2 ziemniaki 3 jajka puszka 400 g groszku konserwowego 20 dag marynowanych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki twarde jabłko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 kopiaste łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki...

sałatka jarzynowa ze śledziem
AdobeStock
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Dodajcie do niej śledzia, a umrzecie z kulinarnej rozkoszy
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to koniecznie musicie spróbować tej wersji ze śledziem. Pyszności!

Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka młodej marchewki 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 1 duży ziemniak 2 śledziowe płaty typu matias 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone! Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie...

Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...