Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka z tuńczykiem

Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie. 

Zobacz także
Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

Jak zrobić danie meksykańskie? Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej

Jak wybrać tuńczyka?

Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

  • 150 g surowego ryżu
  • 5 jajek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki.
  3. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę.
  4. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami.
  5. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi. 
  6. Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu.
  7. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane składniki przełóżcie do miski.
  8. Wszystko wymieszajcie. 
  9. Składniki sałatki przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Dodajcie również majonez. Całość ponownie dokładnie wymieszajcie.
  10. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. 
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...

30 jajek za 9,99zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
AdobeStock
Newsy
30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
Zrobiliście już wielkanocne zakupy? Jeśli nie, to warto wybrać się do tego sklepu, który przygotował atrakcyjne promocje na popularne produkty.

Szykujecie się już na Wielkanoc? Na zakupy warto wybrać się do Stokrotki , która przygotowała atrakcyjne oferty i promocje na produkty, które na pewno przydadzą się podczas świątecznych przygotowań! Sprawdźcie, co można teraz kupić taniej. Wielkanocne promocje w Stokrotce W sklepach sieci od 25.03 do 31.03 obowiązują promocje na najpopularniejsze produkty. Warto skorzystać z promocji i zaoszczędzić nieco na świątecznych zakupach! Przecenione zostały poniższe produkty: Masło ekstra Łaciate 200 g: 3,39 zł za sztukę przy zakupie 3 szt. (dla porównania, jedna sztuka kosztuje aż 5,99 zł!) Olej Kujawski 1 l: 4,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (lub 7,49 zł przy zakupie jednej sztuki) Kukurydza złocista Bonduelle: 2,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (zamiast 4,19 zł za sztukę) Jaja M 30 szt.: 9,99 zł zamiast 14,99 zł (o 33% taniej!) Pamiętajcie, że obowiązują limity zakupów produktów objętych promocją! W przypadku masła przypada 9 sztuk na 1 osobę i 4 sztuki oleju na 1 osobę. Przepis na jaja faszerowane z tuńczykiem Taka ilość jajek kupionych na promocji świetnie się sprawdzi w przygotowaniach wielkanocnych! Wykorzystajcie je do zrobienia smacznych jajek faszerowanych z pastą z tuńczyka. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 6 jaj rozmiar L 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (bez oleju) 1 czerwona cebula Szczypiorek Świeży koperek Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Duże jajka powinno się gotować około 10 minut. Ostudźcie jajka, obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Wydrążcie żółtka i przełóżcie do miski. Obierzcie cebulę i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Poszatkujcie szczypiorek. Przełóżcie szczypiorek, cebulę i tuńczyka...

Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątrobą potrzebuje odpocząć po świętach
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lekka sałatka, która doskonale syci. Idealna, gdy wasza wątroba potrzebuje odpocząć po świętach
Macie dosyć świątecznych, ciężkich potraw bogato udekorowanych majonezem? W takim razie zróbcie na obiad coś lekkiego, na przykład pyszną sałatkę.

Co roku każdy się zarzeka, że koniec ze świątecznym obżarstwem. Chyba wszyscy wiemy, że w tym postanowieniu ciężko wytrwać. W końcu ze stołów tak kusząco spoglądają na nas faszerowane jajka, pyszne, domowe wędliny, tradycyjna sałatka jarzynowa, wilgotne piaskowe baby i kajmakowe mazurki. Nawet jeśli spróbujemy odrobinę to okazuje się, że po śniadaniu jesteśmy tak pełni, że spokojnie moglibyśmy zjeść kolejny posiłek następnego dnia. Po świętach niemal każdy szuka sposobu na pozbycie się tych kilku dodatkowych kilogramów, które nabyliśmy w trakcie świąt. Najlepszym sposobem będzie zdrowe i zbilansowane odżywianie oraz lżejsze potrawy. Z czym podać tuńczyka z puszki? Mięso tuńczyka jest bogate w witaminy A, E, D i PP oraz kwasy omega-3. Jego delikatne mięso doskonale smakuje zestawione z awokado, kukurydzą konserwową albo jajkami ugotowanymi na twardo. Sałatkę możecie również wzbogacić o czerwoną fasolkę albo ciecierzycę z puszki – nadadzą daniu przyjemnej chrupkości. Przepis na lekką sałatkę z awokado i tuńczykiem Składniki Kilka garści ulubionej sałaty (można użyć gotowej mieszanki sałat) 1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym Pół kolby ugotowanej kukurydzy lub mała puszka kukurydzy konserwowej Dwie albo trzy garści pomidorków koktajlowych 1 dojrzałe awokado Oliwa z oliwek Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Sałatę umyjcie i dobrze odsączcie przy użyciu wirówki do sałaty albo za pomocą bawełnianego ręcznika. Tuńczyka wyjmijcie z puszki i rozdrobnijcie widelcem. Pomidorki koktajlowe umyjcie, osuszcie i przekrójcie na połówki. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i dużą łyżką wyjmijcie środek. Pokrójcie na małe kawałki. Na płaskim talerzu lub w...

sałatka nicejska przepis
haniakson / gotujmy.pl
Newsy
Idealna na lunch lub lekki obiad. Przepis na przepyszną i kolorową sałatkę nicejską
Jeśli przybyło wam kilka dodatkowych kilogramów, to nie ma lepszego rozpoczęcia diety niż sałatka nicejska na kolację.

Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy. Przepis na sałatkę nicejską Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską! Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilka łyżek białej fasoli konserwowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jaja 1 nieduża cebula Kilkanaście pomidorków koktajlowych Kilka liści sałaty lodowej 1 łyżka oliwy z oliwek Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie. Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody. Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki. W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny. W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem. Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl