Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Lekki i smaczny przepis na obiad

Idealnym pomysłem na obiad jest sałatka. Ta przygotowana z tuńczyka oraz ryżu jest smaczna i lekka. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 18, 2021

Na obiad na stole często goszczą wykwintne oraz czasochłonne dania lub klasyczne jak kotlety czy zupy. Jednak w tygodniu nie zawsze jest czas na przyrządzanie takich potraw. Wówczas idealnie sprawdzają się sałatki. Są nie tylko szybkie, ale sycące, smaczne i lekkie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka z tuńczykiem

Przygotowanie takiej potrawy z tuńczykiem i ryżem jest banalnie proste. Dodatek kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli idealnie podkreśla smak dania. Całość jest dosyć lekka, co jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sałatka sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie. 

Zobacz także

Jak wybrać tuńczyka?

Na sklepowych półkach można spotkać się z trzema rodzajami tuńczyka w puszce. Jest w sosie własnym, w wodzie bądź w oleju roślinnym. Najlepszym wyborem jest pierwsza opcja. Tuńczyk wówczas ma niewielką ilość kalorii, odpowiedni aromat i nie ma zbędnych, kalorycznych dodatków w postaci tłuszczu. Ryba w sosie własnym idealnie sprawdza się do różnego rodzaju potraw.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

  • 150 g surowego ryżu
  • 5 jajek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż dokładnie przelejcie zimną wodą, aby był sypki.
  3. Jajka ugotujcie na twardo. Schłodzone obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kostkę.
  4. Ryż przełóżcie do większej miski wraz z pokrojonymi jajkami.
  5. Cebulę obierzcie z łupinek. Pokrójcie ją w drobną kostkę wraz z ogórkami konserwowymi. 
  6. Rozdrobnione warzywa dodajcie do ryżu.
  7. Z zalewy odsączcie kukurydzę oraz tuńczyka. Rybę rozdrobnijcie palcami bądź widelcem. Dane składniki przełóżcie do miski.
  8. Wszystko wymieszajcie. 
  9. Składniki sałatki przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Dodajcie również majonez. Całość ponownie dokładnie wymieszajcie.
  10. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. 
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze