Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami?

Sałatka szwedzka z ogórkami

W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu.

Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej.

Składniki:

  • Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Do każdego słoiczka:

Zobacz także:

  • 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy

Zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier.
  2. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
  3. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
  4. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli.
  5. Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte.
  6. Odstawić na 3 godziny.
  7. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
  8. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie.
  9. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy.
  10. Do słoiczków włożyć osączone ogórki.
  11. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę.
  12. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
  13. Słoiczki dobrze zakręcić.
  14. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
  15. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: