Sałatka szwedzka z ogórkami. Sprawdzony przepis na sałatkę do obiadu
Gotujmy.pl/Migotka28
Newsy

Nie ma lepszej sałatki do obiadu. Prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórkami

Próbowaliście kiedyś sałatki szwedzkiej z ogórków? Jeśli nie, to najwyższa pora ją przygotować. Sałatka szwedzka to pyszne i chrupiące plasterki ogórków w zalewie, które idealnie się sprawdzą na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Jak ją zrobić? Przepis jest dziecinnie prosty!

Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka szwedzka z ogórkami

W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu.

Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej.

Zobacz także
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Składniki:

  • Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Do każdego słoiczka:

  • 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy

Zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier.
  2. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
  3. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
  4. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli.
  5. Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte.
  6. Odstawić na 3 godziny.
  7. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
  8. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie.
  9. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy.
  10. Do słoiczków włożyć osączone ogórki.
  11. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę.
  12. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
  13. Słoiczki dobrze zakręcić.
  14. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
  15. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...