Sałatka szwedzka z ogórkami. Sprawdzony przepis na sałatkę do obiadu
Gotujmy.pl/Migotka28
Newsy

Nie ma lepszej sałatki do obiadu. Prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórkami

Próbowaliście kiedyś sałatki szwedzkiej z ogórków? Jeśli nie, to najwyższa pora ją przygotować. Sałatka szwedzka to pyszne i chrupiące plasterki ogórków w zalewie, które idealnie się sprawdzą na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Jak ją zrobić? Przepis jest dziecinnie prosty!

Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka szwedzka z ogórkami

W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu.

Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej.

Zobacz także
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Łosoś pieczony z warzywami. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Składniki:

  • Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Do każdego słoiczka:

  • 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy

Zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier.
  2. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
  3. Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
  4. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli.
  5. Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte.
  6. Odstawić na 3 godziny.
  7. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
  8. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie.
  9. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy.
  10. Do słoiczków włożyć osączone ogórki.
  11. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę.
  12. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
  13. Słoiczki dobrze zakręcić.
  14. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
  15. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Ogórki po żydowsku. Przepis na ogórki po żydowsku do obiadu
Ogórki po żydowsku nieco różnią się od tych, które znamy z babcinego domu. Wypróbujcie je, a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis!

Ogórki kiszone to prawdziwy polski specjał, który przygotowuje się w wielu domach. W zależności od regionu i rodzinnych tradycji, przyrządza się je na różne sposoby. Czasem różnicę stanowią zioła i przyprawy dodawane do zalewy, a czasem są to zupełnie nowoczesne interpretacje klasycznych ogórków kiszonych: z chili, przyprawą curry lub z liśćmi drzew owocowych. Ogórki i kiszonki cenne dla zdrowia Warzywa przyrządzane poprzez kiszenie to prozdrowotny hit. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który dba o utrzymanie zdrowego układu trawiennego, a także wzmacnia układ odpornościowy. Działa na organizm oczyszczająco i detoksykująco, a także pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby i żołądka. Kiszonki są też niskokaloryczne, dlatego często poleca się je w dietach odchudzających.  Ogórki, zarówno świeże, jak i te kiszone zawierają m.in.: Witaminę A Potas Sód Fosfor Magnez Wapń Przepis na ogórki po żydowsku Składniki: ok 2,2 kg ogórków gruntowych 2 duże cebule 2 łyżki oleju do każdego słoiczka: kilka ziarenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu mała gałązka kopru z nasionami 2 małe ząbki czosnku Zalewa: 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10 proc. 2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2-3 listki laurowe Przygotowanie:  Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Wystudzić.  Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy.  Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm. Każdy plaster naciąć na krzyż nie...

sałatka jarzynowa w galarecie
Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa w formie galarety to idealna przekąska na Wielkanoc. Goście będą się nią zajadać
Święta za pasem. To świetny moment, by zastanowić się nad tegorocznymi potrawami na Wielkanoc. Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie galarety? To idealna przekąska na zimno na wielkanocny stół.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety? Sałatka jarzynowa w formie galarety W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety? Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta! Składniki: 500 ml majonezu Małe opak. żelatyny 1 łyżka musztardy 1 puszka groszku konserwowego Ogórki kiszone kilka szt. Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt. Marchewka gotowana 2-3 szt. Seler 1/2 szt. Pietruszka 1 duża Jaja na twardo 4-5 szt. Przygotowanie: Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę. Wymieszać i połączyć z majonezem. Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka. Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną. Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając. Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała. Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku
Pixabay.pl
Newsy
Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku
Wiele osób popełnia błąd i wylewa marynatę z ogórków i papryki. Dajcie jej „drugie życie” i wykorzystajcie ją w kuchni. Jak? Podpowiadamy!

Lubicie marynowane warzywa? Papryka czy ogórki w marynacie to świetny dodatek do kanapki czy obiadu. Większość z nas po opróżnieniu słoika wylewa taką marynatę i zachowuje jedynie słoik. To błąd! Marynata po ogórkach czy papryce ma bardzo fajne zastosowanie w kuchni. Co można z nią zrobić? Czytajcie dalej! Do czego wykorzystać marynatę po ogórkach i papryce? Jeżeli zwykle wylewaliście marynatę po ogórkach, papryce czy innych warzywach ze słoika, więcej tak nie róbcie. Taka marynata to świetny pomysł na nadanie soczystości różnym rodzajom mięs. Co zrobić, żeby mięso było smaczniejsze, bogatsze i bardziej soczyste? To proste – polejcie je marynatą, która została wam po ogórkach czy papryce. Ponieważ taka marynata jest bogata w sód, działa podobnie do klasycznej solanki ze słoną wodą. Zanim włożycie mięso (wieprzowinę, kurczaka czy stek) do piekarnika, spróbujcie namoczyć je w soku z marynaty na 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu mięso zachowa więcej wilgoci i będzie smaczniejsze. Jak jeszcze można wykorzystać marynatę? Jest jeszcze kilka innych sposobów, w jakie możecie wykorzystać marynatę z warzyw. Możecie z niej przykładowo zrobić... kolejną porcję marynowanych warzyw. Wystarczy, że doprowadzicie solankę do wrzenia i zalejecie nią cebulę, ogórka, marchewkę, rzodkiewkę lub fasolkę szparagową. Zakręćcie dobrze słoik i po kilku dniach będziecie mieć świetną sałatkę do obiadu. Są też tacy, którzy dodają taką marynatę do... Krwawej Mary. Krwawa Mary (ang. Bloody Mary) – to nic innego, jak koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Wymieszajcie łyżkę soku z marynaty z koktajlem na bazie pomidorów, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy i bardziej pikantny smak drinka....

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...