Z czym najczęściej podajemy obiad? Oczywiście z sałatką. Jedni preferują warzywa surowe, inni w zalewie. Co powiecie na sałatkę szwedzką z ogórkami?
Sałatka szwedzka z ogórkami
W sklepach zaczęły się już pojawiać pierwsze importowane ogórki gruntowe. Jeżeli macie ochotę na pyszny dodatek do obiadu, przygotujcie sałatkę szwedzką w zalewie na bazie octu.
Sałatka szwedzka to świetny dodatek do kotletów, ale też doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapki. Przygotujcie ją, a na pewno będziecie robić ją częściej.
Składniki:
- Około 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
- 2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
- 1/2 szklanki soli kamiennej
Do każdego słoiczka:
Zobacz także:
- 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy
Zalewa
- 3 szklanki wody
- 2,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10 %
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier.
- Zagotować i odstawić do wystudzenia.
- Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
- W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli.
- Zalać pokrojone ogórki tak, aby były całe przykryte.
- Odstawić na 3 godziny.
- W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
- Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie.
- Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy.
- Do słoiczków włożyć osączone ogórki.
- Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę.
- Zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
- Słoiczki dobrze zakręcić.
- Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
- Zostawić w garnku do wystudzenia.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: