
Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów.
Jakie elementy niemieckiej kuchni funkcjonują w kuchni polskiej?
Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów.
Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów!
Przepis na sałatkę szwabską (wurstsalat)
To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni.
Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 300 g mortadeli
- 100 g czosnkowej cebuli białej
- 2 średnie pomidory
- Korniszony
- Papryka konserwowa
- 1 ząbek czosnku
- 60 g musztardy
- 30 ml soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Szczypiorek
- Szczypta cukru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie.
- W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski.
- Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu.
- Do miski z sałatką dorzućcie cebulę, wlejcie sos, wymieszajcie i odstawcie na 10-15 minut.
I gotowe! Przed podaniem sałatkę posypcie świeżym szczypiorkiem.