Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit. Ten smak zawładnie wami na bardzo długo dzięki 1 składnikowi
Flickr
Newsy

Znacie niemiecką wurstsalat?  Ten przepis na sałatkę szwabską to prawdziwy hit imprez

Jeśli lubicie dania kuchni niemieckiej, to na pewno polubicie sałatkę szwabską z tego przepisu!

Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie elementy niemieckiej kuchni funkcjonują w kuchni polskiej? 

Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów.

Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów!

Przepis na sałatkę szwabską (wurstsalat)

To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni.

Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 300 g mortadeli
  • 100 g czosnkowej cebuli białej
  • 2 średnie pomidory
  • Korniszony
  • Papryka konserwowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g musztardy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypiorek
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałata masłowa

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie.
  2. W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski.
  3. Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu.
  4. Do miski z sałatką dorzućcie cebulę, wlejcie sos, wymieszajcie i odstawcie na 10-15 minut.

I gotowe! Przed podaniem sałatkę posypcie świeżym szczypiorkiem.

Alicja Majewska sałatka krabowa
ONS.pl/gotujmy.pl
Newsy
Alicja Majewska zdradziła, co lubi gotować najbardziej. Ta sałatka to niebo w gębie
Gwiazda polskiej estrady pochwaliła się swoim niezawodnym przepisem. Podobno to danie wychodzi jej najlepiej!

„Odkryjemy miłość nieznaną” i „Być kobietą” – m.in. tymi utworami Alicja Majewska podbiła polską estradę ładnych już kilkadziesiąt lat temu. Obecnie ta wielka dama polskiej piosenki przeżywa drugą młodość. Wszystko za sprawą aktywnego udziału w show TVP „The Voice Senior”. 72-letnia gwiazda znów jest na świeczniku. Jeszcze przed zaostrzeniem koronawirusowych restrykcji grała piękne, jubileuszowe koncerty. Zdrowe jedzenie wg Majewskiej Przyznacie sami, że czas dla Alicji Majewskiej jakby stoi w miejscu.  Warto więc może zaczerpnąć co nieco z jej zdrowego jadłospisu! W jednym z wywiadów piosenkarka została zapytana o to, jak radzi sobie w kuchni. Pani Alicja skromnie odparła, że wcale nie jest tak utalentowaną kucharką, jak głosi jedna z plotek na jej temat. Mimo wszystko Majewska zgodziła się podzielić ze swoimi fanami przepisem na swoją ulubioną sałatkę. Paluszki krabowe, awokado, grejpfrut – tak brzmi początek listy składników tego dania. Czy to właśnie świeże i zdrowe składniki są sekretem wspaniałej formy 72-latki? Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi Składniki: Opakowanie rukoli lub innej sałaty zielonej (ok. 20 dag) 10 dag paluszków krabowych Grejpfrut Awokado 1-2 pomidory Łyżka majonezu Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka ketchupu Łyżeczka cukru Sól i pieprz Natka pietruszki Łyżka soku z cytryny   Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania sosu. W misce lub w głębokim talerzu wymieszajcie majonez, jogurt, sok z cytryny i ketchup z łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu. Do sosu dodajcie także pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sałatę umyjcie i porwijcie na małe kawałki. Grejpfrut obierzcie i „wyfiletujcie”....

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...