Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit. Ten smak zawładnie wami na bardzo długo dzięki 1 składnikowi
Flickr
Newsy

Znacie niemiecką wurstsalat?  Ten przepis na sałatkę szwabską to prawdziwy hit imprez

Jeśli lubicie dania kuchni niemieckiej, to na pewno polubicie sałatkę szwabską z tego przepisu!

Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie elementy niemieckiej kuchni funkcjonują w kuchni polskiej? 

Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów.

Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów!

Przepis na sałatkę szwabską (wurstsalat)

To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni.

Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 300 g mortadeli
  • 100 g czosnkowej cebuli białej
  • 2 średnie pomidory
  • Korniszony
  • Papryka konserwowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g musztardy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypiorek
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałata masłowa

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie.
  2. W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski.
  3. Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu.
  4. Do miski z sałatką dorzućcie cebulę, wlejcie sos, wymieszajcie i odstawcie na 10-15 minut.

I gotowe! Przed podaniem sałatkę posypcie świeżym szczypiorkiem.

Alicja Majewska sałatka krabowa
ONS.pl/gotujmy.pl
Newsy
Alicja Majewska zdradziła, co lubi gotować najbardziej. Ta sałatka to niebo w gębie
Gwiazda polskiej estrady pochwaliła się swoim niezawodnym przepisem. Podobno to danie wychodzi jej najlepiej!

„Odkryjemy miłość nieznaną” i „Być kobietą” – m.in. tymi utworami Alicja Majewska podbiła polską estradę ładnych już kilkadziesiąt lat temu. Obecnie ta wielka dama polskiej piosenki przeżywa drugą młodość. Wszystko za sprawą aktywnego udziału w show TVP „The Voice Senior”. 72-letnia gwiazda znów jest na świeczniku. Jeszcze przed zaostrzeniem koronawirusowych restrykcji grała piękne, jubileuszowe koncerty. Zdrowe jedzenie wg Majewskiej Przyznacie sami, że czas dla Alicji Majewskiej jakby stoi w miejscu.  Warto więc może zaczerpnąć co nieco z jej zdrowego jadłospisu! W jednym z wywiadów piosenkarka została zapytana o to, jak radzi sobie w kuchni. Pani Alicja skromnie odparła, że wcale nie jest tak utalentowaną kucharką, jak głosi jedna z plotek na jej temat. Mimo wszystko Majewska zgodziła się podzielić ze swoimi fanami przepisem na swoją ulubioną sałatkę. Paluszki krabowe, awokado, grejpfrut – tak brzmi początek listy składników tego dania. Czy to właśnie świeże i zdrowe składniki są sekretem wspaniałej formy 72-latki? Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi Składniki: Opakowanie rukoli lub innej sałaty zielonej (ok. 20 dag) 10 dag paluszków krabowych Grejpfrut Awokado 1-2 pomidory Łyżka majonezu Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka ketchupu Łyżeczka cukru Sól i pieprz Natka pietruszki Łyżka soku z cytryny   Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania sosu. W misce lub w głębokim talerzu wymieszajcie majonez, jogurt, sok z cytryny i ketchup z łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu. Do sosu dodajcie także pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sałatę umyjcie i porwijcie na małe kawałki. Grejpfrut obierzcie i „wyfiletujcie”....

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
ONS.pl/Instagram/dziewczynazpatelnia
Newsy
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
Lubicie próbować nowych, oryginalnych smaków? Koniecznie spróbujcie tradycyjnej sałatki lwowskiej.

Barszcz ukraiński, deruny, kulisz – to najpopularniejsze dania tradycyjnej ukraińskiej kuchni. Do tego grona warto również doliczyć sałatkę lwowską. Przepisem na tę potrawę podzieliła się niedawno Magda Gessler. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje. Przepis na sałatkę lwowską Magdy Gessler W jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”, Magda Gessler podała przepis na przepyszną sałatkę lwowską. Taka sałatka na stałe zagościła w menu restauracji „Lwów" z Chełma, w której królowa polskiej gastronomii przeprowadzała rewolucję. Sałatka lwowska to prosta i bardzo smaczne danie, na które składają się świeże śledzie, buraki, kremowe ziemniaki i ogórki kiszone. Z tej racji przypomina w smaku odrobinę słynnego rosyjskiego śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką. Oprócz tych składników nie może w niej również zabraknąć jabłek, selera, marynowanych grzybków, kaparów czy marchewki, a wszystko to skąpane jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie. Spróbujcie tej sałatki, a na pewno na stałe zagości w waszych domach. Składniki: 8 filetów śledziowych w oleju 8 buraków 4 ziemniaki 1 seler 8 ogórków kiszonych 4 jabłka 4 marchewki 1 cebula 1 mały słoik marynowanych grzybków 1 mały słoik kaparów szczypior sok z cytryny Na sos musztardowo-śmietanowy: 2 szklanki kwaśnej śmietany pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej) sól pieprz cukier         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...