sałatka szwabska przepis
AdobeStock
Newsy

Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit. Ten smak zawładnie wami na bardzo długo dzięki 1 składnikowi

Jeśli lubicie dania kuchni niemieckiej, to na pewno polubicie sałatkę szwabską z przepisu Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów.

Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów.

Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na sałatkę szwabską Magdy Gessler

To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni.

Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 300 g mortadeli
  • 100 g czosnkowej cebuli białej
  • 2 średnie pomidory
  • Korniszony
  • Papryka konserwowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g musztardy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypiorek
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie.
  2. W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski.
  3. Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu.
  4. Do miski z sałatką dorzućcie cebulę, wlejcie sos, wymieszajcie i odstawcie na 10-15 minut.

I gotowe! Przed podaniem sałatkę posypcie świeżym szczypiorkiem.

Komentarze
pulpety przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...
Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu. Przepis na pulpety z indyka Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka! Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułka (może być kajzerka) 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 marchewka 2 łyżki świeżego koperku Płaska łyżeczka kurkumy Mąka ziemniaczana Mąka pszenna Mleko Olej Sól Przygotowanie Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia. I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem i podawane z ziemniakami.

Przeczytaj