Sałatka szwabska Magdy Gessler to hit. Ten smak zawładnie wami na bardzo długo dzięki 1 składnikowi
Flickr
Newsy

Znacie niemiecką wurstsalat?  Ten przepis na sałatkę szwabską to prawdziwy hit imprez

Jeśli lubicie dania kuchni niemieckiej, to na pewno polubicie sałatkę szwabską z tego przepisu!

Wiedzieliście, ile wspólnego ma kuchnia polska z kuchnią niemiecką, tatarską, ukraińską, a nawet włoską? Dzięki położeniu geograficznemu Polski, Polacy mogą dziś próbować potraw, które ich przodkowie stworzyli zainspirowani daniami z innych krajów.

Jakie elementy niemieckiej kuchni funkcjonują w kuchni polskiej? 

Przez setki lat, kultury sąsiadujących z Polską państw przenikały się nawzajem, a w tym oczywiście sposoby przygotowywania różnych dań. Nawet do dziś można zauważyć wyraźne naleciałości z Europy Wschodniej w kuchni wschodnich regionów kraju i w okolicach Dolnego Śląska, gdzie przesiedlano ludność z Kresów.

Sporo elementów wspólnych z kuchnią polską ma też niemiecka – choćby zamiłowanie do warzyw i mięs, w tym popularnej też u nas golonki. Niemcy, podobnie jak Polacy, mają słabość do marynowanych śledzi i kiszonej kapusty. Jednym z dań, które zdecydowanie posmakuje mieszkańcom obydwu krajów, jest sałatka szwabska, która składa się z popularnych w nich produktów!

Przepis na sałatkę szwabską (wurstsalat)

To bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu przekąska, która z pewnością będzie smakowała każdemu miłośnikowi polskiej i niemieckiej kuchni.

Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 300 g mortadeli
  • 100 g czosnkowej cebuli białej
  • 2 średnie pomidory
  • Korniszony
  • Papryka konserwowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g musztardy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypiorek
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak

Sałata masłowa

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w piórka cebulę posypcie solą i odstawcie.
  2. W misce wymieszajcie pokrojone w kostkę korniszony, paprykę i pomidory. Dodajcie mortadelę pokrojoną w paski.
  3. Następnie w mniejszej miseczce zróbcie sos z musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, soli i pieprzu.
  4. Do miski z sałatką dorzućcie cebulę, wlejcie sos, wymieszajcie i odstawcie na 10-15 minut.

I gotowe! Przed podaniem sałatkę posypcie świeżym szczypiorkiem.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA