Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości!

Przepis na sałatkę śledziową

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 2 ogórki konserwowe
  • 270 gramów kukurydzy z puszki
  • 230 gramów groszku z puszki
  • 1 jabłko
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • Przyprawy: vegeta, chili 

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy.
  2. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce.
  3. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody).
  4. Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami.
  5. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody.
  6. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.
  7. Na koniec do sałatki dodajcie śmietanę, majonez, pieprz, vegetę i chili. Całość dokładnie wymieszajcie.

Gotowe!

Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.