Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości!
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 2 ogórki konserwowe
- 270 gramów kukurydzy z puszki
- 230 gramów groszku z puszki
- 1 jabłko
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki majonezu
- Przyprawy: vegeta, chili
Przygotowanie
- Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy.
- Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce.
- Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody).
- Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami.
- Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody.
- Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.
- Na koniec do sałatki dodajcie śmietanę, majonez, pieprz, vegetę i chili. Całość dokładnie wymieszajcie.
Gotowe!
Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.