śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy

Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia

Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosyjski śledź

Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości.

Przepis na śledzia pod pierzynką

Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 200 g śledzi w oleju
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 5 jaj
  • Ser żółty w kostce

I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości.

Przygotowanie

  1. Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski.
  2. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę.
  3. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka.
  4. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych upodobań możecie wybrać łagodniejszy lub bardziej ostry gatunek sera.
  5. Teraz ułóżcie składniki warstwami w salaterce w tej kolejności (zaczynając od dołu):
  • Śledzie
  • Majonez
  • Ogórki
  • Cebula
  • Starty ser
  • Żółtka
  • Białka

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbucie ich z gorącymi ziemniakami
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wg przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie ich z gorącymi ziemniakami
Najprostszą wersją śledzia pod pierzynka, jest kilkuskładnikowy śledź w śmietanie. Oto jak robi go Magda Gessler.

W polskiej kuchni mamy wiele sposobów przygotowania śledzia. Od najprostszego śledzia z cebulką w oleju, poprzez różne korzenne dania ze śledziem jak śledź po żydowsku, po kaszubsku, po japońsku, do różnych odmian sałatek śledziowych. Także tych wieloskładnikowych i wielopiętrowych jak śledź pod pierzynką. Kolejne warstwy takiej sałatki składają się z lubianych składników, z których każdy osobno jest przysmakiem. Mogą to być drobno pokrojone ziemniaki, ugotowane i starte buraki, poszatkowane jajko na twardo. To wszystko połączone śmietaną lub majonezem tworzy niemal tort śledziowy, który dla dopełnienia smaku, posypany bywa żółtym, tartym serem. Prostszą wersją jest śledź w śmietanie. Śledź uwielbiany był w Polsce od średniowiecza Już w XII w. o śledziach pisał Gall Anonim. Gdy w XIII w. rozpowszechnił się w Polsce transport lądowy, śledź z wybrzeża Morza Bałtyckiego, powędrował w głąb lądu. Wielbicielem śledzi był Władysław Jagiełło. Pokazuje to odnaleziony przez historyków rachunek wystawiony królowi przez handlarza zaopatrującego nadworną kuchnię. Rachunek pochodzi z 1389 r. i zawiera pozycje „sześć beczek śledzi” Zwyczaje postne panujące w dawnej Polsce, doprowadziły do zwiększenia popularności śledzi. Ludzie powstrzymujący się od jedzenia mięsa i nabiału, uzupełniali białko jedząc ryby, w tym śledzie. Na biednej polskiej wsi, śledź był wartościowym pożywieniem, bo uniezależniał wieśniaków od słabego urodzaju. Ryba rozwożona po kraju była tania i pożywna. W czasach PRL-u pojawiło się w naszym kraju danie, które, choć w nazwie miało Japonię, to nikt w Japonii nawet nie słyszał o takiej potrawie. Chodzi o śledzia po japońsku. To jajko ugotowane na twardo owinięte płatem śledzia, podane z cebulką oraz łyżką sałatki...

sałatka śledziowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Doskonała sałatka śledziowa na Wigilię. Łatwa, szybka, najlepsza w smaku
Szukasz inspiracji na świąteczny poczęstunek? Podaj swoim gościom prostą i pyszną sałatkę ze śledzi. Będą zachwyceni!

Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna! Rosyjskie korzenie Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe. Przepis na sałatkę śledziową Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników: 3 jaja L 3-4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 4 śledzie po wiejsku 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula Sól Pieprz Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje...

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
ONS.pl/Instagram/dziewczynazpatelnia
Newsy
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
Lubicie próbować nowych, oryginalnych smaków? Koniecznie spróbujcie tradycyjnej sałatki lwowskiej.

Barszcz ukraiński, deruny, kulisz – to najpopularniejsze dania tradycyjnej ukraińskiej kuchni. Do tego grona warto również doliczyć sałatkę lwowską. Przepisem na tę potrawę podzieliła się niedawno Magda Gessler. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje. Przepis na sałatkę lwowską Magdy Gessler W jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”, Magda Gessler podała przepis na przepyszną sałatkę lwowską. Taka sałatka na stałe zagościła w menu restauracji „Lwów" z Chełma, w której królowa polskiej gastronomii przeprowadzała rewolucję. Sałatka lwowska to prosta i bardzo smaczne danie, na które składają się świeże śledzie, buraki, kremowe ziemniaki i ogórki kiszone. Z tej racji przypomina w smaku odrobinę słynnego rosyjskiego śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką. Oprócz tych składników nie może w niej również zabraknąć jabłek, selera, marynowanych grzybków, kaparów czy marchewki, a wszystko to skąpane jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie. Spróbujcie tej sałatki, a na pewno na stałe zagości w waszych domach. Składniki: 8 filetów śledziowych w oleju 8 buraków 4 ziemniaki 1 seler 8 ogórków kiszonych 4 jabłka 4 marchewki 1 cebula 1 mały słoik marynowanych grzybków 1 mały słoik kaparów szczypior sok z cytryny Na sos musztardowo-śmietanowy: 2 szklanki kwaśnej śmietany pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej) sól pieprz cukier         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...