Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach!
Rosyjski śledź
Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości.
Przepis na śledzia pod pierzynką
Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 200 g śledzi w oleju
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 czerwone cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 5 jaj
- Ser żółty w kostce
I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości.
Zobacz także:
Przygotowanie
- Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski.
- Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę.
- Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych upodobań możecie wybrać łagodniejszy lub bardziej ostry gatunek sera.
- Teraz ułóżcie składniki warstwami w salaterce w tej kolejności (zaczynając od dołu):
- Śledzie
- Majonez
- Ogórki
- Cebula
- Starty ser
- Żółtka
- Białka
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl