Sałatka siostry Anastazji wyjdzie lepsza niż jarzynowa. Sekretem jest 1 składnik
Getty/iStock, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy

Sałatka siostry Anastazji wyjdzie lepsza niż jarzynowa. Sekretem jest 1 składnik

Wielkanoc nie oznacza jedzenia tylko sałatki jarzynowej. Smaczną i wiosenną sałatkę łatwo wykonacie w inny sposób, a będzie równie pyszna. Kto wie, może nawet właśnie ona zdetronizuje u was jarzynową? Wypróbujcie ten przepis siostry Anastazji.

Siostra Anastazja jest prawdziwym ekspertem, jeśli chodzi o kulinaria. Ma pomysły na dania, desery i przekąski na każdą okazję. Z pomocą przychodzi również teraz, w sezonie wielkanocnym. Już niedługo na naszych stołach będą królowały tradycyjne potrawy w postaci faszerowanych jajek, żurku, kiełbasy czy schabu. Nie zapominajmy też o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć podczas tego święta.

Jeżeli macie ochotę na jakąś odmianę, wypróbujcie w tym roku sałatkę wielkanocną z przepisu siostry Anastazji. Znajdziecie w niej groszek, kukurydzę i słodkiego ananasa oraz koperek - właśnie ten składnik nadaje jej świeżego, wiosennego charakteru i sprawia, że doskonale pasuje do innych potraw na wielkanocnym stole. 

Przepis na wielkanocną sałatkę siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 piersi z fileta kurczaka

  • 5 ogórków kiszonych

  • 1 czerwona cebula

  • 1 mały słoik majonezu (250 ml)

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka ananasa

  • duży pęczek koperku

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Tak siostra Anastazja radzi sobie z nadwyżką ugotowanych ziemniaków. Zamiast klusek i kopytek robi 1 pyszne danie

Tak s. Anastazja radzi sobie z nadwyżką ugotowanych ziemniaków. Zamiast klusek i kopytek robi 1 danie

sernik anastazji

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy oczyścić piersi z kurczaka z ewentualnych kawałków tłuszczu czy ścięgien. Następnie poddajcie mięso obróbce termicznej - można je podsmażyć na patelni z przyprawami i udusić do miękkości albo upiec. Jeszcze lepiej sprawdzi się mięso krótko gotowane z warzywami, np. na zupę jarzynową czy rosół.

  2. Przygotowanego w wybrany przez was sposób kurczaka pokrójcie w kostkę.

  3. Teraz zabierzcie się za warzywa. Cebulę trzeba obrać i pokroić w kostkę wraz z ogórkami kiszonymi. Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy i wsypcie do miski wraz z ogórkami i cebulą.

  4. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do reszty składników wraz z dwiema łyżkami zalewy z owoców. 

  5. Dodajcie cały słoiczek majonezu oraz posiekany koperek (1 duży pęczek lub 2 małe, sałatka powinna mocno pachnieć koperkiem). Wymieszajcie dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.

  6. Kiedy sałatka będzie gotowa, odstawcie ją na co najmniej 20 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje schłodzona wcześniej w lodówce. Smacznego!

Kotlety mielone

Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu
coocharz/TikTok
Newsy
Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu
Poznajcie przepis na sałatkę, która podbije podniebienia nie tylko weselnych gości, ale także uczestników każdej imprezy!

Wspólnym mianownikiem każdego polskiego wesela jest stół aż uginający się od jedzenia. Jest tam tyle różnych potraw, że każdy znajdzie coś dla siebie - mięsa, ryby, sałatki i wszelkiego rodzaju łakocie. Szczególnie sałatki cieszą się dużym wzięciem - a zwłaszcza ta, której przepis znajdziecie poniżej. Podzielił się nią użytkownik TikToka o nazwie coocharz, który dodatkowo opowiedział o tym, jak on poznał przepis na tę klasyczną weselną sałatkę. Od kelnera do influencera  Jak tłumaczy TikToker w swoim wideo, inspiracją dla tego przepisu była sałatka, którą widział na każdym weselu, jakie obsługiwał. Influencer pracował bowiem kiedyś jako kelner: – Kiedyś pracowałem jako kelner na sali weselnej i na każdym weselu ta sałatka była jako jedna z przystawek. Jako, że tam tylko pracowałem, a gościem weselnym nie byłem, to nigdy jej nie spróbowałem. Ale poszedłem kiedyś na jakąś imprezę i tam ta sałatka była – mówi w udostępnionym na TikToku filmie. Były kelner stwierdził, że skoro ta sałatka pojawia się praktycznie na każdym weselu i większej imprezie, to musi być naprawdę smaczna. Przyznał się, że jak już wreszcie jej spróbował, to trudno mu było się powstrzymać przed zjedzeniem jej całej. Postanowił więc teraz przygotowywać ją samodzielnie w domu, a przy okazji podzielił się przepisem. Przepis na weselną sałatkę Do przygotowania tej genialnej sałatki weselnej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoik marynowanego selera 200 g szynki (albo smażonego kurczaka) 200 g sera gouda 3 łyżki majonezu łyżka soku z ananasa sól pieprz Przygotowanie: Odcedźcie kukurydzę oraz selera i wsypcie do miski....

Sałatka obiadowa
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Lubicie dobrze zjeść? Ta sałatka gyros z powodzeniem zastąpi obiad. Nieoczekiwane połączenie smaków
Koniecznie spróbujcie tego połączenia smakowego. Sałatkę możecie zjeść na kolację, obiad lub śniadanie.

Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje. Sałatka gyros Składniki na pyszną sałatkę gyros 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju Torebka ryżu Czerwona papryka Puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie sałatki gyros: Mięso umyjcie i osuszcie. Mięso pokrójcie w drobną kostkę. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą. Rozgrzejcie olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudźcie ryż. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją.  Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem.  Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę.  Wyłóżcie na nich połowę sosu. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa.  Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...