
Siostra Anastazja jest prawdziwym ekspertem, jeśli chodzi o kulinaria. Ma pomysły na dania, desery i przekąski na każdą okazję. Z pomocą przychodzi również teraz, w sezonie wielkanocnym. Już niedługo na naszych stołach będą królowały tradycyjne potrawy w postaci faszerowanych jajek, żurku, kiełbasy czy schabu. Nie zapominajmy też o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć podczas tego święta.
Jeżeli macie ochotę na jakąś odmianę, wypróbujcie w tym roku sałatkę wielkanocną z przepisu siostry Anastazji. Znajdziecie w niej groszek, kukurydzę i słodkiego ananasa oraz koperek - właśnie ten składnik nadaje jej świeżego, wiosennego charakteru i sprawia, że doskonale pasuje do innych potraw na wielkanocnym stole.
Przepis na wielkanocną sałatkę siostry Anastazji
Składniki:
-
2 piersi z fileta kurczaka
-
5 ogórków kiszonych
-
1 czerwona cebula
-
1 mały słoik majonezu (250 ml)
-
1 puszka groszku
-
1 puszka kukurydzy
-
1 puszka ananasa
-
duży pęczek koperku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Najpierw należy oczyścić piersi z kurczaka z ewentualnych kawałków tłuszczu czy ścięgien. Następnie poddajcie mięso obróbce termicznej - można je podsmażyć na patelni z przyprawami i udusić do miękkości albo upiec. Jeszcze lepiej sprawdzi się mięso krótko gotowane z warzywami, np. na zupę jarzynową czy rosół.
-
Przygotowanego w wybrany przez was sposób kurczaka pokrójcie w kostkę.
-
Teraz zabierzcie się za warzywa. Cebulę trzeba obrać i pokroić w kostkę wraz z ogórkami kiszonymi. Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy i wsypcie do miski wraz z ogórkami i cebulą.
-
Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do reszty składników wraz z dwiema łyżkami zalewy z owoców.
-
Dodajcie cały słoiczek majonezu oraz posiekany koperek (1 duży pęczek lub 2 małe, sałatka powinna mocno pachnieć koperkiem). Wymieszajcie dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
-
Kiedy sałatka będzie gotowa, odstawcie ją na co najmniej 20 minut przed podaniem. Najlepiej smakuje schłodzona wcześniej w lodówce. Smacznego!