Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lekka sałatka do mięs z grilla

Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków), 

Zobacz także
Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą

Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie

Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym

Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać!

Składniki:

  • 1 sałata masłowa,
  • 2 pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,

Dressing:

  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą. 
  2. Z natki pietruszki zerwijcie listki. Przełóżcie je do blendera, dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zblendujcie gładko, stopniowo dodając sok z cytryny i oliwę. Doprawcie dressing do smaku. Do sosu można dodać także 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
  3. Sałatkę zmieszajcie z dressingiem na około godzinę przed podaniem. Nie mieszajcie wcześniej, bo sałata może zgorzknieć. Podawajcie do mięs i dań z grilla. Smacznego!

Czytaj też:

Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie
bernika/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie
Marynowany pstrąg z grilla smakuje tak dobrze, że po spróbowaniu nie będziecie chcieli jeść już nic innego. Wypróbujcie ten świetny przepis.

Grillowanie kojarzy się głównie ze smażeniem tłustych kiełbas i mocno przyprawionej karkówki. Ale przecież doskonale smakują także grillowane ryby! Gdy raz spróbujecie ryby z grilla, już nigdy nie będziecie chcieli jej jeść inaczej. Wypróbujcie przepis na grillowane pstrągi autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na marynowanego pstrąga z grilla Do przygotowania smacznych, grillowanych pstrągów, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 całe pstrągi 50 ml oliwy 1 cebula Skórka z cytryny Sok z połówki cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry Pół łyżeczki kurkumy Cebula dymka (zielona część) Cebula Cytryna 1 ząbek czosnku Pieprz czarny mielony Przygotowanie: Umyjcie i posiekajcie bardzo drobno zieloną część cebuli dymki i natkę pietruszki, a skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Natkę pietruszki, cebulę dymkę i czosnek włóżcie do miski. Dodajcie 50 ml oliwy, sok z połówki cytryny, skórkę z cytryny oraz po łyżeczce soli, koperku i kolendry. Dodajcie też pół łyżeczki kurkumy i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Pstrągi opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie i natrzyjcie porządnie marynatą. Zamarynowane ryby odłóżcie co najmniej na godzinę do lodówki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w plasterki. Tak samo pokrójcie całą cytrynę. Do środka pstrągów włóżcie pokrojoną cebulę i cytrynę oraz gałązki lubczyku. Włóżcie pstrągi do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i połóżcie na kratce mocno rozgrzanego grilla. Podczas pieczenia posmarujcie...

Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem. Robi się w 10 minut (i robi wrażenie na gościach)
Do mięsnych dań z grilla idealnie pasują świeże sałatki. Ta z pomidorem i dodatkiem koperku jest wręcz przepyszna, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Sałatka na grilla z pomidorem i koperkiem pasuje do karkówki, szaszłyków, a nawet do kiełbasy. Przecież nie samym mięsem z grilla żyje człowiek w sezonie grillowym! Nie zapominajcie o warzywach. Oprócz ogórków kiszonych, które pasują do mięsiwa, postawcie na sałatki. Nawet po to, by mieć mniejsze wyrzuty sumienia. Idealna sałatka na grilla Dania z grilla same w sobie są pyszne, ale jeszcze lepiej smakują w towarzystwie warzyw. Świetnie sprawdzają się sałatki, które można przygotować zaledwie w kilka minut. Do mięs z grilla pasują np: sałatka szwedzka , wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej , mieszanka liściastych sałat z sosem winegret lub bardziej wykwintna sałatka z awokado . Idealnym wyborem jest też sałatka z pomidorem i koperkiem. Dodatek sera feta idealnie podkręca smak całości. Tak przyrządzona świetnie komponuje się z żeberkami bądź karkówką . Przepis na sałatkę na grilla z pomidorem i koperkiem Składniki: 2 długie ogórki zielone 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta 1 pęczek koperku 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Ogórka obierzcie ze skórki i pokrójcie go w drobną kostkę. Pomidora umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym oraz pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie z łupinek, a następnie ją drobno posiekajcie. Ser feta odsączcie z zalewy, pokrójcie w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełóżcie do większej miski i delikatnie wymieszajcie. Pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Natkę drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do miski z warzywami i serem. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem, dodajcie również łyżkę śmietany. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowana sałatka idealnie sprawdzi...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
Do smażonych na grillu mięs świetnie pasują pyszne i pożywne sałatki – wykorzystajcie ten banalnie prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną!

Sezon na grillowanie trwa! Poza pysznym mięsem z grilla, na stole podczas wspólnego biesiadowania muszą się znaleźć smaczne sałatki. Wielu amatorów grillowania nie wyobraża sobie ucztowania bez dobrze schłodzonego piwa, dlatego jedzenie z grilla powinno być jak najbardziej sycące. Wypróbujcie doskonały i bardzo prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl o nicku migotka28! Pomysły na dania z grilla Jeżeli zaplanowaliście już grilla ze znajomymi, wypróbujcie ciekawe przepisy na dania z grilla – polecamy je zwłaszcza tym, którym już znudziła się klasyczna kiełbasa z grilla i mają ochotę na jakąś odmianę! Poznajcie te ciekawe przepisy: Karkówka w piwnej marynacie Spiralki z boczku Kiełbasa marynowana w sosie sojowym i miodzie z cebulą Grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym Przepis na sałatkę ziemniaczaną Do przygotowania pysznej i sycącej sałatki ziemniaczanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu Sól ziołowa Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie i wyszorujcie za pomocą szczoteczki. Jeżeli wolicie, to obierzcie je ze skórki, choć w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Włóżcie ziemniaki do zimnej wody, posólcie i ugotujcie do miękkości. Umyjcie rzodkiewkę i pokrójcie w grubsze plasterki, a koperek posiekajcie drobno. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je i odstawcie, by ostygły. Gdy będą już chłodne, pokrójcie je w kostkę. Rzodkiewkę, ziemniak i koperek wrzućcie do jednej miski i wymieszajcie. Dodajcie 3 lub 4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszajcie. W razie potrzeby...