Barszcz ukraiński, deruny, kulisz – to najpopularniejsze dania tradycyjnej ukraińskiej kuchni. Do tego grona warto również doliczyć sałatkę lwowską. Przepisem na tę potrawę podzieliła się niedawno Magda Gessler. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Przepis na sałatkę lwowską Magdy Gessler

W jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”, Magda Gessler podała przepis na przepyszną sałatkę lwowską. Taka sałatka na stałe zagościła w menu restauracji „Lwów" z Chełma, w której królowa polskiej gastronomii przeprowadzała rewolucję.

Sałatka lwowska to prosta i bardzo smaczne danie, na które składają się świeże śledzie, buraki, kremowe ziemniaki i ogórki kiszone. Z tej racji przypomina w smaku odrobinę słynnego rosyjskiego śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką.

Oprócz tych składników nie może w niej również zabraknąć jabłek, selera, marynowanych grzybków, kaparów czy marchewki, a wszystko to skąpane jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie. Spróbujcie tej sałatki, a na pewno na stałe zagości w waszych domach.

Zobacz także:

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 8 buraków
  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków
  • 1 mały słoik kaparów
  • szczypior
  • sok z cytryny

Na sos musztardowo-śmietanowy:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotujcie bez obierania.
  2. Następnie obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Ogórki i jabłka obierzcie i również pokrójcie w kostkę.
  4. Śledzie pokrójcie w paseczki.
  5. Cebulę posiekajcie.
  6. Grzyby odsączcie i również pokrójcie w kostkę.
  7. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszajcie.
  8. Na końcu dodajcie te ostatnie.
  9. Skropcie sokiem z cytryny.
  10. Odstawcie, żeby smaki przegryzły się.
  11. Następnie śmietanę wymieszajcie z musztardą, doprawcie solą, pieprzem i cukrem.
  12. Dodajcie do sałatki i delikatnie wymieszajcie.
  13. Na koniec posypcie szczypiorem. Smacznego!

Źródło: ofeminin.pl