sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 

Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jarzynowa, warzywna, majonezowa

Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.

Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet. 

Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych

W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie. 

Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej

Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. 

Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem

Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam zagwarantować. Bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe typu matias

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka marchewki młodej

  • 1 ziemniak, ugotowany i ostudzony

  • 1-2 ogórki konserwowane w occie

  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem

  • 3 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Na początek śledzie kroicie w kostkę. Ziemniaka i ogórki konserwowe również kroicie w kostkę tych samych rozmiarów. 

  2. Cebulę i szczypior siekacie drobno.

  3. Zawartość puszek odcedzacie. Mini marchewkę można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki.

  4. Do miski dodajecie kolejno pokrojone śledzie, ziemniaka, ogórki, cebulę oraz połowę szczypioru.

  5. Do mikstury wrzucacie też odcedzony groszek i marchewkę.

  6. Delikatnie, acz stanowczo, mieszacie wszystko na jednorodną masę. 

  7. Na koniec dodajecie majonez i ponownie łączycie. Pycha!

 

sałatka jarzynowa ze śledziem
AdobeStock
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Dodajcie do niej śledzia, a umrzecie z kulinarnej rozkoszy
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to koniecznie musicie spróbować tej wersji ze śledziem. Pyszności!

Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka młodej marchewki 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 1 duży ziemniak 2 śledziowe płaty typu matias 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone! Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie...

Warzywa do sałatki jarzynowej
Newsy
Dodajecie do sałatki warzywnej to warzywo? Zdaniem wielu kucharzy „to nieporozumienie”
Tym dodatkiem zepsujecie smak całego dania! Nigdy nie dodawajcie go do sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pojawia się na stołach przez cały rok. Je się ją jako zakąskę, dodatek do zimnych mięs, jako poczęstunek imieninowy, urodzinowy, w trakcie świąt… Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie uroczystości bez sałatki jarzynowej na stole. Na pewno macie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę warzywną. Czy dodajecie do niej jednak to warzywo? Skąd pochodzi sałatka jarzynowa? Mimo iż sałatka warzywna na stałe wbiła się w polską kulturę, pierwsza receptura nie pochodzi podobno wcale z Polski. Wiele źródeł podaje, że sałatka jarzynowa tak naprawdę pochodzi z Francji. Oczywiście przepis został zaadaptowany przez Polaków i sałatka jarzynowa jest przygotowywana z warzyw, do których macie dostęp przez cały rok. W przeszłości sałatka jarzynowa składała się z zarówno warzyw, jak i owoców pokrojonych w równą kostkę. W wyniku różnorodnych ewolucji zaczęto dodawać do niej kalafiora, rzepę, ziemniaki czy zieloną fasolkę. Gdy przepis dotarł do Polski, zmodyfikowano go na potrzeby naszego kraju i zaczęto wykorzystywać do sałatki warzywnej prawie wyłącznie gotowane warzywa korzeniowe. To niezbędne elementy sałatki jarzynowej: Pietruszka Marchew Seler Ziemniaki Gotowane na twardo jajka Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Oczywiście, Polacy spierają się często, co tak naprawdę musi być elementem dobrej sałatki jarzynowej. Niektórzy twierdzą, że będzie niesmaczna, jeśli nie dodacie do niej: Kukurydzy Zielonego groszku Pora Ogórków kiszonych Jabłka Klasyczna sałatka jarzynowa nie uda się bez dodatku majonezu. Ten tłusty, ale dość mdły dodatek, dobrze jest przełamać ostrzejszymi przyprawami. Najbardziej polecane przyprawy do sałatki jarzynowej to dodatek musztardy i pieprzu....

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Sałatka jarzynowa z tak nietypowym składnikiem? To mogli wymyślić tylko Francuzi, czyli mistrzowie kulinarnych kombinacji i ekstrawagancji. Nad Sekwaną na to danie mówi się „sałatka po polsku”.

Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary. Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej. Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi? Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski! Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście? Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku” Składniki: 40 dag ziemniaków 20 dag marchewki 1 jabłko 60 g zielonego groszku 2-3 ogórki kiszone 2 jajka Duża garść natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie. Jajka ugotujcie na twardo. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem. Wymieszajcie bardzo dokładnie...