Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik.

Jarzynowa, warzywna, majonezowa

Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.

Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet. 

Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych

W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie. 

Zobacz także:

Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej

Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. 

Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem

Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam zagwarantować. Bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe typu matias

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka marchewki młodej

  • 1 ziemniak, ugotowany i ostudzony

  • 1-2 ogórki konserwowane w occie

  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem

  • 3 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Na początek śledzie kroicie w kostkę. Ziemniaka i ogórki konserwowe również kroicie w kostkę tych samych rozmiarów. 

  2. Cebulę i szczypior siekacie drobno.

  3. Zawartość puszek odcedzacie. Mini marchewkę można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki.

  4. Do miski dodajecie kolejno pokrojone śledzie, ziemniaka, ogórki, cebulę oraz połowę szczypioru.

  5. Do mikstury wrzucacie też odcedzony groszek i marchewkę.

  6. Delikatnie, acz stanowczo, mieszacie wszystko na jednorodną masę. 

  7. Na koniec dodajecie majonez i ponownie łączycie. Pycha!