Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik.
Jarzynowa, warzywna, majonezowa
Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.
Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet.
Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych
W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie.
Zobacz także:
Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej
Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu.
Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem
Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam zagwarantować. Bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
-
2 płaty śledziowe typu matias
-
1 puszka groszku
-
1 puszka marchewki młodej
-
1 ziemniak, ugotowany i ostudzony
-
1-2 ogórki konserwowane w occie
-
2 cebule dymki razem ze szczypiorem
-
3 czubate łyżki majonezu
Sposób przygotowania
-
Na początek śledzie kroicie w kostkę. Ziemniaka i ogórki konserwowe również kroicie w kostkę tych samych rozmiarów.
-
Cebulę i szczypior siekacie drobno.
-
Zawartość puszek odcedzacie. Mini marchewkę można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki.
-
Do miski dodajecie kolejno pokrojone śledzie, ziemniaka, ogórki, cebulę oraz połowę szczypioru.
-
Do mikstury wrzucacie też odcedzony groszek i marchewkę.
-
Delikatnie, acz stanowczo, mieszacie wszystko na jednorodną masę.
-
Na koniec dodajecie majonez i ponownie łączycie. Pycha!