sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 

Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jarzynowa, warzywna, majonezowa

Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.

Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet. 

Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych

W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie. 

Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej

Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. 

Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem

Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam zagwarantować. Bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe typu matias

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka marchewki młodej

  • 1 ziemniak, ugotowany i ostudzony

  • 1-2 ogórki konserwowane w occie

  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorem

  • 3 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Na początek śledzie kroicie w kostkę. Ziemniaka i ogórki konserwowe również kroicie w kostkę tych samych rozmiarów. 

  2. Cebulę i szczypior siekacie drobno.

  3. Zawartość puszek odcedzacie. Mini marchewkę można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki.

  4. Do miski dodajecie kolejno pokrojone śledzie, ziemniaka, ogórki, cebulę oraz połowę szczypioru.

  5. Do mikstury wrzucacie też odcedzony groszek i marchewkę.

  6. Delikatnie, acz stanowczo, mieszacie wszystko na jednorodną masę. 

  7. Na koniec dodajecie majonez i ponownie łączycie. Pycha!

 

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

sałatka śledziowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Doskonała sałatka śledziowa na Wigilię. Łatwa, szybka, najlepsza w smaku
Szukasz inspiracji na świąteczny poczęstunek? Podaj swoim gościom prostą i pyszną sałatkę ze śledzi. Będą zachwyceni!

Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna! Rosyjskie korzenie Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe. Przepis na sałatkę śledziową Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników: 3 jaja L 3-4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 4 śledzie po wiejsku 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula Sól Pieprz Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje...

Przekąski do piwa
Gotujmy.pl, Alex_M/Flickr
Newsy
Sylwester już za 4 dni. Szybszej i smaczniejszej przekąski nie znajdziecie
Sylwester już za chwilę. Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na sylwestrowe jedzenie, podpowiadamy. Ta przekąska zachwyci waszych bliskich.

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc. Sylwestra można spędzić w domu Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.  Dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą. Obchody sylwestrowe Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan. Co przygotować na imprezę sylwestrową? Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników! Składniki: 230 g ciasta francuskiego 3 łyżki pikantnego keczupu 1 mała cebula 100 g sera żółtego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Sposób przygotowania Gotowe ciasto...

Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy
Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...
Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3. Właściwości zdrowotne śledzi Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane.  Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze! Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje. Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami.  Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową? Składniki: 600 g filetów śledziowych ½ szklanki mleka do...