Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał

Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 07, 2021

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto.

By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą

Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Pół puszki groszku konserwowego
  • Pół puszki ciecierzycy konserwowej
  • 5 łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa.
  2. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno.
  4. Odsączcie ciecierzycę i groszek z zalewy.
  5. Wszystkie składniki przełóżcie do miski. Dodajcie 5 łyżek majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowaną sałatkę polecamy szczególnie na drugie śniadanie i kolację.

Źródło: gotujmy.pl

 

Czytaj także:

Komentarze