Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał

Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto.

By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą

Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Pół puszki groszku konserwowego
  • Pół puszki ciecierzycy konserwowej
  • 5 łyżek majonezu
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa.
  2. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno.
  4. Odsączcie ciecierzycę i groszek z zalewy.
  5. Wszystkie składniki przełóżcie do miski. Dodajcie 5 łyżek majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowaną sałatkę polecamy szczególnie na drugie śniadanie i kolację.

Źródło: gotujmy.pl

 

Czytaj także:

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

sałatka jarzynowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Będziecie zaskoczeni, co Karol Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Z tym dodatkiem musi rozpływać się w ustach
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze smaczniejsza? Gdy zrobicie ją z przepisu Karola Okrasy to przekonacie się, że to możliwe!

Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie! Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g mrożonego groszku 4 ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 2 jabłka 1 korzeń selera 1 cebula 2 jajka 5 łyżek majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki miodu 2 cytryny Koperek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki. Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną. Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski. Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw. Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki. Ugotujcie jajka na twardo,...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

Sałatka warzywna
Wikipedia Commons
Newsy
Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Nie uwierzycie, ale tak
Obowiązkowy element imprez okolicznościowych, świąt, imienin – sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza niż dotychczas!

Różne są teorie na temat tego gdzie i jak powstał przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, którą wszyscy znamy i lubimy. Jedna z wersji mówi, że nasza sałatka warzywna ma swoje źródło we francuskiej recepturze na „Macédoine”. Francuska „Macedonia” to nic innego jak ugotowane warzywa pokrojone w równą kostkę z dodatkiem sosów i przypraw. Zestaw warzyw w wersji francuskiej i polskiej znacznie się jednak różni. Dlatego też źródeł „jarzynówki” musimy poszukać gdzieś indziej. Wzór ze wschodu Trop wiedzie do Rosji. To właśnie tamtejsza sałatka „Olivier” do złudzenia przypomina naszą tradycyjną potrawę. Różnica polega głównie na tym, że do naszej „warzywnej” mało kto dodaje mięso. Rosjanie gustują z kolei w sałatkach z kurczakiem lub z pokrojoną w kostkę mortadelą. Rosyjska sałatka „Olivier” ma długą historię. Jej skład mocno ewoluował. Rosyjscy arystokraci jadali ją podobno z rakami. Z czasem sałatka stała się popularna wśród prostych ludzi, którzy raki początkowo zamienili mięsem drobiowym, a w latach komunistycznego niedoboru wspomnianą mortadelą. Popularność polskiej sałatki jarzynowej również zaczęła się w okresie PRL-u. Ważne jest jednak to, że wciąż nam smakuje i wzbudza radość wszystkich domowników dzięki swojemu smakowi. A może być on jeszcze lepszy, gdy zamiast gotowania warzyw zdecydujecie się na ich upieczenie. Dzięki temu wydobędziecie z jarzyn jeszcze więcej smaku! Sałatka jarzynowa – przepis Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 pietruszki 4 ogórki kiszone średniej wielkości Pół korzenia selera Kawałek pora 1 jabłko 2 jajka ugotowane twardo Opcjonalnie –...