W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony.
Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem
Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Będziecie potrzebować:
- ½ białej rzodkiewki
- 1 puszki groszku konserwowego
- 1 pęczka szczypiorku
- 1 dużego buraka
- 2 dużych marchewek
- 2 średnich pietruszek
- 3 średnich ziemniaków
- 5 ogórków korniszonów
- 5 jajek z chowu ekologicznego
- 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego)
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli.
- Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia.
- Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody).
- Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami.
- Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z kolei groszek konserwowy odcedźcie z zalewy. Tak przygotowane produkty połączcie z pozostałymi składnikami.
- Do powstającej sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu przekąska będzie gotowa do spożycia.
Smacznego!
Źródło: gotujmy