Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.
Weronika Kępa
marzec 29, 2021

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem

Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Będziecie potrzebować:

  • ½ białej rzodkiewki
  • 1 puszki groszku konserwowego
  • 1 pęczka szczypiorku
  • 1 dużego buraka 
  • 2 dużych marchewek 
  • 2 średnich pietruszek
  • 3 średnich ziemniaków 
  • 5 ogórków korniszonów
  • 5 jajek z chowu ekologicznego
  • 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego)
  • Przypraw: soli, pieprzu

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli.
  2. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia.
  3. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski.
  4. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody).
  5. Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami.
  6. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z kolei groszek konserwowy odcedźcie z zalewy. Tak przygotowane produkty połączcie z pozostałymi składnikami.
  7. Do powstającej sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu przekąska będzie gotowa do spożycia.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze