Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety?

Sałatka jarzynowa w formie galarety

W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety?

Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta!

Składniki:

  • 500 ml majonezu
  • Małe opak. żelatyny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Ogórki kiszone kilka szt.
  • Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt.
  • Marchewka gotowana 2-3 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Pietruszka 1 duża
  • Jaja na twardo 4-5 szt.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody.
  2. Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce.
  3. Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę.
  4. Wymieszać i połączyć z majonezem.
  5. Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka.
  6. Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki.
  7. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
  8. Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
  9. Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała.
  10. Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.