sałatka jarzynowa w galarecie
Gotujmy.pl
Newsy

Sałatka jarzynowa w formie galarety to idealna przekąska na Wielkanoc. Goście będą się nią zajadać

Święta za pasem. To świetny moment, by zastanowić się nad tegorocznymi potrawami na Wielkanoc. Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie galarety? To idealna przekąska na zimno na wielkanocny stół.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka jarzynowa w formie galarety

W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety?

Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta!

Składniki:

  • 500 ml majonezu
  • Małe opak. żelatyny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Ogórki kiszone kilka szt.
  • Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt.
  • Marchewka gotowana 2-3 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Pietruszka 1 duża
  • Jaja na twardo 4-5 szt.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody.
  2. Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce.
  3. Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę.
  4. Wymieszać i połączyć z majonezem.
  5. Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka.
  6. Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki.
  7. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
  8. Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
  9. Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała.
  10. Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Sałatka jarzynowa z tak nietypowym składnikiem? To mogli wymyślić tylko Francuzi, czyli mistrzowie kulinarnych kombinacji i ekstrawagancji. Nad Sekwaną na to danie mówi się „sałatka po polsku”.

Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary. Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej. Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi? Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski! Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście? Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku” Składniki: 40 dag ziemniaków 20 dag marchewki 1 jabłko 60 g zielonego groszku 2-3 ogórki kiszone 2 jajka Duża garść natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie. Jajka ugotujcie na twardo. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem. Wymieszajcie bardzo dokładnie...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku
Wpadlibyście na to, żeby dodać ten składnik do klasycznej sałatki jarzynowej? Spróbujcie a na pewno wam posmakuje.

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień. W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej? Przygotowanie sałatki jarzynowej   jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki? Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera 2 ziemniaki 3 jajka puszka 400 g groszku konserwowego 20 dag marynowanych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki twarde jabłko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 kopiaste łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki...

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla
Żaden grill nie może się obyć bez dobrej sałatki, która podkreśli smak pieczonego na ruszcie mięsa. Co powiecie na pyszną i sycącą sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych?

Dlaczego Polacy tak bardzo lubią grillować? Powodów jest co najmniej kilka. Wspólny grill to nie tylko okazja do tego, by sobie porozmawiać w dobrym towarzystwie i zjeść coś pysznego, ale też poprzebywać na świeżym powietrzu i miło spędzić czas. Absolutnym numerem 1 na każdym grillu jest oczywiście mięso. Polacy wprost uwielbiają pieczoną na grillu karkówkę, boczek, kurczaka oraz oczywiście kiełbaski. Świetnym dodatkiem do mięsnych dań, są różnego typu sałatki . W sezonie grillowym bardzo chętnie jadamy pieczone na grillu warzywa – cebulę, paprykę i cukinię oraz świeże sałatki z sezonowych warzyw. A co powiecie na sycącą i smaczną sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych ? Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych to prawdziwy hit na polskich stołach. Do jej przygotowania potrzebujecie kilku bardzo prostych składników – ziemniaków, ogórków małosolnych, szczypiorku, majonezu oraz przypraw. Koniecznie zróbcie tę sałatkę w sezonie grillowym i zaserwujcie ją swoim gościom do pieczonej kiełbaski. To połączenie smakuje naprawdę genialnie! Składniki: 3 młode ziemniaki 2 ogórki małosolne 1-2 cebulki od szczypiorku 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać, umyć, wrzucić na wrzątek i gotować około 15-20 minut. Ostudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Ogórki małosolne osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Cebulkę oczyścić i posiekać drobno, dodać do reszty. Wrzucić majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić. Podawać do kiełbasy z grilla. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: ...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...