sałatka jarzynowa w galarecie
Gotujmy.pl
Newsy

Sałatka jarzynowa w formie galarety to idealna przekąska na Wielkanoc. Goście będą się nią zajadać

Święta za pasem. To świetny moment, by zastanowić się nad tegorocznymi potrawami na Wielkanoc. Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie galarety? To idealna przekąska na zimno na wielkanocny stół.
Anna Borkowska
marzec 23, 2021

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sałatka jarzynowa w formie galarety

W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety?

Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta!

Składniki:

  • 500 ml majonezu
  • Małe opak. żelatyny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Ogórki kiszone kilka szt.
  • Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt.
  • Marchewka gotowana 2-3 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Pietruszka 1 duża
  • Jaja na twardo 4-5 szt.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody.
  2. Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce.
  3. Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę.
  4. Wymieszać i połączyć z majonezem.
  5. Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka.
  6. Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki.
  7. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
  8. Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
  9. Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała.
  10. Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.
Komentarze