Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Nie ma bez niej świąt, ale równie chętnie jadana jest przez nas na co dzień. Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie jej przygotowania? Co powiecie na sałatkę jarzynową w formie... galarety?
Sałatka jarzynowa w formie galarety
W naszej polskiej tradycji, bardzo ważne miejsce zajmuje sałatka jarzynowa z majonezem. To danie, które jadamy zarówno na co dzień, jak i od święta. Co powiecie na to, żeby przygotować ją w formie galarety?
Przygotowanie takiej potrawy wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania. Efekt smakowy i wizualny tego dania jest jednak wart tego wysiłku. Jak zrobić to oryginalne w smaku i niezwykle efektowne danie? Sprawdźcie i zaskoczcie nim gości w tegoroczne święta!
Składniki:
- 500 ml majonezu
- Małe opak. żelatyny
- 1 łyżka musztardy
- 1 puszka groszku konserwowego
- Ogórki kiszone kilka szt.
- Ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt.
- Marchewka gotowana 2-3 szt.
- Seler 1/2 szt.
- Pietruszka 1 duża
- Jaja na twardo 4-5 szt.
Przygotowanie:
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody.
- Odstawiamy do spęcznienia, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce.
- Do żelatyny dodajemy sól, pieprz i musztardę.
- Wymieszać i połączyć z majonezem.
- Warzywa ugotowane obrać i drobno pokroić. Podobnie pokroić jajka.
- Do warzyw dodać osączony groszek i pokrojone drobno kiszone ogórki.
- Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
- Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
- Odstawić do lodówki, aby całość dobrze stężała.
- Podawać z ulubionym sosem (np. tatarskim) lub pieczywem.