sałatka jarzynowa szybko się psuje
Adobe Stock
Newsy

Sałatka jarzynowa szybko się psuje? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie

Zostało wam po rodzinnej uroczystości trochę sałatki jarzynowej? Lepiej szybko ją zjeść, bo po chwili może się zepsuć.

O tym, czym grozi zjedzenie nieświeżego jedzenia, trzeba ciągle przypominać. Zwłaszcza osobom, które są gotowe, by zaryzykować własnym zdrowiem w imię oszczędności.

Owszem, wyrzucanie jedzenia to nic przyjemnego i należy działać tak, by tego unikać. Ale nie za wszelką cenę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym grozi zjedzenie nieświeżej sałatki?

Dlaczego? Zjedzenie nieświeżego jedzenia może grozić poważnymi konsekwencjami. Chodzi oczywiście o zatrucie pokarmowe.

W psującym się jedzeniu znaleźć mogą się toksyny bakteryjne, które z kolei pochodzą z drobnoustrojów rozwijających się w „leżakującym” jedzeniu.

Bóle głowy i brzucha, wymioty, biegunki – nikomu nie trzeba opisywać, jak mogą wyglądać w praktyce rezultaty zatrucia pokarmowego.

Dlatego też, gdy zostanie wam sporo sałatki jarzynowej sprzed kilku dni, lepiej zostawić ją w spokoju i wyrzucić do kosza.

Dlaczego sałatka jarzynowa się psuje?

Zastanówmy się jednak, co sprawia, że sałatka warzywna tak szybko się psuje? To wina poszczególnych składników.

W pierwszej kolejności chodzi tutaj o cebulę lub pora, dodawanego dla zaostrzenia smaku sałatki jarzynowej.

To właśnie cebula i por, bez sparzenia przed dodaniem do sałatki, szybko gorzknieją już po 2-3 dniach w sałatce.

Daty przydatności do spożycia sałatki jarzynowej nie wydłuża także obecność w niej jajka. Długo przechowywany składnik pochodzenia zwierzęcego, może grozić zaistnieniem niektórych bakterii.

Zobacz także
jajko

Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak

kapusta kiszona

Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami

Co zrobić, by sałatka jarzynowa się nie psuła?

Jak radzić sobie z problemem szybko psującej się sałatki? Pierwsze rozwiązanie należy do tych najprostszych.

Chodzi oczywiście o maksymalne zredukowanie składników sałatki. Zróbcie mniejszą porcję, adekwatną do waszych potrzeb.

Jeżeli wiecie, że na waszym przyjęciu pojawi się 4-5 osób, lepiej nie gotujcie sałatki z 5 ziemniaków i 4 marchewek.

Podzielcie liczbę składników przez dwa – tak przygotowanej sałatki na pewno wystarczy dla wszystkich.

Dzięki temu „jarzynówka” nie będzie zalegała wam na półkach w lodówce przez najbliższy tydzień.

Jeśli jednak upieracie się przy tym, by przygotować większy zapas sałatki, podejdźcie do sprawy nieco bardziej elastycznie.

Ugotujcie warzywa, pokrójcie je w kostkę, ale nie mieszajcie od razu wszystkich składników. Podzielcie warzywa na przykład na dwie części.

Cebulę, jajko, majonez i musztardę dodajcie do jednej części sałatki, a pozostałe warzywa schowajcie do lodówki.

Ugotowany seler, ziemniaki czy marchewka dłużej „wytrzymają” w lodówce bez dodatków w postaci wspomnianych przez nas majonezów i musztard.

Za dwa, trzy dni wystarczy ugotować jajko, doprawić sałatkę i cieszyć się świeżym smakiem po raz kolejny.

Źródło: gotujmy.pl

jak długo przechowywać sałatkę jarzynową
Flickr
Newsy
Jak długo sałatka jarzynowa jest świeża? Po upływie tego czasu nadaje się tylko do kosza
Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które przygotowuje się w dość dużych ilościach. Co zrobić jak zostanie wam jej spora ilość? Jak długo można ją przechowywać?

Święta wielkanocne, Boże Narodzenie, imieniny cioci, imienny wujka, chrzciny czy Sylwester – sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na najważniejszych rodzinnych uroczystościach. Ta potrawa, zwana także sałatką warzywną, przybyła do nas zza wschodniej granicy. Przepis na sałatkę powstał w Rosji. Czym różni się polska sałatka jarzynowa od rosyjskiej? Przez lata receptura mocno się zmieniła. Wykluczono wyszukane i wyrafinowane składniki, zamiast tego bazą sałatki stały się ziemniaki i inne gotowane warzywa. W rosyjskiej wersji sałatki obowiązkowy jest także dodatek w postaci mięsa. Może to być mięso drobiowe, ale najczęściej Rosjanie wybierają kiełbasę doktorską, czyli naszą mortadelę. U nas mięsa się nie dodaje. Zamiast tego, niektóre gospodynie domowe dodają do sałatki kukurydzę czy też zielony groszek konserwowy. Niezależnie od tego, jaką wersję sałatki wykonacie, jakie składniki dodacie, a jakich nie, konieczne jest zachowanie ostrożności w jej przechowywaniu. Czym grozi długie przechowywanie sałatki jarzynowej w lodówce? Po pierwsze długie przechowywanie sałatki w lodówce mocno wpływa na jej smak. Mamy na to jeden patent. Jeśli zamierzacie przygotować spore ilości sałatki, dobrze jest mieszać składniki z majonezem i musztardą dopiero przed podaniem. Wcześniej wystarczy posiekać i pokroić wszystkie dodatki i włożyć je do jednego naczynia. To jednak nie rozwiąże problemu zachowania świeżości. Sałatka jarzynowa ma to do siebie, że niestety szybko może okazać się niezdatna do spożycia. Wystarczy kilka dni w lodówce i jej spożycie będzie groziło wystąpieniem sensacji żołądkowych. Wszystko to spowodowane jest rozpoczęciem procesu fermentacji ugotowanych warzyw, które stanowią podstawę sałatki. Jak długo powinno się przechowywać sałatkę jarzynową? Takie...

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Wyobrażacie sobie święta bez sałatki jarzynowej? Polacy ją kochają. Czy jednak zawsze udaje się ją zjeść do końca?

Sałatka jarzynowa w wielu domach pojawia się tylko na święta. To czasochłonne danie, które wymaga obierania, gotowania, krojenia. Do tego zawiera wiele składników. Nic dziwnego, że nie robimy jej często, a jak już zrobimy to ogromną miskę. Jak sprawdzić, czy resztka sałatki nadal nadaje się do jedzenia? Jak sprawdzić, czy sałatka nie zaczęła się już psuć? Zanim zaczniecie oceniać świeżość sałatki, sięgnijcie pamięcią do momentu jej przygotowywania. Jeśli miało to miejsce więcej niż tydzień temu, do tego nie zawsze pamiętaliście o włożeniu jej do lodówki, a dziś macie wątpliwość czy można jeszcze ją jeść, to odpowiedź jest jedna: nie jedzcie. Za długo już stoi i jej zjedzenie może wam zaszkodzić. Najlepiej zjeść sałatkę 2-3 dni po przygotowaniu. Oto sposoby na ocenę świeżości sałatki jarzynowej: Obejrzyjcie ją z wierzchu. Na sałatce, która już parę dni stoi z pewnością zmieni się wygląd majonezu, będzie podeschnięty. To normalne zjawisko, które nie jest niebezpieczne. Jeśli na samej sałatce nie widać nierównomiernych odbarwień, plamek czy pleśni, przejdźcie do kolejnego kroku. Powąchajcie danie. Nie czujecie nieświeżego, skwaśniałego zapachu, przejdźcie do ostatniego kroku oceny. Spróbujcie sałatkę. Powinna smakować jak zawsze. Jeśli nie pojawiły się obce smaki, gorzki czy kwaśny, a także smak wskazujący na fermentację składników, możecie jeść ją dalej.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Jak zrobić najlepszą sałatkę i co można do niej...

por do sałatki jarzynowej
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej cebulę? To warzywo sprawdzi się o wiele lepiej. Będzie lepsza i delikatniejsza w smaku
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Jak co roku będziemy przygotowywali klasyczne, świąteczne dania. Mamy dla was radę, jak poprawić smak sałatki jarzynowej! Zamiast cebuli dodajcie do niej...

Jajka faszerowane, żurek, ćwikła, wędliny, no i oczywiście sałatka jarzynowa. Tak wygląda absolutne minimum na świątecznym stole wielkanocnym. W każdej polskiej rodzinie gotuje się sałatkę jarzynową na swój własny, specjalny sposób. Czasem różnice są minimalne, czasem naprawdę spore. Czym różnią się poszczególne wersje sałatki jarzynowej? Jedni ograniczają do minimum dodatek ziemniaków, które według niektórych sprawiają, że sałatka staje się za bardzo mulista. Inni wolą urozmaicić całość dodatkiem w postaci groszku konserwowego czy kukurydzy. Zapewniają one nie tylko smak, ale i kolor. Słyszeliśmy także o domach, w których do sałatki warzywnej dodaje się także pokrojoną w kostkę wędlinę. W ten oto właśnie sposób przygotowuje się sałatkę jarzynową w jej ojczyźnie, a więc w dawnych krajach Związku Sowieckiego. Dlaczego nie radzimy dodawać do sałatki cebuli? My jednak polecamy wam bardziej polską wersję. W niej nie może zabraknąć jednego składnika, który nieco podostrzy smak. Oprócz kwaśnego ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę, a także równie kwaskowatego jabłka, większość osób dodaje także cebulę. Dodatek w postaci cebuli rzeczywiści sprawi, że sałatka będzie bardziej konkretna w smaku, ale ma dwie spore wady. Dla niektórych surowa cebula w sałatce, może wydać się zbyt ostra w smaku. Po drugie, większa ilość dodanej cebuli nie przedłuży trwałości sałatki. Więcej pisaliśmy o tym w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link: Sałatka jarzynowa szybko się psuje? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Co można dodać do sałatki jarzynowej zamiast cebuli? Co więc dodać zamiast cebulki? Wiosenny, wielkanocny charakter sałatki...

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy
Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową ! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je? Błędy przy przyrządzaniu sałatki Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna , jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi. Ogórki kiszone Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie. Cebula O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli ! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej! Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 2 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 2 ziemniaki Majonez Kurki Chrzan Musztarda Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie...