Świętami, które później trzeba „odchorować”, zazwyczaj są Święta Bożego Narodzenia. Dominują wtedy ciężkie i wzdymające potrawy - choć wszyscy je uwielbiamy, z radością sięgamy po inne, lżejsze produkty, gdy święta się już skończą.

Pod tym względem Wielkanoc na pewno wypada lepiej, choć wciąż typowe dla tych świąt dania nie są szczególnie lekkie. Można tu wymienić choćby białą kiełbasę i wszelkie inne rodzaje wędlin, którymi wypełnione są półmiski na stole. Do tego jajka faszerowane albo pływające w majonezowym sosie z groszkiem oraz oczywiście ciasta - w tym król Wielkanocy, czyli sernik. 

Kolejnym daniem, którego nigdy na wielkanocnym stole nie zabraknie, jest pełna majonezu sałatka jarzynowa. Jeśli już jesteście zmęczeni na samą myśl, mamy dla was coś pysznego i znacznie lżejszego. 

Zobacz także:

Co zamiast sałatki jarzynowej na Wielkanoc?

Kto powiedział, że na Wielkanoc koniecznie trzeba przygotować sałatkę jarzynową? Wystarczy przygotować inną potrawę, która jest podobna, ale znacznie lżejsza. Mamy dla was propozycję wiosennej, jajecznej sałatki. Znajdziecie tutaj, poza jajkami, świeży szczypiorek, koperek, a także ogórki i aromatyczny sos. Skompletujcie składniki i bierzcie się do pracy. 

Przepis na lekką sałatkę jajeczną

Składniki:

  • 5 jaj (rozmiar L)

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 rzodkiewki

  • 1 cały pęczek szczypiorku

  • 1 mały pęczek koperku

  • 4-5 łyżek majonezu (użyjcie wersji light lub wegańskiej - zawierają znacznie mniej kalorii i nie są tak ciężkostrawne)

  • 1 łyżka łagodnej musztardy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie jajka na twardo. Zalejcie je zimną wodą, podgrzejcie i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez około 8 minut. Im jajka są większe, tym dłużej trzeba je gotować. Nie warto też nadmiernie przedłużać tego etapu, ponieważ jajka wychodzą wówczas dość zbite i niesmaczne.

  2. Po ugotowaniu wylejcie gorącą wodę i zalejcie jajka zimną. Odstawcie na kilka chwil.

  3. W tym czasie przygotujcie resztę składników. Ogórki konserwowe pokrójcie w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Posiekajcie szczypiorek oraz koperek.

  4. W miseczce wymieszajcie majonez z musztardą.

  5. Gdy jajka będą już schłodzone, obierzcie je ze skorupek i pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli wolicie, możecie też pokroić je w ćwiartki i udekorować nimi sałatkę z wierzchu.

  6. Dodajcie jajka do reszty składników oraz sos majonezowo-musztardowy i wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Odstawcie na co najmniej 15 minut przed podaniem. Smacznego!