Sałatka jarzynowa siedzi wam na żołądku? Zamieńcie ją na tę lekką, wiosenną sałatkę z jajkami
AdobeStock
Newsy

Sałatka jarzynowa siedzi wam na żołądku? Zamieńcie ją na tę lekką, wiosenną sałatkę z jajkami

Przejadła wam się już sałatka jarzynowa? Nie będziemy was winić. W końcu potrawę tę przyrządza się na każde święta i łatwo może się znudzić. Wypróbujcie więc nasz przepis na lekką sałatkę, w sam raz na Wielkanoc.

Świętami, które później trzeba „odchorować”, zazwyczaj są Święta Bożego Narodzenia. Dominują wtedy ciężkie i wzdymające potrawy - choć wszyscy je uwielbiamy, z radością sięgamy po inne, lżejsze produkty, gdy święta się już skończą.

Pod tym względem Wielkanoc na pewno wypada lepiej, choć wciąż typowe dla tych świąt dania nie są szczególnie lekkie. Można tu wymienić choćby białą kiełbasę i wszelkie inne rodzaje wędlin, którymi wypełnione są półmiski na stole. Do tego jajka faszerowane albo pływające w majonezowym sosie z groszkiem oraz oczywiście ciasta - w tym król Wielkanocy, czyli sernik. 

Kolejnym daniem, którego nigdy na wielkanocnym stole nie zabraknie, jest pełna majonezu sałatka jarzynowa. Jeśli już jesteście zmęczeni na samą myśl, mamy dla was coś pysznego i znacznie lżejszego. 

Co zamiast sałatki jarzynowej na Wielkanoc?

Kto powiedział, że na Wielkanoc koniecznie trzeba przygotować sałatkę jarzynową? Wystarczy przygotować inną potrawę, która jest podobna, ale znacznie lżejsza. Mamy dla was propozycję wiosennej, jajecznej sałatki. Znajdziecie tutaj, poza jajkami, świeży szczypiorek, koperek, a także ogórki i aromatyczny sos. Skompletujcie składniki i bierzcie się do pracy. 

Przepis na lekką sałatkę jajeczną

Składniki:

  • 5 jaj (rozmiar L)

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 rzodkiewki

  • 1 cały pęczek szczypiorku

  • 1 mały pęczek koperku

  • 4-5 łyżek majonezu (użyjcie wersji light lub wegańskiej - zawierają znacznie mniej kalorii i nie są tak ciężkostrawne)

  • 1 łyżka łagodnej musztardy

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole

Majonez i chrzan do jaj to przeżytek. Mamy przepis na sos, który zrobi rewolucję na wielkanocnym stole

Sałatka siostry Anastazji wyjdzie lepsza niż jarzynowa. Sekretem jest 1 składnik

Sałatka siostry Anastazji wyjdzie lepsza niż jarzynowa. Sekretem jest 1 składnik

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie jajka na twardo. Zalejcie je zimną wodą, podgrzejcie i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez około 8 minut. Im jajka są większe, tym dłużej trzeba je gotować. Nie warto też nadmiernie przedłużać tego etapu, ponieważ jajka wychodzą wówczas dość zbite i niesmaczne.

  2. Po ugotowaniu wylejcie gorącą wodę i zalejcie jajka zimną. Odstawcie na kilka chwil.

  3. W tym czasie przygotujcie resztę składników. Ogórki konserwowe pokrójcie w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Posiekajcie szczypiorek oraz koperek.

  4. W miseczce wymieszajcie majonez z musztardą.

  5. Gdy jajka będą już schłodzone, obierzcie je ze skorupek i pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli wolicie, możecie też pokroić je w ćwiartki i udekorować nimi sałatkę z wierzchu.

  6. Dodajcie jajka do reszty składników oraz sos majonezowo-musztardowy i wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Odstawcie na co najmniej 15 minut przed podaniem. Smacznego!

Kotlety mielone

Męczy was obieranie ziemniaków? Tym sposobem obierzecie 1 kg w 1 min
Adobe Stock
Newsy
Męczy was obieranie ziemniaków? W ten sposób obierzecie 1 kilogram w 1 min
Ziemniaki można obrać szybko i bez zbędnego wysiłku - trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. Ta sztuczka przyda się wam zawsze, gdy będziecie mieli dużo ziemniaków do obrania, na przykład do sałatki, czy na obiad dla całej armii domowników.

Obieranie ziemniaków nie jest trudne, ale na pewno bardzo żmudne. Jeżeli macie dość tej czynności, możecie ją sobie ułatwić. W sieci furorę robi trik na obieranie ziemniaków - tak prosty, że sami się dziwimy, jak mogliśmy wcześniej na niego nie wpaść. Zobaczcie, na czym to polega.  Jak łatwo obrać ziemniaki? Każdy dobrze wie, jak obrać ziemniaki ze skóry - należy to zrobić oczywiście przed gotowaniem. Jednak pewna użytkowniczka TikToka w swoim filmiku udowadnia, że ziemniaków wcale nie trzeba obierać przed gotowaniem i można to zrobić później, gdy warzywa będą już ugotowane. Jak to możliwe? Sekret tkwi w nacięciu skórki. Wszystkie ziemniaki należy dokładnie umyć i ponacinać nożem dookoła, a następnie włożyć do garnka z wodą i ugotować. Kiedy będą już gotowe, po odcedzeniu i lekkim ostudzeniu złapcie każdego ziemniaka w dwie ręce i pociągnijcie skórkę z każdej strony. Zobaczycie, że zejdzie sama bez trudu. W ten sposób możecie sobie znacznie ułatwić mozolne obieranie ziemniaków do gotowania. Sztuczka przyda się wam np. do zrobienia sałatki śledziowej albo jarzynowej.  @itsnicolejaques Did you know this one? SAVE IT RIGHT NOW to use during holiday meal prep time. 🤯 #thanksgiving #potato #peelinghack #holidaymeal ♬ original sound - Nicole Jaques Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Składniki: 4 większe ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 filety ze śledzia 2 jajka Składniki na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie ziemniaki, a następnie każdy z nich natnijcie ostrym nożem wokół delikatnie - tak, by tylko naciąć...

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową.  Jest przepyszna, bo dodaje do niej 2 nietypowe składniki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis Magdy Gessler na wyśmienitą sałatkę jarzynową.  Dodaje do niej 2 nietypowe składniki
Sałatka jarzynowa to coś, co Polacy chętnie jadają przez cały rok na wszelkie domowe biesiady i uroczystości. Gotowane warzywa i jajka oraz kiszone ogórki i majonez stanowią przyjemną kombinację smakową. Magda Gessler dodaje jednak coś jeszcze do dobrze znanych składników. 

Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii.  Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler?  W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami.  W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie. Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski.  Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler   Składniki:  4 średnie ziemniaki   2 marchewki  3 spore ogórki kiszone   2 jajka ugotowane na twardo  2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach   ½ szklanki zielonych oliwek z papryką  4 łyżki majonezu  sól i pieprz   Składniki na sos aioli:  ½ szklanki oleju słonecznikowego   ¼ szklanki oliwy  kilka ząbków czosnku   2 jajka  sól   szczypta mielonego kminu rzymskiego  opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu)  Sposób przygotowania:  Marchew oraz ziemniaki obierzcie...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...