Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza!

Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej

Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki.

Przepis na sałatkę jarzynową z serem

Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • Ćwierć selera
  • Kawałek białej części pora
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • Pół puszki groszku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie.
  3. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
  4. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną kostkę. Tak samo pokrójcie kiszone ogórki i jabłka. Jeśli wolicie, jabłka zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  5. Zetrzyjcie na tarce 200 g żółtego sera.
  6. Do dużej miski włóżcie obrane warzywa, jabłka i jajka. Wsypcie groszek i kukurydzę i dodajcie pokrojonego drobno pora. Na koniec dodajcie ser.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie, dodajcie pieprz, sól, 4 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Odstawcie na kilka godzin do lodówki.
  8. Podawajcie sałatkę posypaną dodatkową porcją żółtego sera i udekorowaną świeżą natką pietruszki.