Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa

Doskonała w smaku sałatka, która będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Klasykiem podczas świątecznych spotkań, zarówno tych bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych, jest sałatka jarzynowa. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sprawdzony przepis i każdy uważa, że jego sałatka jest najsmaczniejsza. W niektórych przepisach pojawia się cebula, por, kukurydza konserwowana, a nawet mięso. Według niektórych są to składniki niedozwolone i nie powinny się znaleźć w tradycyjnej jarzynówce. Kto ma rację? Ciężko rozstrzygnąć, bo każda wariacja na swój sposób jest smaczna.

Jeśli w tym roku chcielibyście spróbować czegoś nowego, koniecznie zróbcie sałatkę z poniższego przepisu. Oczywiście nie zachęcamy do nieprzygotowywania w tym roku sałatki jarzynowej, ale jeśli chcecie zrobić dodatkową, to ta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Bazą są posiekane jajka, a smaku nadają między innymi korniszony i marynowana papryka. Z pewnością zachwyci was sos z chrzanu i majonezu. Ta sałatka jest tak dobra, że palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co symbolizuje jajko na Wielkanoc?

Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. W religii katolickiej ma wyjątkowe, symboliczne znaczenie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jajko jest symbolem nadziei na życie wieczne.

Zobacz także
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 korniszony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marynowana papryka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Duża garść posiekanego szczypioru
  • Sól i pieprz bliżej smaku
  • Szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Po wystudzeniu obierzcie ze skorupek.
  2. Posiekajcie jajka w kostkę.
  3. Obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Korniszony i marynowaną paprykę pokrójcie w kawałki podobnej wielkości.
  5. W dużej misce wymieszajcie wszystkie pokrojone składniki. Dodajcie szczypior oraz majonez z chrzanem. 
  6. Na koniec dodajcie sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Przygotowaną sałatkę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, a najlepiej na parę godzin.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii. Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również: Sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Sałatkę jajeczną z chrzanem Warstwową sałatkę jajeczną Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis Składniki 1 słoik majonezu 5 jajek 200g chudej wędliny drobiowej 125g żółtego sera 1 słoik marynowanego selera 2 nieduże pory 1 puszka kukurydzy Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler,...