Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa

Doskonała w smaku sałatka, która będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Magda Borucińska
marzec 26, 2021

Klasykiem podczas świątecznych spotkań, zarówno tych bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych, jest sałatka jarzynowa. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sprawdzony przepis i każdy uważa, że jego sałatka jest najsmaczniejsza. W niektórych przepisach pojawia się cebula, por, kukurydza konserwowana, a nawet mięso. Według niektórych są to składniki niedozwolone i nie powinny się znaleźć w tradycyjnej jarzynówce. Kto ma rację? Ciężko rozstrzygnąć, bo każda wariacja na swój sposób jest smaczna.

Jeśli w tym roku chcielibyście spróbować czegoś nowego, koniecznie zróbcie sałatkę z poniższego przepisu. Oczywiście nie zachęcamy do nieprzygotowywania w tym roku sałatki jarzynowej, ale jeśli chcecie zrobić dodatkową, to ta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Bazą są posiekane jajka, a smaku nadają między innymi korniszony i marynowana papryka. Z pewnością zachwyci was sos z chrzanu i majonezu. Ta sałatka jest tak dobra, że palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co symbolizuje jajko na Wielkanoc?

Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. W religii katolickiej ma wyjątkowe, symboliczne znaczenie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jajko jest symbolem nadziei na życie wieczne.

Zobacz także

Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 korniszony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marynowana papryka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Duża garść posiekanego szczypioru
  • Sól i pieprz bliżej smaku
  • Szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Po wystudzeniu obierzcie ze skorupek.
  2. Posiekajcie jajka w kostkę.
  3. Obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Korniszony i marynowaną paprykę pokrójcie w kawałki podobnej wielkości.
  5. W dużej misce wymieszajcie wszystkie pokrojone składniki. Dodajcie szczypior oraz majonez z chrzanem. 
  6. Na koniec dodajcie sól, pieprz i cukier do smaku.
  7. Przygotowaną sałatkę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, a najlepiej na parę godzin.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie
Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą. Sałatka jarzynowa – wskazówki Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie! Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd. Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie. Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone. Przepis na sałatkę jarzynową Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników: Pół kilograma ziemniaków Dwie duże marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 4 ogórki kiszone 4 jajka Groszek konserwowy Kukurydza konserwowa Majonez Sól Pieprz Przygotowanie Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno. Ogórki pokrój w kosteczkę. Wrzuć przygotowane...

Przeczytaj
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
halina/gotujmy.pl
Newsy Kochacie sałatkę jarzynową? Nie popełniajcie tych błędów, bo wyjdzie niesmaczna
Co dom, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Nasz sałatki różnią się nieco składnikami, ale podstawowe reguły są zawsze takie same.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat. Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior. Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy. Nie popełniajmy tych błędów Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności. Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy. Oto główne zasady , na które powinniśmy zwrócić uwagę: Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka. To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce. Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia. Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam. Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. Odpowiednie proporcje. Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym. Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. Odpowiednie doprawienie. Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i...

Przeczytaj
sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Przeczytaj