Święta Wielkanocne za pasem. Większość pań domu już głowi się, co w tym roku zaserwuje swoim gościom. W końcu, z jednej strony, umieszczone na stole potrawy powinny być tradycyjne, ale z drugiej miło by było, gdyby zaskoczyły waszych bliskich. Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką.

W przekąsce, oprócz przepysznego sosu chrzanowego i cebulki, nie brakuje również jajek, które stanowią podstawę każdego wielkanocnego biesiadowania. Przepis zakłada także użycie żółtego sera – pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego składnika, dzięki niemu danie będzie smakować naprawdę wybornie.

Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową

Będziecie potrzebować:

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 300 gramów żółtego sera w kostce
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 słoika cebuli marynowanej
  • 2 słoików tartego chrzanu
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 pęczku świeżego szczypiorku
  • 1 kostki rosołowej lub 1 litra bulionu
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z wrzącym bulionem lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Mięso ugotujcie aż do miękkości. Następnie je odcedźcie, wystudźcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do dużej miski.
  2. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), odcedźcie, wystudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa.
  3. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę oraz cebulę odcedźcie z zalew. Wszystkie składniki również umieśćcie w naczyniu z mięsem.
  4. Do średniej wielkości, czystej miski przełóżcie chrzan, majonez, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałym sosem polejcie waszą wielkanocną sałatkę.
  5. Na koniec posiekajcie drobno szczypiorek i posypcie nim wierzch sałatki. Całość wstawcie do lodówki. Po schłodzeniu i „przegryzieniu” się składników będzie smakować jeszcze lepiej.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: