Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy

Sałatka chrzanowa z cebulką to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bez niego straci na smaku

Ta wielkanocna sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką, z pewnością skradnie serca waszych bliskich. Koniecznie wzbogaćcie ją o żółty ser. Dzięki niemu przekąska zyska rewelacyjny smak.

Święta Wielkanocne za pasem. Większość pań domu już głowi się, co w tym roku zaserwuje swoim gościom. W końcu, z jednej strony, umieszczone na stole potrawy powinny być tradycyjne, ale z drugiej miło by było, gdyby zaskoczyły waszych bliskich. Idealnym rozwiązaniem tego problemu będzie sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką.

W przekąsce, oprócz przepysznego sosu chrzanowego i cebulki, nie brakuje również jajek, które stanowią podstawę każdego wielkanocnego biesiadowania. Przepis zakłada także użycie żółtego sera – pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego składnika, dzięki niemu danie będzie smakować naprawdę wybornie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocną sałatkę chrzanową

Będziecie potrzebować:

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 300 gramów żółtego sera w kostce
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 słoika cebuli marynowanej
  • 2 słoików tartego chrzanu
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 pęczku świeżego szczypiorku
  • 1 kostki rosołowej lub 1 litra bulionu
  • 5 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z wrzącym bulionem lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Mięso ugotujcie aż do miękkości. Następnie je odcedźcie, wystudźcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do dużej miski.
  2. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), odcedźcie, wystudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa.
  3. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę oraz cebulę odcedźcie z zalew. Wszystkie składniki również umieśćcie w naczyniu z mięsem.
  4. Do średniej wielkości, czystej miski przełóżcie chrzan, majonez, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałym sosem polejcie waszą wielkanocną sałatkę.
  5. Na koniec posiekajcie drobno szczypiorek i posypcie nim wierzch sałatki. Całość wstawcie do lodówki. Po schłodzeniu i „przegryzieniu” się składników będzie smakować jeszcze lepiej.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...

sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl