Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz

Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść sałatę?

Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku.

Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu.

Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne. 

Ponadto:

  • sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne 
  • jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii)
  • jest praktycznie beztłuszczowa
  • zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi
  • sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C
  • jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek
Zobacz także
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie

Sałata masłowa

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Skąd się bierze gorzki smak w sałacie?

Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza?

  • Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz.
  • Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana.
  • Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników odżywczych, wzrost sałaty jest zahamowany, czego rezultatem jest jej gorzki smak.
  • Niektóre teorie sugerują, że gorzka sałata może być również wynikiem zbyt dużej ilości azotu w glebie.

Jak wyeliminować gorzki smak z sałaty?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku sałaty, można zrobić te 4 rzeczy:

  • Zalać ją na początku ciepłą wodą i odczekać kilka minut, a następnie opłukać liście w zimnej wodzie
  • Skropić ją delikatnie sokiem z cytryny
  • Oddzielić liście sałaty, włożyć je do miski z zimną wodą i dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, a następnie moczyć liście przez około pięć do dziesięciu minut, po czym dokładnie spłukać je zimną wodą, a następnie moczyć ponownie przez kilka minut
  • Możecie również spróbować schłodzić gorzką sałatę na 24 do 48 godzin przed podaniem

Źródło: gardeningknowhow.com, msn.com

Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
AdobeStock
Newsy
Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
Zapewne nie zawsze zużywacie warzywa w całości. Czasem zostają po nich resztki: obierki, łupiny czy głąby - jak po sałacie lub kapuście. W obecnych czasach szkoda wyrzucać je do kosza.

Sałata to warzywo, które włożone do lodówki szybko traci jędrność. By zawsze mieć pod ręką kilka świeżych liści warto wyhodować je samodzielnie. Zielony ogródek na parapecie to proste w wykonaniu i obsłudze rozwiązanie na smaczną i sprężystą sałatę.  Odżywcze właściwości zielonej sałaty  Sałata to ulubione warzywo dietetyków. Sałatki na jej bazie pozwalają utrzymać prawidłową wagę. Niewiele jednak osób wie, że zawiera ona również witaminy i substancje odżywcze.   Jest bogata w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Jest też źródłem witamin z grupy B, E i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Zatem jest nie tylko smaczna, dietetyczna, ale również odżywcza, wprost idealna do tego, by stale mieć ją pod ręką  Jak szybko i tanio wyhodować sałatę w domu?  Nawet jeśli nie macie talentu do ogrodnictwa, możecie w krótkim czasie i tak naprawdę małym nakładem pracy stworzyć zielony parapet we własnym domu. Okazuje się, że sałata nie musi być wysiewana jedynie z nasion, lecz może wyrosnąć z tego co zwykle wyrzucacie do śmieci.  Można do tego wykorzystać różne odmiany tego warzywa, na początek jednak warto wybrać sałatę rzymską. Ma wydłużone liście, dzięki czemu maleje ryzyko przypadkowego ich moczenia i gnicia. Podobnie jak sałatę możecie uprawiać kapustę, np. pekińską. Wystarczy tylko, że zostawicie ich głąby.  Sadzenie i uprawa sałaty z resztek, krok po kroku  Trzon sałaty, z którego wyrastają liście, odetnijcie od reszty rośliny na wysokości min. 2 cm.  Umieśćcie go w pojemniku z wodą o głębokości około 1 centymetra.  Trzymajcie roślinę w pojemniku na parapecie i zmieniajcie wodę każdego dnia  ...

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność. Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów. Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko? Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów. Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej. W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce? Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić? Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...

Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Domowe śledzie w słoiku już nigdy nie wyjdą gorzkie, jeśli zastosujecie ten banalny trik z cebulą. Przyda się również do przyrządzania innych dań.

Zdarzyło się wam zjeść śledzie (nawet domowej roboty), które, choć świeże, mają w sobie nieprzyjemną gorycz? Najczęściej jest to wina cebuli. To składnik niezbędny w śledziach w oleju, dlatego zamiast go unikać, trzeba się nauczyć pozbyć goryczki - sprawdźcie, jak to zrobić.  Dlaczego cebula jest gorzka po upływie kilku minut? Zauważyliście, że świeżo posiekana cebula ma ostry, ale przyjemny posmak, ale już po kilkudziesięciu minutach zaczyna być gorzka? Wszystko przez związki siarki znajdujące się w tym warzywie. To one odpowiadają za gorzki smak, a także charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach cebuli. Przez to mało doświadczeni kucharze mogą się niemiło zdziwić podczas przygotowywania farszu na pierogi ruskie czy śledzi z cebulką - jeżeli nie przygotujecie cebuli w odpowiedni sposób, całe danie przejdzie jej goryczką i będzie do niczego.  Jak usunąć goryczkę z cebuli do śledzi? Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku pokrojonej cebuli jest trik z solą. Całą cebulę należy posolić, a następnie zawinąć ją w lniany woreczek. Po chwili, gdy warzywo zacznie puszczać sok, odciśnijcie je z wody i gotowe - po goryczce nie będzie już śladu. Tak przygotowaną cebulę możecie jeszcze opłukać w zimnej wodzie z nadmiaru soli, ale zanim to zrobicie, najpierw jej spróbujcie. Jeżeli będziecie używać jej do zrobienia śledzi w oleju, słony smak cebuli będzie bardzo dobrze pasował do tej przekąski.  Sposoby na gorzką cebulę Poza trikiem z lnianym woreczkiem, możecie wypróbować jeszcze kilka patentów na gorzką cebulę - przydadzą się wam do zrobienia wielu potraw, do których dodaje się to warzywo: Blanszowanie - wystarczy przelać pokrojoną cebulę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Możecie też wrzucić cebulę do garnka z gorącą wodą na dosłownie minutę - następnie...