Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku?

Dlaczego warto jeść sałatę?

Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku.

Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu.

Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne. 

Zobacz także:

Ponadto:

  • sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne 
  • jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii)
  • jest praktycznie beztłuszczowa
  • zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi
  • sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C
  • jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek

Skąd się bierze gorzki smak w sałacie?

Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza?

  • Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz.
  • Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana.
  • Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników odżywczych, wzrost sałaty jest zahamowany, czego rezultatem jest jej gorzki smak.
  • Niektóre teorie sugerują, że gorzka sałata może być również wynikiem zbyt dużej ilości azotu w glebie.

Jak wyeliminować gorzki smak z sałaty?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku sałaty, można zrobić te 4 rzeczy:

  • Zalać ją na początku ciepłą wodą i odczekać kilka minut, a następnie opłukać liście w zimnej wodzie
  • Skropić ją delikatnie sokiem z cytryny
  • Oddzielić liście sałaty, włożyć je do miski z zimną wodą i dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, a następnie moczyć liście przez około pięć do dziesięciu minut, po czym dokładnie spłukać je zimną wodą, a następnie moczyć ponownie przez kilka minut
  • Możecie również spróbować schłodzić gorzką sałatę na 24 do 48 godzin przed podaniem

Źródło: gardeningknowhow.com, msn.com