Sadownicy chcą sprzedawać "jabłka po gradzie". Kupilibyście nieidealne owoce?
Adobe Stock
Newsy

Sadownicy chcą sprzedawać „gradowe jabłka”. Wciąż pyszne, lecz nie wyglądają najlepiej

Smaczne, zdrowe, ale brzydkie i „nieidealne”. Czy kupilibyście takie warzywa i owoce, gdyby znalazły się na półkach sklepowych? Sadownicy mają taką nadzieję.
Hubert Rój
maj 17, 2021

Gala, szampion, ligol – tak zwykle wygląda wybór jabłek w polskich sklepach spożywczych, warzywniakach czy na targowiskach. A co byście powiedzieli, gdyby obok tych gatunków leżały także jabłka zniekształcone przez kulki gradu?

Dla sadowników walka z żywiołami natury to codzienność. Susze, ulewne deszcze, wiatry – z tym wszystkim zmagają się rolnicy. Oprócz wpływu na obfitość zbiorów, burze potrafią dać się we znaki już na samym końcu procesu uprawy jabłek. Chodzi o burze z gradem.

Łatwo można domyślić się, jak wielkie szkody jabłkowym sadom i wielkim uprawom mogą poczynić gradowe burze. Nawet lekkie obicie czy stłuczenie owocu prędzej, czy później doprowadzi do rozpoczęcia procesu gnicia jabłka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sadownicy chcą zrobić z obitymi „jabłkami po gradzie”?

W związku z tym, wielu sadowników ma twardy orzech do zgryzienia z „pogradowymi” zbiorami. Wielu rolników nie ma serca, by wyrzucać owoce, w których wyrośnięcie włożyli dużo pracy i mnóstwo finansowych nakładów w postaci nawozów, oprysków i innych środków ochrony roślin.

Tego rodzaju obite „nieidealne” jabłka zbiera się szybko po burzach i stara się sprzedać do celów przetwórczych. Cena skupu takich jabłek często znajduje się jednak poniżej progu rentowności dla sadowników.

Zobacz także

W związku z coraz powszechniejszą ideą niemarnowania jedzenia, sadownicy wpadli na pomysł, by spróbować zacząć sprzedawać „nieidealne” jabłka po burzach gradowych klientom indywidualnym.

Czy „nieidealne” owoce i warzywa przypadną do gustu klientom?

Impulsem do takich prób, była historia „krzywych” buraków z Lidla. To właśnie w tej sieci sklepów spożywczych można było niedawno nabyć buraki od pewnego rolnika, któremu zeszłej jesieni na polu obrodziło warzywami o nietypowym kształcie.

„Krzywe” buraki z Lidla były hitem sprzedaży – nie różniły się oczywiście swoimi walorami smakowymi od buraków „normalnych”. Klientów kusiła za to niezwykle atrakcyjna cena produktu.

Czy tak samo stanie się z „nieidealnymi” jabłkami? Tego na razie nie wiadomo. Sprzedaż „jabłek po gradzie” w polskich sklepach na razie pozostaje w sferze planów. Jednak niewykluczone, że do tego typu akcji dojdzie.

Nie od dziś przecież wiadomo, że owoce i warzywa nie muszą być piękne, by być jednocześnie smacznymi i zdrowymi. O tej często zapominanej zależności pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów.

Czytaj także:

Komentarze
Buraczki z chrzanem
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy Nie ma zdrowszej surówki. Pyszne buraczki z chrzanem. Idealna partnerka do mielonego i rolady. Pulpety również do niej pasują
Buraczki z chrzanem towarzyszą nam zwykle podczas świąt wielkanocnych. Warto wcześniej jednak przygotować taki specjał i zrobić sobie zapasy na cały rok!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach. Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane. Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań. Składniki: 1 kg buraków czerwonych Od 2 do 4 łyżek chrzanu Sól i pieprz 2 łyżki octu Pół łyżki cukru Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry. Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach. W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier. Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej. Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Przeczytaj
gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przeczytaj