
Specjaliści ds. żywienia od dawna podkreślają, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. To właśnie ono daje nam energię niezbędną do funkcjonowania przez pierwsze godziny od wstania z łóżka. Ważne jest, by taki posiłek był pożywny i dobrze zbilansowany.
Z tego względu często poleca się owsiankę jako doskonałą propozycję na śniadanie. W sklepach poza płatkami owsianymi można kupić jeszcze jeden produkt, który również jest dobry dla organizmu, a często lekceważony. Chodzi tutaj o różnego rodzaju otręby - sprawdźcie, jakie korzyści płyną z jedzenia ich oraz jakie otręby wybrać.
Dlaczego warto jeść otręby?
Otręby powstają w procesie oczyszczania ziaren różnych zbóż, z których następnie powstają na przykład kasze czy mąka. Są bardzo cennym źródłem błonnika pokarmowego - to właśnie on usprawnia procesy trawiennie i dba o prawidłową perystaltykę jelit. Do tego na długo zapewnia uczucie sytości, dlatego jedzenie posiłków wzbogaconych o błonnik pomaga w trakcie odchudzania, ponieważ zmniejsza ochotę na podjadanie (zwłaszcza słodyczy).
Ponadto, otręby pomogą zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także dostarczą niezbędnych witamin i minerałów w postaci witaminy B, cynku, potasu czy magnezu. Optymalna, dzienna ilość otrębów jaka wystarczy dorosłemu człowiekowi to od 2 do 3 łyżek stołowych na dzień.
Jakie otręby wybrać?
Otręby pozyskuje się z wielu rodzajów zbóż, dlatego wybór tego produktu jest bardzo szeroki. Sami zdecydujcie, które będą dla was najlepsze:
-
Pszenne - łatwo dostępne i z tego powodu też często wybierane. Zawierają bardzo dużo błonnika (ponad 43 g na 100 g). Muszą na nie uważać osoby ze schorzeniami nerek.
-
Owsiane - to również jeden z popularniejszych rodzajów otrąb. Mają znacznie mniej błonnika, ale za to działają łagodząco na żołądek ze względu na zawartość beta-glukanów.
-
Orkiszowe - to dobry wybór dla osób, które z różnych powodów nie mogą jeść otrębów pszennych, ponieważ orkiszowe również zawierają dużo błonnika.
-
Ryżowe - kolejna propozycja dla ograniczających pszenicę w diecie. Te otręby są dobrym wyborem dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję glutenu.
-
Żytnie - są bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny zwrócić na nie uwagę kobiety w ciąży.