Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
AdobeStock
Newsy

Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami

Te orzechy nie zawierają wielu kalorii i doskonale wspomagają proces odchudzania!

Kto nie chciałby znaleźć magicznego środka na odchudzanie! Choć takie sposoby (niestety) nie istnieją, to można włączyć do swojej diety produkty, które ułatwią proces odchudzania i sprawią, że będzie on znacznie przyjemniejszy. Jeżeli lubicie pistacje, to na pewno będziecie zadowoleni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości pistacji

Orzechy pistacjowe zawierają mnóstwo witamin, których nie znajdziecie w innych orzechach. Z tego powodu mówi się o nich, że są naprawdę wyjątkowe. A do tego zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów! Pozostałe witaminy i minerały znajdujące się w pistacjach to m.in.:

  • Błonnik
  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Wapń
  • Niacyna
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Żelazo
Zobacz także
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie

Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę

Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę

Pistacje na odchudzanie

Wiedzieliście, że pistacje są świetnym składnikiem diet na odchudzanie? Orzechy te nazywa się nawet z tego powodu „smukłymi orzechami”! Wszystko dzięki temu, że pistacje zawierają bardzo dużo błonnika oraz białka. Błonnik odpowiada za uczucie sytości i lepszą pracę układu trawiennego. Z kolei białko dodaje dużo energii i w przeciwieństwie do węglowodanów nie sprawia, że szybko stajecie się znów głodni i znużeni.

Dzienna dawka pistacji na odchudzanie to od 20 do 30 sztuk. Lepiej nie przekraczać tej ilości, ponieważ wówczas możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego! W jednej pistacji znajdują się tylko 3 kalorie, dlatego zjedzenie nawet 30 sztuk nie przeszkodzi wam w odchudzaniu.

Pistacje na nadciśnienie

Orzechy pistacjowe sprawdzą się także doskonale w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Regularne jedzenie pistacji pozwoli obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia. Mogą też jeść je bez obaw cukrzycy, ponieważ pistacje mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Pistacje obniżają ryzyko raka prostaty

Z przeprowadzonych przez naukowców z Teksasu (USA) badań wynika, że regularne spożywanie orzechów pistacjowych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka prostaty. Wszystko dzięki wysokie zawartości gamma-tokoferolu, pochodnej witaminy E.

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie
Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty , potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Na co pomaga picie wody z cytryną z rana? Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego . Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Która z gwiazd pije na co dzień wodę z cytryną? Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się największym...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Ogonki i liście pomidorów są trujące
Pixabay
Newsy
Zjadacie tę część pomidorów? Uważajcie. Jest bardzo toksyczna i trująca
Pomidory to bez dwóch zdań jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku warzyw. Niestety, niektóre ich części są trujące. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie.

Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii. Cenne wartości i właściwości pomidorów Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy.  Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca.  To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory mogą szkodzić zdrowiu? Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid. Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki.  Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych,...