Kto nie chciałby znaleźć magicznego środka na odchudzanie! Choć takie sposoby (niestety) nie istnieją, to można włączyć do swojej diety produkty, które ułatwią proces odchudzania i sprawią, że będzie on znacznie przyjemniejszy. Jeżeli lubicie pistacje, to na pewno będziecie zadowoleni!

Właściwości pistacji

Orzechy pistacjowe zawierają mnóstwo witamin, których nie znajdziecie w innych orzechach. Z tego powodu mówi się o nich, że są naprawdę wyjątkowe. A do tego zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów! Pozostałe witaminy i minerały znajdujące się w pistacjach to m.in.:

  • Błonnik
  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Wapń
  • Niacyna
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Żelazo

Pistacje na odchudzanie

Wiedzieliście, że pistacje są świetnym składnikiem diet na odchudzanie? Orzechy te nazywa się nawet z tego powodu „smukłymi orzechami”! Wszystko dzięki temu, że pistacje zawierają bardzo dużo błonnika oraz białka. Błonnik odpowiada za uczucie sytości i lepszą pracę układu trawiennego. Z kolei białko dodaje dużo energii i w przeciwieństwie do węglowodanów nie sprawia, że szybko stajecie się znów głodni i znużeni.

Dzienna dawka pistacji na odchudzanie to od 20 do 30 sztuk. Lepiej nie przekraczać tej ilości, ponieważ wówczas możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego! W jednej pistacji znajdują się tylko 3 kalorie, dlatego zjedzenie nawet 30 sztuk nie przeszkodzi wam w odchudzaniu.

Zobacz także:

Pistacje na nadciśnienie

Orzechy pistacjowe sprawdzą się także doskonale w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Regularne jedzenie pistacji pozwoli obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia. Mogą też jeść je bez obaw cukrzycy, ponieważ pistacje mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Pistacje obniżają ryzyko raka prostaty

Z przeprowadzonych przez naukowców z Teksasu (USA) badań wynika, że regularne spożywanie orzechów pistacjowych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka prostaty. Wszystko dzięki wysokie zawartości gamma-tokoferolu, pochodnej witaminy E.