Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pixabay
Newsy

Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej

Pszczelarze sprzedają już pierwsze wiosenne miody. Nie jest to jednak tania przyjemność…

Pszczelarze z warmińsko-mazurskich pasiek zbierają obecnie pierwsze wiosenne miody – wielokwiatowe i rzepakowe. Hodowcy pszczół muszą szybko pracować nad wydobywaniem tego typu miodu, ponieważ bardzo szybko się on krystalizuje. Ma on pełno korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych, które mogą pomóc na wiele dolegliwości. Nie powinien być jednak dodawany do gorących napojów takich jak herbata czy grzaniec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ceny wiosennego miodu wyjątkowo wysokie

Obecnie za 0,9-litrowy słoik sprzedawcy liczą sobie ok. 35 zł. To o 5 zł więcej w porównaniu z ceną z zeszłego roku. 

Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy – poinformował Józef Zysk, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie.

Tegoroczne zbiory są i będą obfite, jednak nie spowoduje to spadku cen, które podyktowane są przede wszystkim zwiększonymi kosztami produkcyjnymi. 

Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite – dodał Zysk.

Jak rozpoznać naturalny miód?

Szef Związku Pszczelarzy wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać czy miód jest naturalny. Wiosenna odmiana bardzo szybko się krystalizuje, dlatego jeśli handlarz sprzedaje wiosenny miód, który długo nie przyjmuje stałego stanu skupienia – raczej nie jest on naturalny. Świeży miód można także rozpoznać po białym nalocie.

Zobacz także
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich właściwość i już. Jeśli miód podawany jako wiosenny jest tygodniami ciekły, to znaczy, że nie jest to miód prawdziwy – podkreślił Józef Zysk.

Po sezonie na wiosenne miody, pszczoły będą produkować miód spadziowy, a następnie akacjowy, chociaż ekspert twierdzi, że miody akacjowe nie wychodzą najlepszej jakości akurat na terenie Warmii.

Źródło: PAP, portalspozywczy.pl

Czytaj także:

Ceny żywności znów pójdą w górę. Które produkty będą droższe?
Pixabay
Newsy
Ceny żywności znów pójdą w górę. Które produkty będą droższe? 
Niestety, czekają nas kolejne podwyżki… Sprawdźcie, za które produkty niedługo będzie trzeba zapłacić więcej.

Podwyżki cen produktów spożywczych, zauważył już chyba każdy. Ceny żywności rosną już nie tylko z roku na rok, ale dosłownie z miesiąca na miesiąc. Robienie zakupów spożywczych jest dla wielu osób stresujące już teraz. Niestety, nie mamy dobrych wieści… Niedługo znowu można spodziewać się podwyżek. Podrożeją jedne z bardziej podstawowych produktów spożywczych. Podwyżki cen żywności w Polsce Na pewno zauważyliście, że żywność nieustannie drożeje. Niestety, obecna sytuacja na świecie nie sprzyja. Wielu ekspertów mówi o zbliżającym się kryzysie finansowym, a pandemia koronawirusa mocno odbija się na gospodarce wielu państw. Na ceny żywności ma wpływ wiele różnych elementów i składowych. Niewątpliwie, drożejąca żywność jest jednak faktem i statystyki to potwierdzają. Dlaczego żywność drożeje? Głównym powodem podwyżek cen żywności, jest podatek od obrotu i ruchy funduszy inwestycyjnych na rynkach międzynarodowych. To przez nie ceny jedzenia w sklepach rosną. Niestety, to nie koniec wzrostu cen. „Rzeczpospolita” podaje, że powinniście przygotować się na jeszcze większe podwyżki. Spekuluje się, że sieci handlowe obarczą konsumentów kosztami podatku od obrotu - to główny powód hipotetycznych podwyżek. Obecnie na rynkach międzynarodowych panują naprawdę niskie stopy procentowe. Fundusze inwestycyjne szukają sposobów na korzystne lokowanie pieniędzy, by osiągnąć jak największy zysk. Niestety, prowadzi to często do windowania cen. Też przez to produkty drożeją, a konsumenci muszą płacić coraz więcej nawet za podstawowe artykuły spożywcze. Które produkty najbardziej podrożeją? Powinniście przygotować się na wzrost cen żywności podstawowych produktów żywnościowych. Oczekiwany będzie wzrost cen:...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Mleko będzie coraz droższe. Już teraz ma rekordowo wysokie ceny. Ostatnio tak drogo było 7 lat temu
Główny Urząd Statystyczny porównał wzrosty cen mleka na przestrzeni ostatnich lat. Jak się okazuje, bardzo wiele się zmieniło. i nie jest to, niestety, powód do radości

W kwietniu tego roku cena mleka wzrosła zaledwie o 0,5 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. Jednak kiedy spojrzy się na wyniki sprzed roku, kwiecień 2021 wypada prawie o 15 proc. drożej w stosunku do kwietnia 2020! Dlaczego tak się dzieje? Ceny mleka rosną Obecne ceny mleka sięgnęły już niemalże poziomu historycznego rekordu z grudnia 2013. To właśnie wtedy odnotowano najwyższe ceny w porównaniu do poprzednich lat. Dzisiaj kwoty, które trzeba zapłacić za mleko, są jedynie o 1 proc. niższe od tych sprzed 8 lat. Ceny żywności stale idą do góry i dotyczy to wielu gałęzi rynku spożywczego. Ostatnie analizy wykazują, że faktycznie obecne ceny w sklepach są najwyższymi od 10 lat . Skąd takie podwyżki cen mleka? Producenci tłumaczą, że znacząco wzrosły koszty produkcji obejmujące pasze dla zwierząt, nawozy, a także części do maszyn. Ich ceny skoczyły nawet o 50 proc. Jeśli producent zatrudnia pracowników, jego koszty wzrosły jeszcze bardziej, gdyż także płaca minimalna poszła w górę . Sytuację tę zauważa także dyrektor Polskiej Izby Mleka – Agnieszka Maliszewska. „Trend wzrostowy w cenach mleka widzimy już od jakiegoś czasu i faktycznie ceny te uznać można za historycznie wysokie. Ale widzimy także ogromnie rosnące koszty produkcji. Można tu w zasadzie wymienić wzrost cen w każdym obszarze produkcji i przetwórstwa mleka. Po pierwsze ceny nawozów i produkcji roślinnej i zwierzęcej poszybowały bardzo wysoko i o tym już od kilku miesięcy wyraźnie mówią producenci mleka” – wyjaśniła Maliszewska. Eksperci rynku zaznaczają jednak, że w najtrudniejszej sytuacji mogą być małe zakłady produkcyjne, które będą musiały bardzo podnieść ceny swoich produktów, a co za tym idzie – zapewne stracić wielu klientów. „O ile...

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
W tym roku nie najecie się truskawek! Plony będą dużo słabsze niż w poprzednich latach
Obecnie trwa szczyt zbiorów truskawek spod folii, jednak plantatorzy przewidują, że zbiory gruntowe będą w tym roku skąpe…

Plantator z Bielin w województwie kieleckim informuje, że sezon na truskawki spod folii wciąż trwa. Chociaż w tym roku truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem , obecnie ceny owoców szklarniowych spadają. Zbiory gruntowe jednak nie zapowiadają się dobrze i mogą być wyjątkowo skąpe.  „Jesteśmy na półmetku zbiorów truskawek w tunelach foliowych. Szczyt sezonu był dokładnie dwa dni temu. Tegoroczne zbiory oceniam jako udane, plon jest dobry, jakość owoców także. Ceny hurtowe truskawek z tuneli wynoszą obecnie około 13-14 złotych za kilogram. W przyszłym tygodniu ich cena na pewno spadnie i spodziewana jest na poziomie 12 złotych – oznajmił Jacek Czekaj, plantator z Bielin.  Jak obfite będą zbiory truskawek u szczytu sezonu? „Na podstawie ogólnej kondycji roślin można powiedzieć, że zbiory truskawek gruntowych będą dużo słabsze niż w poprzednich latach - przynajmniej o 30-40 procent. W tym roku truskawka w gruncie nie rokuje wysokich plonów” – podkreśla plantator.  Przedłużająca się zima i wyjątkowo chłodna wiosna sprawiły, że ceny pierwszych owoców i warzyw sezonowych urosły do kuriozalnych poziomów: ile kosztują pierwsze polskie truskawki?  W pierwszych tygodniach sezonu sięgały nawet 50 zł za kilogram! Przed zakupem owoców, warto też jednak wiedzieć,  jak odróżnić polskie truskawki od importowanych . Kupując te lokalne macie gwarancję, że są one świeże i nie spędziły całych godzin, a nawet dni w podróży, a także że nie zostały zerwane z krzaka w niedojrzałej formie.  Źródło: sadyiogrody.pl Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok....