Wprawdzie na soczyste, gruntowe truskawki, musimy jeszcze trochę poczekać, w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki szklarniowe. Ile trzeba za nie zapłacić?

Rekordowo drogie truskawki

Ceny truskawek co roku szokują. Te w 2022 roku mogą być wręcz rekordowe. Za nieco ponad miesiąc w sklepach powinny pojawić się pierwsze gruntowe truskawki. Póki co, możemy kupić truskawki szklarniowe. Te kosztują nawet 40 zł/kg, ale oczywiście gdzieniegdzie można je dostać nawet za nieco taniej:

- Uprawiane w tunelach, bez herbicydów, 20 zł/500 g, 40 zł/kg – zachęca jeden z producentów ze Szczecina.

- Truskawkami zajmujemy się kilkanaście lat, mamy 4 ha uprawy. Cena szklarniowych jest ruchoma - waha się od najtańszych 12 zł/kg, nawet do 25 zł/kg, wszystko zależy od odmian, a tych mamy kilka – dodają właściciele plantacji u Jędrusia z Jastrzębia-Zdroju.

Ile będą kosztowały truskawki gruntowe?

Nie ma co raczej liczyć, że w tym roku będzie tanio. Wszystkiemu jest winna rzecz jasna inflacja i coraz droższe nawozy oraz koszty transportu. Plantatorzy także chcą zarobić a nie tylko sprzedać towar:

- Ceny mogą wzrosnąć, gdyż witaminy, opryski, nawozy poszły do góry i dlatego utrzymanie tych truskawek jest bardzo kosztowne – przyznają.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Czy znacie kogoś, kto nie lubi truskawek? Ten smaczny i soczysty owoc nieodłącznie kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem.

Zobacz także:

Truskawki:

  • są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy A, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego
  • są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy
  • są skuteczne w walce z anemią - dzięki zawartemu w nich kwasowi foliowemu są skuteczne w produkcji zdrowych czerwonych krwinek
  • poprawiają wygląd skóry - dzięki stymulacji syntezy kolagenu, witamina C, którą znajdziemy w truskawkach, nadaje skórze sprężystości i zapewnia jej piękny wygląd, opóźniając powstawanie zmarszczek oraz chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami ultrafioletowymi
  • obniżają cholesterol - dzięki zawartości witaminy C, antocyjanów i błonnika, truskawki pomagają poprawić profil lipidowy krwi poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów
  • są dobre dla zdrowia serca - flawonoidy to główna grupa związków fenolowych zawartych w truskawkach, które dzięki swoim właściwościom bioaktywnym, zwalczają wolne rodniki i redukują powstawanie stresu oksydacyjnego, zapobiegając miażdżycy i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi 
  • poprawiają pamięć - kwas askorbinowy, czyli witamina C, odgrywa rolę w tworzeniu osłonki pokrywającej komórki nerwowe w mózgu oraz w komunikacji między tymi komórkami. Komunikacja między tymi komórkami ma ogromne znaczenie we wzmacnianiu funkcji umysłowych, takich jak pamięć, podejmowanie decyzji i przypominanie
  • pomagają w eliminowaniu zaparć - wysoka zawartość wody i błonnika optymalizuje pracę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom
  • odgrywają rolę ochronną przed rakiem okrężnicy, dzięki zawartym w nich witaminom przeciwutleniającym i związkom
  • witamina C zawarta w truskawkach, pomaga utrzymać mocne i zdrowe dziąsła, co zapewnia również silniejsze zęby

Źródło: dailysabah.com, nowiny24.pl