Są już pierwsze polskie truskawki. Nie uwierzycie, ile kosztują
Pixabay
Newsy

Są już pierwsze polskie truskawki. Nie uwierzycie, ile kosztują

W sklepach i na bazarach, pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Ich cena może was jednak zszokować.

Wprawdzie na soczyste, gruntowe truskawki, musimy jeszcze trochę poczekać, w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki szklarniowe. Ile trzeba za nie zapłacić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rekordowo drogie truskawki

Ceny truskawek co roku szokują. Te w 2022 roku mogą być wręcz rekordowe. Za nieco ponad miesiąc w sklepach powinny pojawić się pierwsze gruntowe truskawki. Póki co, możemy kupić truskawki szklarniowe. Te kosztują nawet 40 zł/kg, ale oczywiście gdzieniegdzie można je dostać nawet za nieco taniej:

- Uprawiane w tunelach, bez herbicydów, 20 zł/500 g, 40 zł/kg – zachęca jeden z producentów ze Szczecina.

- Truskawkami zajmujemy się kilkanaście lat, mamy 4 ha uprawy. Cena szklarniowych jest ruchoma - waha się od najtańszych 12 zł/kg, nawet do 25 zł/kg, wszystko zależy od odmian, a tych mamy kilka – dodają właściciele plantacji u Jędrusia z Jastrzębia-Zdroju.

Zobacz także
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie

Oglądnęła truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje

Obejrzała truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje!

Ile będą kosztowały truskawki gruntowe?

Nie ma co raczej liczyć, że w tym roku będzie tanio. Wszystkiemu jest winna rzecz jasna inflacja i coraz droższe nawozy oraz koszty transportu. Plantatorzy także chcą zarobić a nie tylko sprzedać towar:

- Ceny mogą wzrosnąć, gdyż witaminy, opryski, nawozy poszły do góry i dlatego utrzymanie tych truskawek jest bardzo kosztowne – przyznają.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Czy znacie kogoś, kto nie lubi truskawek? Ten smaczny i soczysty owoc nieodłącznie kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem.

Truskawki:

  • są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy A, potasu, wapnia, magnezu i kwasu foliowego
  • są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy
  • są skuteczne w walce z anemią - dzięki zawartemu w nich kwasowi foliowemu są skuteczne w produkcji zdrowych czerwonych krwinek
  • poprawiają wygląd skóry - dzięki stymulacji syntezy kolagenu, witamina C, którą znajdziemy w truskawkach, nadaje skórze sprężystości i zapewnia jej piękny wygląd, opóźniając powstawanie zmarszczek oraz chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami ultrafioletowymi
  • obniżają cholesterol - dzięki zawartości witaminy C, antocyjanów i błonnika, truskawki pomagają poprawić profil lipidowy krwi poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów
  • są dobre dla zdrowia serca - flawonoidy to główna grupa związków fenolowych zawartych w truskawkach, które dzięki swoim właściwościom bioaktywnym, zwalczają wolne rodniki i redukują powstawanie stresu oksydacyjnego, zapobiegając miażdżycy i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi 
  • poprawiają pamięć - kwas askorbinowy, czyli witamina C, odgrywa rolę w tworzeniu osłonki pokrywającej komórki nerwowe w mózgu oraz w komunikacji między tymi komórkami. Komunikacja między tymi komórkami ma ogromne znaczenie we wzmacnianiu funkcji umysłowych, takich jak pamięć, podejmowanie decyzji i przypominanie
  • pomagają w eliminowaniu zaparć - wysoka zawartość wody i błonnika optymalizuje pracę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom
  • odgrywają rolę ochronną przed rakiem okrężnicy, dzięki zawartym w nich witaminom przeciwutleniającym i związkom
  • witamina C zawarta w truskawkach, pomaga utrzymać mocne i zdrowe dziąsła, co zapewnia również silniejsze zęby

Źródło: dailysabah.com, nowiny24.pl

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
W tym roku nie najecie się truskawek! Plony będą dużo słabsze niż w poprzednich latach
Obecnie trwa szczyt zbiorów truskawek spod folii, jednak plantatorzy przewidują, że zbiory gruntowe będą w tym roku skąpe…

Plantator z Bielin w województwie kieleckim informuje, że sezon na truskawki spod folii wciąż trwa. Chociaż w tym roku truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem , obecnie ceny owoców szklarniowych spadają. Zbiory gruntowe jednak nie zapowiadają się dobrze i mogą być wyjątkowo skąpe.  „Jesteśmy na półmetku zbiorów truskawek w tunelach foliowych. Szczyt sezonu był dokładnie dwa dni temu. Tegoroczne zbiory oceniam jako udane, plon jest dobry, jakość owoców także. Ceny hurtowe truskawek z tuneli wynoszą obecnie około 13-14 złotych za kilogram. W przyszłym tygodniu ich cena na pewno spadnie i spodziewana jest na poziomie 12 złotych – oznajmił Jacek Czekaj, plantator z Bielin.  Jak obfite będą zbiory truskawek u szczytu sezonu? „Na podstawie ogólnej kondycji roślin można powiedzieć, że zbiory truskawek gruntowych będą dużo słabsze niż w poprzednich latach - przynajmniej o 30-40 procent. W tym roku truskawka w gruncie nie rokuje wysokich plonów” – podkreśla plantator.  Przedłużająca się zima i wyjątkowo chłodna wiosna sprawiły, że ceny pierwszych owoców i warzyw sezonowych urosły do kuriozalnych poziomów: ile kosztują pierwsze polskie truskawki?  W pierwszych tygodniach sezonu sięgały nawet 50 zł za kilogram! Przed zakupem owoców, warto też jednak wiedzieć,  jak odróżnić polskie truskawki od importowanych . Kupując te lokalne macie gwarancję, że są one świeże i nie spędziły całych godzin, a nawet dni w podróży, a także że nie zostały zerwane z krzaka w niedojrzałej formie.  Źródło: sadyiogrody.pl Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok....

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl