Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami. Ukraińcy bronią się jak mogą
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami. Ukraińcy bronią się jak tylko mogą

O tej walecznej kobiecie mówi dziś cały świat. Jak skutecznie obronić się przed rosyjskimi dronami? Okazuje się, że wystarczy... słoik z przetworami.

Wojna na Ukrainie trwa. W konflikcie tym biorą udział nie tylko zawodowi i wysoce wykwalifikowani żołnierze, ale też zwykli mieszkańcy tego kraju. Wśród nich nie brakuje kobiet. Jedna z nich miała strącić patrolujący teren rosyjski dron przy użyciu... słoika z przetworami.

Widząc urządzenie, pani Ołena z obleganego przez Rosjan Kijowa, sięgnęła po to, co akurat znajdowało się jej pod ręką. Był to litrowy słoik z przetworami, a konkretnie popularnymi na Wschodzie kiszonymi pomidorami ze śliwkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami

Pani Ołena z Kijowa została na czas wojny w swoim kraju i nie dołączyła do grona uchodźców. W weekend zobaczyła krążący nieopodal jej domu rosyjski dron i wystraszyła się, że może on zacząć do niej strzelać. Ukrainka nie wahała się ani chwili i postanowiła strącić go przy użyciu ciężkiego słoika z przetworami.

Na początku pisano, że kobieta użyła słoika z kiszonymi ogórkami, ale tak naprawdę były to kiszone pomidory, które uważane są za wyjątkowy przysmak u naszych wschodnich sąsiadów.

Portal noizz.pl informuje, że jedna z ukraińskich dziennikarek skontaktowała się z panią Ołeną. Kobieta powiedziała jej, co w rzeczywistości znajdowało się w jej słoiku z przetworami:

- To były kiszone pomidory ze śliwkami. Moje ulubione. Litrowy słoik — tak dzielna kobieta opowiedziała ze szczegółami o sprawie dziennikarce LIGA.Life.

Pani Ołena przyznała, że nie wie, skąd wzięły się plotki o kiszonych ogórkach, a fotografie, które obiegły internet nazywa „fałszywkami".

Zobacz także
Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają

Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają

Damian Michałowski pokazał jak zmienia się stan duchaj Ukrainek, które ugościł. Pieką bez opamiętania

Damian Michałowski pokazał, jak zmienia się stan ducha Ukrainek, które ugościł. Pieką bez opamiętania

Zapytana, dlaczego nie zrobiła zdjęć swojego pobitego słoika z pomidorami, odpowiedziała:

- To nie był czas na zdjęcia.

Pani Ołena nawet w czasie wojny kontynuuje swoją pracę — pracuje w małym sklepie spożywczym, do którego przychodzi mimo ostrych ostrzałów miasta. Jak sama przyznaje: „Codzienna praca jest dużo bardziej istotna niż incydent z dronem".

Jak zrobić kiszone pomidory ze śliwkami?

Znaleźliśmy w sieci przepis na kiszone pomidory ze śliwkami. Takie same, jak te, którymi pani Ołena strąciła rosyjskiego drona.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 700 g śliwek
  • korzeń chrzanu
  • główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml octu 9 proc.

Przygotowanie:

  1. Starannie umyjcie pomidory, śliwki i koperek, a następnie je osuszcie.
  2. Czosnek i chrzan obierzcie ze skórki.
  3. Wysterylizujcie słoiki, napełniając je wrzątkiem, po czym osuszcie je.
  4. Na dno słoika wyłóżcie chrzan, czosnek oraz koper.
  5. Ułóżcie warstwy pomidorów i śliwek, a następnie zalejcie je wrzącym roztworem wody z solą i cukrem.
  6. Po 5-10 min. wylejcie wodę ze słoików, dodaj liście laurowe i ponownie napełnijcie je solanką wymieszaną z octem.

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, noizz.pl

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy
Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne. Czym są ogórki małosolne? Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków. Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych? Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób: Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli . Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa  Instytutu Żywności i Żywienia  wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia). Ilość soli na ogórki...

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl  Przepis na kotlety mielone z pomidorami Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa z szynki 1 bułka kajzerka Pęczek szczypiorku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach Mleko Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego! Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....