Wojna na Ukrainie trwa. W konflikcie tym biorą udział nie tylko zawodowi i wysoce wykwalifikowani żołnierze, ale też zwykli mieszkańcy tego kraju. Wśród nich nie brakuje kobiet. Jedna z nich miała strącić patrolujący teren rosyjski dron przy użyciu... słoika z przetworami.

Widząc urządzenie, pani Ołena z obleganego przez Rosjan Kijowa, sięgnęła po to, co akurat znajdowało się jej pod ręką. Był to litrowy słoik z przetworami, a konkretnie popularnymi na Wschodzie kiszonymi pomidorami ze śliwkami.

Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami

Pani Ołena z Kijowa została na czas wojny w swoim kraju i nie dołączyła do grona uchodźców. W weekend zobaczyła krążący nieopodal jej domu rosyjski dron i wystraszyła się, że może on zacząć do niej strzelać. Ukrainka nie wahała się ani chwili i postanowiła strącić go przy użyciu ciężkiego słoika z przetworami.

Na początku pisano, że kobieta użyła słoika z kiszonymi ogórkami, ale tak naprawdę były to kiszone pomidory, które uważane są za wyjątkowy przysmak u naszych wschodnich sąsiadów.

Zobacz także:

Portal noizz.pl informuje, że jedna z ukraińskich dziennikarek skontaktowała się z panią Ołeną. Kobieta powiedziała jej, co w rzeczywistości znajdowało się w jej słoiku z przetworami:

- To były kiszone pomidory ze śliwkami. Moje ulubione. Litrowy słoik — tak dzielna kobieta opowiedziała ze szczegółami o sprawie dziennikarce LIGA.Life.

Pani Ołena przyznała, że nie wie, skąd wzięły się plotki o kiszonych ogórkach, a fotografie, które obiegły internet nazywa „fałszywkami".

Zapytana, dlaczego nie zrobiła zdjęć swojego pobitego słoika z pomidorami, odpowiedziała:

- To nie był czas na zdjęcia.

Pani Ołena nawet w czasie wojny kontynuuje swoją pracę — pracuje w małym sklepie spożywczym, do którego przychodzi mimo ostrych ostrzałów miasta. Jak sama przyznaje: „Codzienna praca jest dużo bardziej istotna niż incydent z dronem".

Jak zrobić kiszone pomidory ze śliwkami?

Znaleźliśmy w sieci przepis na kiszone pomidory ze śliwkami. Takie same, jak te, którymi pani Ołena strąciła rosyjskiego drona.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 700 g śliwek
  • korzeń chrzanu
  • główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml octu 9 proc.

Przygotowanie:

  1. Starannie umyjcie pomidory, śliwki i koperek, a następnie je osuszcie.
  2. Czosnek i chrzan obierzcie ze skórki.
  3. Wysterylizujcie słoiki, napełniając je wrzątkiem, po czym osuszcie je.
  4. Na dno słoika wyłóżcie chrzan, czosnek oraz koper.
  5. Ułóżcie warstwy pomidorów i śliwek, a następnie zalejcie je wrzącym roztworem wody z solą i cukrem.
  6. Po 5-10 min. wylejcie wodę ze słoików, dodaj liście laurowe i ponownie napełnijcie je solanką wymieszaną z octem.

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, noizz.pl