Marzy wam się pyszna i zdrowa przekąska? Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na rzodkiewki marynowane w miodzie. Taka przekąska świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek lub jako dodatek na kanapki z wędliną czy twarożkiem. Jest też bardzo zdrowa. Rzodkiewki kryją w sobie ogromne korzyści zdrowotne - są bogate w istotne składniki odżywcze, takie jak potas i siarka. Działają też silnie detoksykująco, ponieważ oczyszczają krew, zabijając toksyny i odpady, które nasz organizm gromadzi z czasem.
Rzodkiewka zmniejsza również dystrybucję czerwonych krwinek, która występuje u osób cierpiących na żółtaczkę, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi. Ponadto, warzywo to świetnie syci, choć ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów.
Rzodkiewki są też bogate w witaminę C, kwas foliowy i antocyjany, które są uważane za pomocne w leczeniu kilku rodzajów raka oraz zawierają zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i flawonoidów, silnych sprzymierzeńców w walce z namnażaniem się komórek nowotworowych.
Jak przygotować przekąskę z tych zdrowych i przepysznych, sezonowych warzyw? Podpowiadamy!
Zobacz także:
Przepis na rzodkiewkę marynowaną z miodem
Rzodkiewka marynowana z miodem to doskonały dodatek do wielu dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale na efekt końcowy musicie poczekać około 2 tygodni. Po tym czasie rzodkiewka smakuje naprawdę wyśmienicie. Zróbcie ją a wszyscy będą się nią zajadać!
Składniki:
- rzodkiewka - 2 pęczki
- olej - 1/3 szklanki
- ocet - 1/3 szklanki
- woda - 1/3 szklanki
- miód - 3 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- gorczyca - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz biały - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
- Umyte rzodkiewki przekroić na połówki lub większe na ćwiartki.
- Olej, wodę, ocet, miód, czosnek, gorczycę, sól, pieprz zagotować.
- Rzodkiewki ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą.
- Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
- Przekąska nadaje się do jedzenia już po 2 tygodniach.
Jeśli chcecie przygotować tę przekąskę i udaliście się do warzywniaka po rzodkiewki, zwróćcie uwagę na ten szczegół. Takich rzodkiewek nie kupujcie, ponieważ mogą zawierać toksyczne substancje.
Źródło: Gotujmy.pl, Fruttattiva.com