Ryzyko odwodnienia w upały jest bardzo wysokie. Jedzcie te produkty, by temu zapobiec
AdobeStock
Newsy

Ryzyko odwodnienia w upały jest bardzo wysokie. Jedzcie te produkty, by temu zapobiec

Latem niezwykle ważne jest uzupełnianie płynów w organizmie, by nie doprowadzić do odwodnienia. W tym celu warto włączyć do swojej diety produkty bogate w wodę i cenne minerały.

Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz w letnie miesiące są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne – zwłaszcza dla starszych osób i dzieci. Dlatego ogromnie ważne jest odpowiednie nawodnienie, by uniknąć udaru w trakcie upałów. Dowiedzcie się, jakie produkty zawierają dużo wody i pozwolą wam uzupełnić płyny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść w upały?

Nawadnianie organizmu w trakcie upału nie oznacza jedynie picia dużych ilości wody. Dobrze jest jeść także owoce i warzywa, które nie tylko zawierają sporo wody, ale także dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, które są usuwane wraz z potem:

  • Arbuz – to najsmaczniejszy letni deser! Jest nie tylko pyszny, ale i wspaniale gasi pragnienie. Arbuzy bowiem składają się w aż 92% z wody, a do tego mają niewiele kalorii i można je zajadać bez wyrzutów sumienia.
  • Cukinia – podobnie jak arbuz, cukinia jest bogata w wodę. Sprawdzi się jako składnik wielu dań, np. zup, sosów, mięs, a także jedzona na surowo w sałatce.
  • Pomidory – zawierają bardzo dużo potasu, który jest wypłukiwany z organizmu, gdy się pocicie. Ponadto jedzenie pomidorów wspomaga procesy trawienne i pracę serca.
  • Ogórki – są bogate nie tylko w potas, ale również w magnez i błonnik. Do tego ogórki w 97% składają się z wody i fantastycznie orzeźwiają.
Zobacz także
Jak poradzić sobie z kleszczami latem? Te zioła wam pomogą

Jak poradzić sobie z kleszczami latem? Te zioła wam pomogą

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca

Jak zapobiegać odwodnieniu w upał?

Udar cieplny to nie są żarty. Gdy lekarze przypominają o piciu dużej ilości wody w trakcie upałów, to dobrze wiedzą, o czym mówią! Kiedy temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, organizm zaczyna się pocić, by nie doprowadzić do przegrzania. Jeżeli nie uzupełniacie płynów, szybko odczujecie pierwsze objawy odwodnienia:

  • Rozkojarzenie
  • Zmęczenie
  • Silne pragnienie

Lekarze podkreślają, że wodę powinno się pić często i w niewielkich ilościach. Łącznie w ciągu dnia w trakcie upałów należy wypić co najmniej 3 litry wody.

Zwłaszcza starsze osoby powinny pilnować ilości przyjmowanych płynów, ponieważ często w podeszłym wieku organizm nie funkcjonuje już tak, jak kiedyś i nie daje znaku, że najwyższy czas napić się wody:

Osoby starsze łatwiej się odwadniają przede wszystkim dlatego, że w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie. Prawdopodobnie, jak sugerują badania, wynika to z pogarszającego się z wiekiem funkcjonowania tych obszarów mózgu, które za to odpowiadają. Niektórzy pacjenci tłumaczą, że piją mniej, by nie korzystać zbyt często z toalety, co jest dla nich uciążliwe np. z powodu niepełnosprawności. Bez względu jednak na przyczyny ograniczania napojów, jest to niebezpieczne dla ich zdrowia - mówi lekarz rodzinny Rober Sapa w wypowiedzi dla „Rzeczpospolitej".

Źródło: rp.pl, zdrowie.wprost.pl, onet.pl

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
AdobeStock
Newsy
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
Fala upałów przechodzi przez Polskę. Sprawdźcie, co najlepiej jeść w tym okresie.

Gdy za oknem skwar, wielu ludziom zdecydowanie zmniejsza się apetyt. Nic dziwnego – trawienie posiłków to tylko dodatkowy wydatek energetyczny, a ochota na nie jest jeszcze mniejsza, gdy podaje się je na ciepło. Co wobec tego jeść w upały? W końcu nie można całkiem zrezygnować w tym czasie z jedzenia! Poznajcie produkty, które przyniosą wam ulgę w gorący dzień oraz te, których lepiej wówczas unikać. Produkty, które warto jeść w upały Ważne, by posiłki spożywane w trakcie upałów były jak najlżejsze i dodatkowo chłodziły organizm, dzięki czemu łatwiej jest znieść wysokie temperatury. Polecamy wam poniższe produkty, które doskonale się sprawdzą w trakcie upałów: Jogurt – chłodny jogurt naturalny wyciągnięty z lodówki nie tylko chłodzi, ale także wspomaga procesy trawienne. Dodajcie do jogurtu owoce, by zrobić smaczny koktajl! Maślanka i kefir – podobnie jak jogurt, doskonale poprawią trawienie i schłodzą w gorący dzień. Warto popijać maślankę lub kefir do lekkiego obiadu. Owoce – dobrze sprawdzi się arbuz , gruszki, melon i jabłka. Wymienione owoce zawierają dużo wody i nawodnią organizm. To bardzo ważne, ponieważ podczas upału organizm traci wiele płynów. Warzywa – podobnie jak w przypadku owoców, powinny to być owoce bogate w wodę. Dobrym wyborem będzie ogórek i cukinia , wykorzystane np. do zrobienia lekkiej sałatki. Jaki obiad jest najlepszy na upał? Gdy na dworze jest bardzo gorąco, raczej nikt nie ma ochoty na ciężki i dwudaniowy obiad. Zamiast zupy wybierzcie więc chłodnik , a na drugie danie przygotujcie sałatkę z warzywami i np. serem mozzarella, ryżem i kawałkami kurczaka. Czego lepiej nie jeść w trakcie upałów? Istnieją produkty, których lepiej się wystrzegać w upalne lato, ponieważ...

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
AdobeStock
Newsy
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz stanowią wyzwanie dla organizmu. Schłodzicie się tymi napojami!

Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować! Świeże soki owocowe Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe. Woda z lodem, cytryną i miętą Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy! Sorbet owocowy Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz , który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty. Zielona herbata Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i...

kobieta
Newsy
Jak schudnąć z twarzy? Wyrzućcie z diety te 2 produkty a szybko zobaczycie efekty w lustrze
Nie możecie już patrzeć na swoje podwójne podbródki? Jak się ich pozbyć? Znamy produkty, które dadzą radę z tym zawalczyć.

Dla wielu osób utrata masy ciała łączy się tylko z odczuciami estetycznymi. Nie powinna być to główna motywacja do chudnięcia, bo otyłość i nadwaga przede wszystkim odpowiedzialne są za powstawanie wielu chorób. Jeśli chcecie jednak wysmuklić twarz i zdobyć bardziej wyraźne rysy, posłuchajcie tych wskazówek. Chudnięcie tylko z jednej partii ciała – możliwe? Chudnięcie tylko z jednej konkretnej części ciała niestety nie jest możliwe. Nie ma diety, która spala tylko tłuszcz na brzuchu, a zostawia pełne pośladki i piersi. Utrata masy ciała zawsze wiąże się z utratą tkanki tłuszczowej. To, w jakich partiach gromadzona jest tkanka tłuszczowa, jest głównie uwarunkowane genetycznie. Modelowanie sylwetki może odbywać się więc wyłącznie za pomocą ćwiczeń fizycznych. Dzięki nim możecie rozbudowywać niektóre partie mięśniowe i tak wpływać na ich wygląd.  Chudnięcie z twarzy Trochę inaczej wygląda jednak sytuacja w przypadku twarzy. Co prawda nie ma specjalnej diety, która pozwoli pozbyć się tłuszczu tylko z twarzy, ale są produkty sprzyjające jej puchnięciu. Wtedy twarz wygląda, jakby była otyła, a tak naprawdę to tylko zgromadzona woda.  Produkty wysmuklające twarz Pozbywając się nagromadzonej wody, wpłyniecie na rysy twarzy. Kości policzkowe będą bardziej zarysowane, twarz będzie napięta. W tym celu wyeliminujcie te produkty: Alkohol – picie alkoholu powoduje odwodnienie, o czym wie każdy, kto kiedykolwiek doświadczył kaca. Odwodniony organizm magazynuje wodę, co objawia się między innymi opuchnięciem, które jest bardzo widoczne na twarzy. Sól – sól łączy cząsteczki wody i powoduje, że zostają one zatrzymane w organizmie. Jeśli chcecie pozbyć się opuchlizny z twarzy, koniecznie ograniczcie ilość soli. Pamiętajcie, że...

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna. Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej) Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko! Składniki: 1 długi ogórek 2-3 ząbki czosnku 0,5 papryczki chilii 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.  Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.  Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.  Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.  Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele...