Ryż się klei po ugotowaniu? Wszystko przez to, że nie zrobiliście 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Ryż klei się po ugotowaniu? Wszystko przez to, że nie zrobiliście 1 rzeczy

By ryż wychodził idealnie sypki, trzeba odpowiednio przygotować go jeszcze przed ugotowaniem. Wiedzieliście o tym?

Może się wydawać, że w gotowaniu ryżu nie ma nic trudnego. A to nieprawda! To podstawa kuchni koreańskiej i japońskiej, a w przepisach na azjatyckie dania można znaleźć wskazówki dotyczące prawidłowego przyrządzania ryżu. Stosujecie już niektóre z nich?

Co zrobić, by ryż się nie kleił?

Ryż ryżowi nierówny. Są odmiany kleiste, jak ryż do sushi, w których sklejanie się ziarenek jest pożądane. Jednak nie zawsze chcemy, by ugotowany ryż wyszedł posklejany - w niektórych daniach powinien być idealnie sypki tak, że można bez trudu rozdzielić ziarenka. Co więc zrobić, by taki wyszedł? Nic prostszego! 

Po prostu przed ugotowaniem wysypcie ryż na sitko i solidnie przelejcie go zimną wodą. W ten sposób pozbędziecie się skrobi, która powoduje, że ryż się klei. Tak samo powinno się zresztą postępować z kaszą oraz roślinami strączkowymi, jak fasola czy groch. 

Zobacz także
Nigdy nie wylewajcie oleju po smażeniu. Pozbędziecie się go w inny, prosty sposób

Nigdy nie wylewajcie oleju po smażeniu. Pozbędziecie się go w inny, prosty sposób

Jak zrobić idealne jajko sadzone? Świetny trik, który znają tylko nieliczni

Jak zrobić idealne jajko sadzone? Nie popełniajcie więcej już tych szkolnych błędów

Jak prawidłowo ugotować ryż?

By ugotowany ryż wyszedł idealny i zdrowy, trzeba się stosować do pewnych zasad podczas jego przygotowywania:

  • Zawsze płuczcie ryż przed ugotowaniem.

  • Gotujcie bez torebki. Ryż czy kasza gotowane w plastikowych woreczkach są niezdrowe ze względu na substancje wydzielane przez plastik w trakcie gotowania. A do tego ryżu nie da się dokładnie wypłukać, jeśli jest w torebce. Co więcej, ryż w torebkach wychodzi drożej niż ten paczkowany.

  • Przed gotowaniem zamoczcie ryż na noc, a przynajmniej na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Po moczeniu wypłuczcie jeszcze ziarna do momentu, aż spływająca woda będzie czysta. 

Ryżowar, czyli gotowanie ryżu dla leniwych

Z myślą o wyjątkowo opornych adeptach gotowania ryżu wymyślono ryżowar - specjalne urządzenie umożliwiające przyrządzenie ryżu. To elektryczny garnek, który ugotuje za was ryż tak, jak najbardziej lubicie.

Może być miękki albo półtwardy i gotowy wtedy, gdy sobie tego życzycie - w większości ryżowarów istnieje opcja ustawienia czasu, w którym jedzenie ma być gotowe. Można więc przed wyjściem do pracy skonfigurować urządzenie tak, by po powrocie czekał na nas pachnący ryż, gotowy do dodania do risotto lub innych dań. 

Źródło: onet.pl, wp.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie
Ryż ciągle wam się skleja? Wykorzystajcie jedną z tych metod, żeby był sypki.

Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami! Co zrobić, by ryż wyszedł sypki? Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut. Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem. Przepis na ryż z warzywami Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka ryżu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cebula 1 cukinia 1 pomidor 1 duża marchewka 6 ząbków czosnku 6 łyżek oleju Świeża natka pietruszki Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na...

ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

ile wody do ryżu: metoda na palec
Adobe Stock
Newsy
Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik
Jeśli nigdy nie wiesz, ile wody dodać do garnka z ryżem, ta metoda odmieni twoje życie. Sprawdza się w garnkach o średnicy do 25 cm.

Gotowanie ryżu może okazać się wyzwaniem. Niewiele potraw jest mniej apetycznych od rozgotowanej paćki ryżowej na talerzu. Jak więc ugotować ryż, żeby był idealnie sypki? Nie tylko czas gotowania ma tu znaczenie, kluczowa jest także ilość wody, którą wlewacie do garnka. Tutaj z odsieczą przychodzą Azjaci i ich metoda odmierzania proporcji ryż-woda. A kto jak kto, ale mieszkańcy Azji na ryżu znają się najlepiej! Gotowanie ryżu metodą „na palec" Zacznijmy od tego, że mówimy tu o ryżu na wagę, a nie tym w plastikowych torebkach . Nie bez powodu: sypki ryż jest bardziej ekologiczny, zdrowszy i łatwiej ugotować go perfekcyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że dostosujecie czas gotowania do odmiany ryżu i ilość wody do ilości ryżu. W tym ostatnim pomoże wam azjatycka metoda na palec. Nie potrzebujecie żadnych miarek ani wagi kuchennej, wystarczy palec wskazujący! Proporcje wody i ryżu - sprawdzanie palcem: dokładnie wypłuczcie ryż przed wsypaniem go do garnka wsypcie ryż do garnka i połóżcie palec na środku dodajcie wody do poziomu pierwszego knykcia zakryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 15 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę) Taki sposób odmierzania proporcji wody do ryżu działa zawsze, bez względu na ilość ryżu, którą chcecie ugotować. Możecie zobaczyć to na tym filmie: Rodzaje ryżu i czas gotowania Metoda gotowania ryżu „na palec" jest też o tyle przydatna, że bez względu na gatunek ryżu, czas gotowania kontrolujecie przede wszystkim, sprawdzając poziom wody w garnku. Kiedy ryż ją wchłonie, jest gotowy. Jeśli jednak chcecie wiedzieć, jak długo gotuje się różne rodzaje ryżu, przyda się wam ta ściągawka: biały - najpopularniejsza w Polsce odmiana ryżu, ale też niestety najmniej zdrowa. Łatwo go rozgotować. Gotujcie biały...

Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Flickr
Newsy
Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Mięso, kapusta i ryż – długość listy podstawowych składników na gołąbki nie powala na kolana. Jak sprawić, by wszystkie, na czele z ryżem, były odpowiednio miękkie po upieczeniu?

Pamiętacie smak gołąbków swojej babci? Starsze i doświadczone panie domu od zawsze dysponowały jedną cechą, której brakuje tym młodszym. Chodzi oczywiście o cierpliwość podczas gotowania różnych potraw. Nie inaczej jest w trakcie przyrządzania gołąbków. Ba, mało powiedziane. Stoicki spokój jest wręcz wskazany przy długim gotowaniu kapuścianych liści czy przy pieczeniu gołąbków (lub ich powolnym gotowaniu). Jak miękki powinien być ryż do farszu na gołąbki? Oprócz tego, czasu potrzebuje także ryż , który stanowi obok mięsa kluczowy składnik gołąbkowego farszu. Widzieliśmy już na własne oczy przepisy, w których mowa była o gotowaniu ryżu do gołąbków na włoski sposób al dente, czyli na ząb. Uważamy, że nie tędy droga. Ryż na ząb wcale nie daje gwarancji na zmięknięcie podczas pieczenia lub gotowania w naczyniu żaroodpornym. Lepiej więc zadbać, by ryż na gołąbki był mięciutki już po wstępnym jego ugotowaniu. Razem z nami, krok po kroku, uda wam się perfekcyjnie go przyrządzić. Jaki ryż do gołąbków wybrać? Zapomnijcie o ryżu w torebkach - jak ugotować ryż na sypko?  Taki ryż, niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie zbyt sypki. Farsz z gołąbków natychmiast się wam porozlatuje. Dlatego też wybierzcie zwykły ryż  biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach, który jest dostępny w każdym sklepie. Dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie ryżu o krótszych ziarenkach, przypominający nieco ryż stosowany przez Japończyków do sushi - jak ugotować ryż w mikrofalówce? Taki właśnie ryż klei się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie znajdziecie ryżu krótkoziarnistego, wybierzcie normalny. Jak ugotować ryż na gołąbki? Metoda krok po kroku Ważniejsze...