Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę.

Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach.

Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie.

Przygotowanie ryżu na gołąbki

Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników.

Zobacz także:

Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki.

Przepis na gołąbki z ryżem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 0,7 kg mielonego mięsa
  • ½ szklanki ryżu
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • oregano
  • majeranek
  • tymianek
  • ziarenka ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • bulion

Przygotowanie:

  1. Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb.
  2. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na rozgrzanej patelni z olejem do zeszklenia.
  4. Mięso mielone przełóżcie do miski, do niego dodajcie podsmażoną cebulkę, ryż, mieloną paprykę, granulowany czosnek, tymianek, oregano, majeranek, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  5. Naczynie żaroodporne wyłóżcie kilkoma ugotowanymi liśćmi kapusty. Mogą być mniejsze lub porwane, takie które nie nadadzą się do zwijania gołąbków. 
  6. Na każdy liść ułóżcie odpowiednią ilość farszu. Brzegi zwińcie do siebie i uformujcie zgrabne gołąbki. 
  7. Tak przygotowane gołąbki układajcie ciasno w przygotowanym naczyniu.
  8. Całość zalejcie bulionem, dodajcie liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
  9. Tak przygotowaną potrawę możecie dusić na wolnym ogniu przez około godzinę bądź zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.
  10. Gotowe gołąbki podawajcie polane sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Smacznego!