Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę.
Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach.
Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie.
Przygotowanie ryżu na gołąbki
Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników.
Zobacz także:
Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki.
Przepis na gołąbki z ryżem
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 0,7 kg mielonego mięsa
- ½ szklanki ryżu
- olej do smażenia
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- oregano
- majeranek
- tymianek
- ziarenka ziela angielskiego
- liście laurowe
- bulion
Przygotowanie:
- Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb.
- W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na rozgrzanej patelni z olejem do zeszklenia.
- Mięso mielone przełóżcie do miski, do niego dodajcie podsmażoną cebulkę, ryż, mieloną paprykę, granulowany czosnek, tymianek, oregano, majeranek, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
- Naczynie żaroodporne wyłóżcie kilkoma ugotowanymi liśćmi kapusty. Mogą być mniejsze lub porwane, takie które nie nadadzą się do zwijania gołąbków.
- Na każdy liść ułóżcie odpowiednią ilość farszu. Brzegi zwińcie do siebie i uformujcie zgrabne gołąbki.
- Tak przygotowane gołąbki układajcie ciasno w przygotowanym naczyniu.
- Całość zalejcie bulionem, dodajcie liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
- Tak przygotowaną potrawę możecie dusić na wolnym ogniu przez około godzinę bądź zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.
- Gotowe gołąbki podawajcie polane sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Smacznego!