Ryż czy ziemniaki? Co bardziej tuczy? Odpowiedź zaskakuje
AdobeStock
Newsy

Ryż czy ziemniaki? Co bardziej tuczy? Odpowiedź zaskakuje

Odchudzacie się, więc nie jecie w ogóle ziemniaków? Sprawdźcie, czy ma to w ogóle sens.

Osoby stosujące diety odchudzające często decydują się na zrezygnowanie z ziemniaków, ponieważ wierzą, że są one tuczące. Zamiast ziemniaków wolą jeść najczęściej ryż. Ale czy słusznie? Jakie są różnice między ryżem a ziemniakami? Jeżeli zastanawiacie się co wybrać, zapraszamy do lektury tego artykułu, w którym wszystko wyjaśniamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości ziemniaków

Bogate w skrobię ziemniaki są od wielu lat podstawowym składnikiem diety wielu Polaków. Ziemniaki są łatwe w uprawie, tanie i bardzo sycące. Część ludzi jednak niechętnie je ziemniaki w obawie, że można od nich utyć. Ile w tym prawdy?

Przyjrzyjmy się najpierw składnikom. 100 g surowych ziemniaków dostarcza organizmowi 77 kalorii oraz poniższe składniki:

  • 17,47 g węglowodanów
  • 2,2 g błonnika pokarmowego
  • 2 g białka
  • 0,09 g tłuszczu

Czy 77 kalorii to dużo? Na obiadowym talerzu zwykle ląduje porcja licząca około 200 g, więc zawiera ona około 150 kalorii. A taka ilość już całkiem nieźle syci! Wobec tego gotowane ziemniaki bez dodatku tłustego sosu lub masła są tak naprawdę całkiem dietetycznym dodatkiem do obiadu. A do tego dostarczą waszemu organizmowi zdrowych węglowodanów i skrobi.

Zobacz także
Który napój najlepiej gasi pragnienie? To wcale nie jest woda

Co najlepiej gasi pragnienie? Nie jest to woda, a więc piwo czy mleko? Cola czy herbata?

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Właściwości ryżu

Ryż jest w Polsce prawie tak popularny, jak ziemniaki. Częściej stosuje się go jako główny składnik różnych dań, na przykład gołąbków czy faszerowanej papryki. A jak wypada ryż po względem kaloryczności i makroskładników?

100 g ryżu (nieugotowanego) dostarcza 365 kalorii i znajduje się w nim:

  • 79,95 g węglowodanów
  • 7,13 g białka
  • 1,3 g błonnika pokarmowego
  • 0,66 g tłuszczów

W porównaniu z ziemniakami ryż wypada całkiem blado – znajduje się w nim aż o 288 kalorii więcej!

Ryż czy ziemniaki?

Co więc należy wybrać? Tak naprawdę zarówno ryż, jak i ziemniaki świetnie się sprawdzą na diecie redukcyjnej. Lepsze mogą okazać się ziemniaki, które są znacznie mniej kaloryczne od ryżu lub kaszy. Najważniejsze jednak jest to, by nie dodawać zarówno do ziemniaków, jak i do ryżu żadnych tłustych sosów, które zdecydowanie podnoszą wartość kaloryczną dania i sprawiają, że jest ono znacznie bardziej tuczące.

Czytaj także:

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy. Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka. Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę. Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka. Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym? Gęste soki owocowe z miąższem Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Banany Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika. Daktyle W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości. Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano....

Gotowany ryż
Pixabay/Uwe Conrad
Newsy
Ugotujcie ryż w ten sposób, a zmniejszycie jego kaloryczność nawet o połowę
Ryż i jego właściwości to wiedza powszechna. Dziś trudno sobie wyobrazić gotowanie bez ryżu.

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Produkt ten przydaje się także w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie sięgają po niego. Ryż dobrze syci Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Pewnie często używacie go do przygotowywania ulubionych dań. Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż: krótkoziarnisty (np. ryż perłowy do sushi), średnioziarnisty i długoziarnisty, np. jaśminowy i basmati. Ryż to źródło błonnika pokarmowego Jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Ryż biały, ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziarna, jest znacznie uboższy w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się podobnie ryż paraboliczny, w którym składnik ten jest tracony w trakcie szlifowania ziaren. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż brązowy, czarny i dziki wpływa korzystnie na ośrodek głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Taki ryż sprawdzi się głównie w przypadku osób z otyłością. Dzięki ciemnym odmianom  ryżu zmniejszycie masę ciała.  Ryż jest produktem bezglutenowym Dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo ryż bogaty w błonnik może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób już chorujących na cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały przyda się z kolei osobom cierpiącym na biegunki. Przynosi ulgę, kiedy trawienie działa jak rollercoaster. Nietypowa metoda gotowania ryżu Jak donoszą media internetowe badacz ze Sri Lanki...

Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie. Zdrowe węglowodany na odchudzanie Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami: Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć. Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny , poziomki, truskawki , porzeczki, śliwki , brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej. Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do...