Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak
oddaszfartucha/Instagram;Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą

Trochę przypraw, jeden kluczowy składnik i ryba w panierce gotowa! Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu.

Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza. 

Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą

Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 4 filety rybne

  • 3 jajka

  • 1 mała cebula

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Przepis Ani Starmach na ciasto ucierane z rabarbarem. Lekko wilgotne, pulchne i zawsze udane

Przepis Ani Starmach na ciasto ucierane z rabarbarem. Lekko wilgotne, pulchne i zawsze udane

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Do sosu:

  • 4 ogórki konserwowe

  • pół marchewki

  • 3 łyżki cebulek marynowanych

  • 1 łyżka kaparów

  • 1 ząbek czosnku 

  • 5 łyżek majonezu

  • szczypta przyprawy curry

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem.

  2. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem.

  3. Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki.

  4. Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno.

  5. Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.

  6. Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet najpierw do mąki i dokładnie przyklepcie - dzięki temu panierka nie będzie odpadać. Następnie zanurzcie rybę w jajku z cebulą i obtoczcie w bułce tartej. Jeśli lubicie większą ilość panierki na rybie, to możecie powtórzyć te kroki (pomijając mąkę).

  7. Smażcie opanierowane filety na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Usmażoną rybę podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i remuladą. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Kotlety mielone

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....

Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik
Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.   Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych  Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.  Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.  Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.  Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.  Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.  Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.  Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  400 g dyni   400 g ziemniaków   1 średnia cebula   2 niewielkie jajka   1 łyżka mąki pszennej   3 łyżki mąki ziemniaczanej   ½ łyżeczki gałki muszkatołowej   sól, pieprz   masło klarowane  Sos  ½ ogórka sałatkowego   garść liści jarmużu   sok z połówki cytryny   6 łyżek jogurtu greckiego   3 ząbki czosnku    sól, pieprz  Sposób przygotowania: ...

domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku
Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste.  Domowe paluszki rybne Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Sekretny składnik paluszków rybnych  Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami. Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem Składniki: 3-4 filety miruny sól morska pieprz kolorowy 2 jajka mąka mleko panierka do ryb olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Filety...