Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak
oddaszfartucha/Instagram;Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą

Trochę przypraw, jeden kluczowy składnik i ryba w panierce gotowa! Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu.

Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza. 

Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą

Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 4 filety rybne

  • 3 jajka

  • 1 mała cebula

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Do sosu:

  • 4 ogórki konserwowe

  • pół marchewki

  • 3 łyżki cebulek marynowanych

  • 1 łyżka kaparów

  • 1 ząbek czosnku 

  • 5 łyżek majonezu

  • szczypta przyprawy curry

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem.

  2. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem.

  3. Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki.

  4. Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno.

  5. Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.

  6. Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet najpierw do mąki i dokładnie przyklepcie - dzięki temu panierka nie będzie odpadać. Następnie zanurzcie rybę w jajku z cebulą i obtoczcie w bułce tartej. Jeśli lubicie większą ilość panierki na rybie, to możecie powtórzyć te kroki (pomijając mąkę).

  7. Smażcie opanierowane filety na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Usmażoną rybę podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i remuladą. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...

domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku
Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste.  Domowe paluszki rybne Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Sekretny składnik paluszków rybnych  Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami. Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem Składniki: 3-4 filety miruny sól morska pieprz kolorowy 2 jajka mąka mleko panierka do ryb olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Filety...

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...