
Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu.
Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza.
Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą
Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
-
4 filety rybne
-
3 jajka
-
1 mała cebula
-
mąka
-
bułka tarta
-
sól
-
pieprz
Do sosu:
-
4 ogórki konserwowe
-
pół marchewki
-
3 łyżki cebulek marynowanych
-
1 łyżka kaparów
-
1 ząbek czosnku
-
5 łyżek majonezu
-
szczypta przyprawy curry
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem.
-
Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem.
-
Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki.
-
Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno.
-
Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
-
Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet najpierw do mąki i dokładnie przyklepcie - dzięki temu panierka nie będzie odpadać. Następnie zanurzcie rybę w jajku z cebulą i obtoczcie w bułce tartej. Jeśli lubicie większą ilość panierki na rybie, to możecie powtórzyć te kroki (pomijając mąkę).
-
Smażcie opanierowane filety na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Usmażoną rybę podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i remuladą. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube