
Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem.
A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy!
Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku.
Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik.
Składniki:
- 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja)
- 5 małych cebul
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- Bułka tarta
- Ziele angielskie i liść laurowy
- Olej
- Woda
- Opcjonalnie: przyprawa do ryb
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
- Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy.
- Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości.
- Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażymy rybę na rozgrzanym oleju.
- Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami.
- Dekorujemy potrawę natką pietruszki.
A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie: