Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad
jovi/Gotujmy.pl
Newsy

Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad

Chociaż mamy dostęp do wielu świeżych ryb z rodzimego Bałtyku, Polacy w dalszym ciągu jedzą ich dość mało. Wypróbujcie przepis, który sprawi, że ryba będzie znacznie częściej gościć na waszym stole!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 22, 2021

Ryby bogate są w niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych, a także zwalczają „zły cholesterol”. Ryby zawierają także moc witamin (A, B, D, E) oraz minerałów i mogą również wspomagać walkę z chorobami tarczycy. Warto jednak dbać o to, aby pochodziły one od dobrych hodowców, dzięki czemu będziecie mieć gwarancję, że są świeże i zdrowe.

Jak sprawić, żeby ryba zyskała zupełnie nowy smak i zachwyciła waszą rodzinę i gości? Przyrządźcie ją w zupełnie nowy sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rybę po bałkańsku z cebulą

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (dowolnych, według preferencji)
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko pełnotłuste
  • 1 jajo
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • Sos:
  • 1 kostka bulionowa
  • woda
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 papryki różnokolorowe
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Zobacz także

Przygotowanie: 

  1. Rybę przyprawić solą i przyprawą do ryb. 
  2. Jajo roztrzepać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.
  3. Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia. 
  4. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, po czym zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 
  5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze