Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy

Ryba nieprzyjemnie pachnie? Przed smażeniem zanurzcie ją w tym na 2 godziny i po kłopocie

Niektóre gatunki ryb mają na tyle charakterystyczny zapach, że skutecznie zniechęca on do jedzenia. Ale wystarczy użyć jednej rzeczy przed przygotowaniem, by go usunąć.

Choć ryby są bardzo zdrowe, nie każdy potrafi się do nich przekonać ze względu na ich dość charakterystyczny zapach. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się go.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby?

Sprawdzonym sposobem na złagodzenie przykrego zapachu jest moczenie ryby w mleku przez około 2 godziny, najlepiej z dodatkiem ziół. W przypadku karpia, metoda ta pozwoli pozbyć się charakterystycznego zapachu mułu, który raczej nikomu nie odpowiada.

Zamiast mleka możecie też użyć cytryny, pietruszki albo selera - wystarczy pokroić warzywa i cytrynę w plasterki, obłożyć nimi surową rybę i odstawić na około 3 godziny. Niektórzy moczą ryby nawet w wodzie po kiszonych ogórkach lub soku z kapusty, jednak jeśli nie przepadacie za tak intensywnymi smakami, polecamy wykorzystać łagodniejszy sposób z mlekiem i ziołami.

Usuwanie zapachu ryby z dłoni i naczyń

Nawet zamoczona wcześniej w mleku ryba pozostawia zapach na dłoniach czy sztućcach i czasami naprawdę trudno jest się go pozbyć. Ale i na to istnieje sposób. Wystarczy, że umyjecie ręce i zamoczycie je na 3 minuty w wodzie z solą, a następnie natrzecie je sokiem z cytryny. Sól przyda się także przy myciu naczyń i sztućców po rybie - należy włożyć je do zimnej wody z solą, a później wypłukać w ciepłej wodzie. 

Zobacz także
Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb

Przepis na dorsza w mleku

Smażony dorsz zamoczony wcześniej w mleku z ziołami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza
  • pół litra mleka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mieszanka ziół
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko oraz dodajcie zioła i wymieszajcie. 
  2. Delikatnie opłuczcie rybę w zimnej wodzie i osuszcie z pomocą ręczników kuchennych. Włóżcie filety do miski z mlekiem i ziołami i odstawcie na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmijcie rybę z mleka, ponownie osuszcie ręcznikami i doprawcie solą oraz pieprzem. Obtoczcie w rozbełtanym jajku i bułce tartej i połóżcie na patelni, na rozgrzanym oleju.
  4. Smażcie na średnim ogniu aż skóra będzie miała złoty kolor, bez przykrycia. Smacznego!

Źródło: kuchniamagdy.pl

jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!
Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy! Mrożone ryby Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia! Sposób na rozmrożenie ryby Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób! Rozmrażanie całej ryby Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury. Rozmrażanie filetów Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a...

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

gotowana ryba
AdobeStock
Newsy
Chcesz dodać gotowanej rybie więcej smaku? Ten trik jest naprawdę niezawodny
Za każdym razem, gdy gotujesz rybę wychodzi mdła i niesmaczna? Jest na to jeden prosty sposób!

Gotując rybę możemy mieć gwarancję, że mięso będzie soczyste i miękkie. Danie to jednak nie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na to, że tak przygotowywana ryba jest bardzo delikatna w smaku. Niektórzy wręcz określają jej smak jako mdły. Rzeczywiście, zapach i smak niektórych ryb (np. dorsza) jest bardzo intensywny. Aromat takiego mięsa może przywodzić na myśl raczej kutry zawijające do portu niż smaczny obiad. A przecież nie o to nam chodzi, gdy gotujemy rybę! Co więc zrobić, by smakowała doskonale i nie pachniała morzem? Jest na to sprawdzony sposób! Sposób na gotowaną rybę Ci, którzy już mieli okazję neutralizować różnymi sposobami charakterystyczny zapach dorsza albo karpia pewnie już się domyślają, na czym polega trik na lepszy smak gotowanych ryb! Poleca się, aby rybę rozmrażać najlepiej zanurzając ją w mleku – dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Dokładnie tę samą sztuczkę należy zastosować podczas gotowania! Przyprawione filety należy ułożyć w naczyniu i zamiast zalewać je wodą, należy użyć jednego z poniższych składników. Każdy nada potrawie zupełnie inny smak! Bulion warzywny – odpowiednio przyprawiony sprawi, że ryba będzie znacznie bardziej aromatyczna i lekko pikantna. Zależne jest to oczywiście od tego ile użyjemy pieprzu. Mleko – dzięki niemu mięso będzie bardzo delikatne i aksamitne. Zlikwiduje także charakterystyczny jego zapach. Wino – zdecydowanie nada rybie szlachetności! Choć część osób uważa, że ryby są tak smaczne, iż nie należy ich niczym doprawiać (podobne zdanie mają miłośnicy dziczyzny), to w przypadku tych gotowanych nie ma co żałować przypraw! Warto do gotującego się bulionu lub mleka dodać na przykład świeże jarzyny – cebulę, marchew czy czosnek. Co odważniejsi eksperymentują z sosem...

watrobka
Newsy
Wątróbka wychodzi za gorzka? Jeden prosty trik, a za każdym razem wyjdzie perfekcyjna
Jeśli macie problem z pozbyciem się gorzkiego smaku z wątróbki koniecznie namoczcie ją w tym płynie. Dzięki niemu mięso będzie smakować naprawdę wybornie.

Choć w większości domów na obiad rzadko serwuje się podroby, jeśli już takowe mają się pojawić, zazwyczaj pada na wątróbkę drobiową. Nic dziwnego, w końcu zarówno jej zapach, jak i smak są najmniej uciążliwe. Mimo to zdarza się, że mięso wychodzi gorzkie, co zniechęca wielu łasuchów do jej spożywania. Na szczęście istnieje sposób, by wyeliminować ten smak.  Jak pozbyć się gorzkiego smaku z wątróbki? Wystarczy, że przed smażeniem namoczycie wątróbkę w mleku. Najlepiej, jeśli będzie leżakowała w miksturze przez całą noc. Przyrządzona na drugi dzień będzie smakować naprawdę wybornie. Zapewniamy, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się nią zajadać aż miło. Przepis jest niesamowicie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 4 składników i przypraw. Ten obiad byłoby w stanie przygotować nawet dziecko. Całość nie zajmie wam zbyt wiele czasu. W kuchni spędzicie maksymalnie 20 minut. Bierzcie się do pracy i nie zapomnijcie o ulubionych dodatkach – tłuczonych ziemniaczkach i surówce. Przepis na wątróbkę z cebulką Będziecie potrzebować 400 gramów wątróbki drobiowej 1 cebuli 250 ml mleka Oliwy do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę wypłuczcie kilkukrotnie w zimnej wodzie, a następnie przełóżcie do średniej wielkości miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do namoczenia, najlepiej na całą noc (pamiętajcie, by w takim przypadku schować ją do lodówki). Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka, a następnie zeszklijcie na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy ładnie się przyrumieni, przełóżcie ją do niewielkiej miseczki i odstawcie. Na tę samą patelnię, na której smażyła się cebula, włóżcie wątróbkę i przesmażcie z każdej ze...