Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy

Ryba nieprzyjemnie pachnie? Przed smażeniem zanurzcie ją w tym na 2 godziny i po kłopocie

Niektóre gatunki ryb mają na tyle charakterystyczny zapach, że skutecznie zniechęca on do jedzenia. Ale wystarczy użyć jednej rzeczy przed przygotowaniem, by go usunąć.

Choć ryby są bardzo zdrowe, nie każdy potrafi się do nich przekonać ze względu na ich dość charakterystyczny zapach. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się go.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby?

Sprawdzonym sposobem na złagodzenie przykrego zapachu jest moczenie ryby w mleku przez około 2 godziny, najlepiej z dodatkiem ziół. W przypadku karpia, metoda ta pozwoli pozbyć się charakterystycznego zapachu mułu, który raczej nikomu nie odpowiada.

Zamiast mleka możecie też użyć cytryny, pietruszki albo selera - wystarczy pokroić warzywa i cytrynę w plasterki, obłożyć nimi surową rybę i odstawić na około 3 godziny. Niektórzy moczą ryby nawet w wodzie po kiszonych ogórkach lub soku z kapusty, jednak jeśli nie przepadacie za tak intensywnymi smakami, polecamy wykorzystać łagodniejszy sposób z mlekiem i ziołami.

Usuwanie zapachu ryby z dłoni i naczyń

Nawet zamoczona wcześniej w mleku ryba pozostawia zapach na dłoniach czy sztućcach i czasami naprawdę trudno jest się go pozbyć. Ale i na to istnieje sposób. Wystarczy, że umyjecie ręce i zamoczycie je na 3 minuty w wodzie z solą, a następnie natrzecie je sokiem z cytryny. Sól przyda się także przy myciu naczyń i sztućców po rybie - należy włożyć je do zimnej wody z solą, a później wypłukać w ciepłej wodzie. 

Zobacz także
Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb

Przepis na dorsza w mleku

Smażony dorsz zamoczony wcześniej w mleku z ziołami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza
  • pół litra mleka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mieszanka ziół
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko oraz dodajcie zioła i wymieszajcie. 
  2. Delikatnie opłuczcie rybę w zimnej wodzie i osuszcie z pomocą ręczników kuchennych. Włóżcie filety do miski z mlekiem i ziołami i odstawcie na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmijcie rybę z mleka, ponownie osuszcie ręcznikami i doprawcie solą oraz pieprzem. Obtoczcie w rozbełtanym jajku i bułce tartej i połóżcie na patelni, na rozgrzanym oleju.
  4. Smażcie na średnim ogniu aż skóra będzie miała złoty kolor, bez przykrycia. Smacznego!

Źródło: kuchniamagdy.pl

jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!
Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy! Mrożone ryby Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia! Sposób na rozmrożenie ryby Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób! Rozmrażanie całej ryby Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury. Rozmrażanie filetów Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a...

Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
Tłuszcz, na którym smażyliście karpia, może wam jeszcze posłużyć w kuchni. Zdziwilibyście się, do czego najlepiej pasuje.

Po smażeniu ryby na patelni zwykle zostaje bardzo dużo tłuszczu. Z jednej strony, szkoda go wylewać - w końcu olej nie należy teraz do najtańszych produktów spożywczych. Z drugiej - ma on już intensywny zapach ryby i trudno jest wymyślić dla niego jakiekolwiek zastosowanie. Istnieje jednak na to ciekawy sposób - sprawdźcie, co można zrobić z takim olejem.  Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia? Olej po smażeniu karpia będzie mocno pachniał rybą, dlatego smażenie na nim kapusty czy krokietów nie ma większego sensu. Ale można to wykorzystać jako atut i usmażyć na nim… cebulę! Karp podany ze smażoną cebulą świetnie smakuje - zwłaszcza, gdy zeszkli się ją na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyła się ryba. Zobaczcie, jak przygotować takiego karpia - na Wigilię będzie jak znalazł.  Przepis na smażonego karpia z cebulą Składniki: pół kilograma filetów z karpia 1 cebula 1 łyżka masła papryka słodka mielone sól pieprz Dodatkowo: mąka do panierowania oraz olej do smażenia. Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania karpia tak, by pozbyć się z niego nieprzyjemnego posmaku mułu - do tego użyć możecie np. moczenia go w mleku. Po wymoczeniu opłuczcie karpia jeszcze raz, osuszcie ręcznikami papierowymi i pokropcie go kilkoma kroplami soku z cytryny i odłóżcie do lodówki na 2 godziny. Następnie doprawcie karpia papryką, solą i pieprzem.  Każdy kawałek ryby obtoczcie w mące. Na patelni rozgrzejcie olej oraz 1 łyżkę masła. Połóżcie karpia i smażcie z obu stron, aż się zrumieni. Odłóżcie na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka (mogą być grubsze). Usmażcie je na tym samym oleju, na którym smażył się karp - dzięki temu zaoszczędzicie trochę na tłuszczu, a do...

gotowana ryba
AdobeStock
Newsy
Chcesz dodać gotowanej rybie więcej smaku? Ten trik jest naprawdę niezawodny
Za każdym razem, gdy gotujesz rybę wychodzi mdła i niesmaczna? Jest na to jeden prosty sposób!

Gotując rybę możemy mieć gwarancję, że mięso będzie soczyste i miękkie. Danie to jednak nie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na to, że tak przygotowywana ryba jest bardzo delikatna w smaku. Niektórzy wręcz określają jej smak jako mdły. Rzeczywiście, zapach i smak niektórych ryb (np. dorsza) jest bardzo intensywny. Aromat takiego mięsa może przywodzić na myśl raczej kutry zawijające do portu niż smaczny obiad. A przecież nie o to nam chodzi, gdy gotujemy rybę! Co więc zrobić, by smakowała doskonale i nie pachniała morzem? Jest na to sprawdzony sposób! Sposób na gotowaną rybę Ci, którzy już mieli okazję neutralizować różnymi sposobami charakterystyczny zapach dorsza albo karpia pewnie już się domyślają, na czym polega trik na lepszy smak gotowanych ryb! Poleca się, aby rybę rozmrażać najlepiej zanurzając ją w mleku – dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Dokładnie tę samą sztuczkę należy zastosować podczas gotowania! Przyprawione filety należy ułożyć w naczyniu i zamiast zalewać je wodą, należy użyć jednego z poniższych składników. Każdy nada potrawie zupełnie inny smak! Bulion warzywny – odpowiednio przyprawiony sprawi, że ryba będzie znacznie bardziej aromatyczna i lekko pikantna. Zależne jest to oczywiście od tego ile użyjemy pieprzu. Mleko – dzięki niemu mięso będzie bardzo delikatne i aksamitne. Zlikwiduje także charakterystyczny jego zapach. Wino – zdecydowanie nada rybie szlachetności! Choć część osób uważa, że ryby są tak smaczne, iż nie należy ich niczym doprawiać (podobne zdanie mają miłośnicy dziczyzny), to w przypadku tych gotowanych nie ma co żałować przypraw! Warto do gotującego się bulionu lub mleka dodać na przykład świeże jarzyny – cebulę, marchew czy czosnek. Co odważniejsi eksperymentują z sosem...

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu. Podział ryb W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami. Ryby słodkowodne Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się: karpie okonie pstrągi leszcze karasie. Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków.  Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu...