Choć ryby są bardzo zdrowe, nie każdy potrafi się do nich przekonać ze względu na ich dość charakterystyczny zapach. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się go.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby?

Sprawdzonym sposobem na złagodzenie przykrego zapachu jest moczenie ryby w mleku przez około 2 godziny, najlepiej z dodatkiem ziół. W przypadku karpia, metoda ta pozwoli pozbyć się charakterystycznego zapachu mułu, który raczej nikomu nie odpowiada.

Zamiast mleka możecie też użyć cytryny, pietruszki albo selera - wystarczy pokroić warzywa i cytrynę w plasterki, obłożyć nimi surową rybę i odstawić na około 3 godziny. Niektórzy moczą ryby nawet w wodzie po kiszonych ogórkach lub soku z kapusty, jednak jeśli nie przepadacie za tak intensywnymi smakami, polecamy wykorzystać łagodniejszy sposób z mlekiem i ziołami.

Usuwanie zapachu ryby z dłoni i naczyń

Nawet zamoczona wcześniej w mleku ryba pozostawia zapach na dłoniach czy sztućcach i czasami naprawdę trudno jest się go pozbyć. Ale i na to istnieje sposób. Wystarczy, że umyjecie ręce i zamoczycie je na 3 minuty w wodzie z solą, a następnie natrzecie je sokiem z cytryny. Sól przyda się także przy myciu naczyń i sztućców po rybie - należy włożyć je do zimnej wody z solą, a później wypłukać w ciepłej wodzie. 

Zobacz także:

Przepis na dorsza w mleku

Smażony dorsz zamoczony wcześniej w mleku z ziołami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza
  • pół litra mleka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mieszanka ziół
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie mleko oraz dodajcie zioła i wymieszajcie. 
  2. Delikatnie opłuczcie rybę w zimnej wodzie i osuszcie z pomocą ręczników kuchennych. Włóżcie filety do miski z mlekiem i ziołami i odstawcie na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmijcie rybę z mleka, ponownie osuszcie ręcznikami i doprawcie solą oraz pieprzem. Obtoczcie w rozbełtanym jajku i bułce tartej i połóżcie na patelni, na rozgrzanym oleju.
  4. Smażcie na średnim ogniu aż skóra będzie miała złoty kolor, bez przykrycia. Smacznego!

Źródło: kuchniamagdy.pl