Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy

Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów.

Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki. Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę?

Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki

A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem.

Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem?

Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C.

Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W większości naszych kuchni wykorzystujemy do krojenia warzyw noże ze stali nierdzewnej, nie zaś ze stopów zbliżonych do czystego żelaza, co redukuje szansę wpłynięcia na zmiany w strukturze sałaty.

Jeszcze bezpieczniejszym będzie użycie noża ceramicznego, który w żaden sposób nie może wejść w reakcję z krojoną sałatką.

Zobacz także
Sałatka ze świeżych warzyw. Przepis na sałatkę na grilla

Sałatka ze świeżych warzyw. Świetnie pasuje do dań z grilla

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Czy sałata krojona nożem traci wartości odżywcze?

Innym mitem jest utrata wartości odżywczych w wyniku krojenia sałaty. Nie ma to nic wspólnego z prawdą. Jednym z nielicznych argumentów przemawiających za rwaniem sałaty, tak jak czyniły to przez lata nasze mamy i babcie, jest jedynie walor wizualny – sałata rwana wygląda według niektórych apetyczniej niż ta krojona…

Podsumowując, wydaje się, że mamy tutaj do czynienia z typową ludową legendą, która przekazywana z pokolenia na pokolenie utarła się na tyle, że została przyjęta przez kolejne generacje gospodyń niemal bez żadnej refleksji mimo zmian choćby w zaopatrzeniu naszych kuchni w nowocześniejsze noże. A wy kroicie, czy rwiecie sałatę?

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność. Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów. Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko? Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów. Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej. W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce? Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić? Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez...

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
AdobeStock
Newsy
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
Czy możliwe jest zachowanie świeżości sałaty przez okrągły miesiąc? Pewna vlogerka udowodniła, że tak!

Można zaryzykować stwierdzenie, że dziś media społecznościowe całkowicie zdominowały internet. Dawniej porady i sprytne sposoby na ułatwienie sobie życia można było znaleźć na różnych stronach internetowych, a dziś coraz częściej tego typu treści udostępniane są za pomocą różnych mediów społecznościowych. Jednym z takich serwisów jest TikTok, gdzie użytkownicy publikują filmiki na wiele tematów – w tym triki i sztuczki kulinarne! Zobaczcie, jaki filmik z poradą bije teraz rekordy popularności. Trik na świeżą sałatę Furorę robi filmik vlogerki TasteGreatFoodie, która pokazała swój sposób na świeżą sałatę z lodówki nawet przez miesiąc! Co więcej, warzywo po tym czasie nie dość, że nie zwiędło, to jest mięsiste, chrupiące i wygląda bardzo apetycznie. Jak to możliwe? Wystarczy włożyć sałatę do słoika lub plastikowego pojemnika, zalać zimną wodą tak, by przykryła całą sałatę, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. I gotowe! Dzięki temu sałata będzie świeża i chrupiąca przez cały miesiąc. Gwarantujemy, że nie zwiędnie. Sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku sałaty. Tak samo można przechowywać szpinak, jarmuż, a nawet cytrynę! Wypróbujecie? Sposoby na przechowywanie sałaty Trik z zamknięciem sałaty w słoiku pełnym wody to nie jedyny sposób na jej przechowywanie. Wypróbujcie także te, bardzo skuteczne sztuczki: Ręczniki papierowe Co prawda tak przechowywanej sałaty nie można trzymać w lodówce aż miesiąc, ale będzie dobra przez co najmniej 7 dni. Należy umyć liście sałaty i wciąż lekko mokre zawinąć w papierowe ręczniki kuchenne lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki. Możecie tak robić z sałatą, jarmużem, a także szczypiorkiem! Wirówka do sałaty Prosta...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...