W Tel Awiwie (Izrael) otworzono pierwszą na świecie restaurację, w której serwowane są dania ze sztucznie wyhodowanym w laboratorium mięsem. Jak poinformowała agencja AFP, mięso jest produkowane dosłownie „za szybą" – w laboratorium zlokalizowanym tuż obok głównej restauracji, dzięki czemu klienci mogą na żywo obserwować cały proces jego powstawania.

To pierwsze miejsce na świecie, w którym można będzie spróbować mięsa wyhodowanego in vitro, obserwując samemu na żywo, jak się je produkuje - tłumaczył Ido Savir, szef restauracji SuperMeat.

Na czym polega produkcja sztucznego mięsa?

W restauracji w Tel Awiwie produkuje się mięso kurczaka. Jesteście ciekawi, jak ono powstaje? Na początku pobiera się komórki z zapłodnionego kurzego jaja, a następnie umieszcza je w bioreaktorze. Jest to urządzenie, w którym komórki odżywia się bogatą w proteiny, tłuszcze, cukry, minerały i witaminy roślinną substancją. Substancja ta umożliwia komórkom rozrost na poziomie laboratorium. Proces skutkuje powstaniem prawdziwego mięsa – bez potrzeby zabijania zwierzęcia. Zdaniem naukowców, jest to „niezwykle przyjazny dla środowiska sposób na wyżywienie rosnącej populacji świata".

Co zaserwowano gościom?

Przybyli do restauracji goście jedli hamburgery ze sztucznie wyhodowanym kurczakiem i roladki ryżowe z dodatkiem mielonego mięsa z wyhodowanego w laboratorium kurczaka. Czy im smakowało?

Było pysznie, ten smak był wspaniały – powiedziała Gilly Kanfi, samozwańcza „mięsożerczyni” z Tel Awiwu, która zapisała się na posiłek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Gdybym nie wiedział, pomyślałbym, że to zwykły burger z kurczakiem – dodał inny klient.

Pomysłodawcy projektu zapewniają, że zależy im na zapewnieniu bardziej etycznych i zrównoważonych sposobów wytwarzania mięsa, wolnych od okrucieństwa i uboju, z produktem hodowanym bez użycia inżynierii genetycznej lub antybiotyków. Dodają, że obecnie są w stanie produkować „setki kilogramów” sztucznego mięsa każdego tygodnia.

Zobacz także:

Źródło: dlahandlu.pl, france24.com