Ruszyła pierwsza na świecie restauracja z mięsem wyhodowanym w laboratorium. "To było pyszne"
AdobeStock
Newsy

Ruszyła pierwsza na świecie restauracja z mięsem wyhodowanym w laboratorium. „To było pyszne!"

Pierwsza na świecie restauracja, w której serwuje się wyhodowane w laboratorium mięso, już działa. Czy inne kraje też pójdą za tym przykładem?

W Tel Awiwie (Izrael) otworzono pierwszą na świecie restaurację, w której serwowane są dania ze sztucznie wyhodowanym w laboratorium mięsem. Jak poinformowała agencja AFP, mięso jest produkowane dosłownie „za szybą" – w laboratorium zlokalizowanym tuż obok głównej restauracji, dzięki czemu klienci mogą na żywo obserwować cały proces jego powstawania.

To pierwsze miejsce na świecie, w którym można będzie spróbować mięsa wyhodowanego in vitro, obserwując samemu na żywo, jak się je produkuje - tłumaczył Ido Savir, szef restauracji SuperMeat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega produkcja sztucznego mięsa?

W restauracji w Tel Awiwie produkuje się mięso kurczaka. Jesteście ciekawi, jak ono powstaje? Na początku pobiera się komórki z zapłodnionego kurzego jaja, a następnie umieszcza je w bioreaktorze. Jest to urządzenie, w którym komórki odżywia się bogatą w proteiny, tłuszcze, cukry, minerały i witaminy roślinną substancją. Substancja ta umożliwia komórkom rozrost na poziomie laboratorium. Proces skutkuje powstaniem prawdziwego mięsa – bez potrzeby zabijania zwierzęcia. Zdaniem naukowców, jest to „niezwykle przyjazny dla środowiska sposób na wyżywienie rosnącej populacji świata".

Co zaserwowano gościom?

Przybyli do restauracji goście jedli hamburgery ze sztucznie wyhodowanym kurczakiem i roladki ryżowe z dodatkiem mielonego mięsa z wyhodowanego w laboratorium kurczaka. Czy im smakowało?

Było pysznie, ten smak był wspaniały – powiedziała Gilly Kanfi, samozwańcza „mięsożerczyni” z Tel Awiwu, która zapisała się na posiłek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Gdybym nie wiedział, pomyślałbym, że to zwykły burger z kurczakiem – dodał inny klient.

Pomysłodawcy projektu zapewniają, że zależy im na zapewnieniu bardziej etycznych i zrównoważonych sposobów wytwarzania mięsa, wolnych od okrucieństwa i uboju, z produktem hodowanym bez użycia inżynierii genetycznej lub antybiotyków. Dodają, że obecnie są w stanie produkować „setki kilogramów” sztucznego mięsa każdego tygodnia.

Źródło: dlahandlu.pl, france24.com

Sztuczne mięso
Adobe Stock
Newsy
Tego jeszcze nie było. Czy w Polsce też doczekamy się takiego mięsa? W Singapurze jest już w sklepach
Prace nad mięsem z laboratorium zaczęły się już dawno. Rewolucyjny produkt powoli wchodzi na rynek. Na początku w Singapurze.

Ewolucja sprawiła, że człowiek jest dziś istotą wszystkożerną. Pozostał w nas gen łowcy – ludzie nadal lubią jeść mięso i potrzebują go w swojej diecie. Także nasze organizmy są przystosowane do trawienia białka zwierzęcego. Nie samym mięsem żyje jednak człowiek. Wiedzą o tym wszyscy zwolennicy diety roślinnej. Wegatarianizm, a także weganizm (zupełne unikanie produktów odzwierzęcych) stają się coraz modniejsze. Wegetarianie i weganie rozwijają swoje kulinarne pomysły i zachęcają do ograniczania spożycia mięsa. I nie jest to postawa pozbawiona słusznych podstaw. Co z tym mięsem? Mięso, które kupujemy najczęściej w supermarketach i innych sklepach spożywczych, jest często produkowane w fatalnych warunkach. Zwierzęta hoduje się na skalę masową, używa się kiepskiej jakości pasz, a także antybiotyków. Obrońcy praw zwierząt walczą także o poprawę bytu krów i świń w oborach, a także o to, by ograniczyć ich cierpienie podczas uboju. W tym momencie z odsieczą mięsożercom i ekologom przybywa nauka. W najbardziej zaawansowanych laboratoriach świata zakończono już pracę nad sztucznym mięsem. „Hamburgery z próbówki”  powstają w dość osobliwy sposób. Na początku dochodzi do pobrania komórek macierzystych od „prawdziwego” zwierzęcia. Następnie umieszcza się materiał genetyczny w specjalnej pożywce. W ten sposób hoduje się mięso, do którego przygotowania nie potrzeba ani obory, ani rzeźni. Sztuczne schabowe Pracę nad przygotowaniem odpowiedniej formuły produkcji sztucznego mięsa zaczęły się już kilka lat temu. Po hucznych zapowiedziach, wreszcie produkt z przyszłości trafi na półki sklepowe. Na początku tego niecodziennego wyrobu spróbują klienci z dalekiego Singapuru. Czy Azjatom przypadnie do gustu wyrób...

kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy
Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!
Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi! Amerykański klasyk Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować! Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie: Do kurczaka: Uda z kurczaka bez kości Sól Chilli Słodką paprykę Do ciasta: 2 jaja Sól Chilli Słodką paprykę Mleko Do panierki: Mąkę pszenną Chilli Olej rzepakowy Oraz: Świeże, chrupiące bułeczki Ogórki kiszone Sałatę Pomidory Majonez Przygotowanie Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli. Do...

Magda Gessler Zakopane
Wikipedia
Newsy
BURZA wokół restauracji Magdy Gessler! Zbluzgali ją i zagrozili sądem!
Restauratorka Magda Gessler ma poważne kłopoty! Odmówiła poddania się karze i sprawa jest w sądzie. O co poszło?

Gwiazda programów „Kuchenne Rewolucje” i „Masterchef” znana jest ze swojego wybuchowego charakteru. Jednak tym razem to ona padła ofiarą krytyki i niezadowolenia! Kogo tak rozsierdziła? Przedsiębiorcza restauratorka od wielu lat ratuje bistra, bary i restauracje Polaków. Wydawałoby się więc, że skoro ma tak ogromne doświadczenie, to jej własne przedsięwzięcia powinny działać bez zarzutu. Dlatego tak ogromnym zdziwieniem jest najnowsza informacja o tym, że restauracji Magdy Gessler grozi… zamknięcie. Jak to możliwe? Restauracja Gessler do rozbiórki? Jak donosi "Gazeta Krakowska", Magda Gessler naraziła się urzędnikom z Bukowiny Tatrzańskiej. W tej malowniczej, górskiej miejscowości działa restauracja gwiazdy TVN pod nazwą „Schronisko Smaków”. Lokal bardzo dobrze prosperuje, o czym świadczy niedawna rozbudowa budynku oraz otwarcie w nim sklepu ze specjałami restauracji. Jak się jednak okazało, rozbudowa oraz postawienie Spiżarni Schroniska Smaków Magdy Gessler są nielegalne! Nadzór budowlany domaga się wyjaśnień Według "Gazety Krakowskiej", Starostwo Powiatowe w Zakopanem zwróciło uwagę na fakt, że zarówno rozbudowa restauracji jak i postawienie nowego budynku w którym znajduje się sklep nie zostały zgłoszone. Starostwo nie dostało żadnego wniosku o pozwolenie na budowę ani rozbudowę. To oznacza, że przeprowadzone zostały one nielegalnie. Magdzie Gessler grozi rozbiórka nowego budynku oraz zapłata grzywny! Restauratorka jednak odwołała się od tej decyzji i sprawa trafiła do sądu. Źródło: pudelek.pl

Magda Gessler restauracje
ons
Newsy
Magda Gessler po raz pierwszy zrobiła to na wizji. Fani oszaleli, gdy to zobaczyli
Gwiazda Kuchennych Rewolucji nie boi się stosować nietypowych rozwiązań! A do tego wszystko pokazała swoim fanom.

Gwiazda programu „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” i słynna restauratorka Magda Gessler znana jest w szokowania swoich widzów. Wszyscy wiemy, że nie boi się kontrowersji i nowatorskich rozwiązań! Zobaczcie, co ostatnio pokazała swoim fanom.   Pandemia koronawirusa całkowicie zawładnęła naszym życiem i wymusza na nas zmiany w każdym jego aspekcie. Dotyczy to także znanych i lubianych – Magda Gessler poza występowaniem w telewizji na co dzień jest bizneswoman, która zarządza swoimi restauracjami. Przez pandemię musiała je zamknąć, co utrudniło mocno wiele spraw. Niedawno miał miejsce konkurs, w którym główną nagrodą była kolacja z samą Magdą Gessler w jednym z jej lokali w Warszawie – w restauracji „U Fukiera”. Niestety, przez obostrzenia jest ona teraz zamknięta i gwiazda musiała wziąć sprawy w swoje ręce. W końcu nie mogła pozwolić na to, by zwycięzca stracił swoją nagrodę i się rozczarował!   Dlatego Magda Gessler uznała, że w takiej sytuacji zje kolację ze zwycięzcą konkursu… w swoim własnym domu! Co więcej, wszystko pokazała swoim fanom na żywo – przed kolacją zrobiła „live” na swoim profilu na Instagramie, czyli spotkanie na żywo z obserwującymi. Tam rozmawiała z nimi o swoich upodobaniach kulinarnych, o tym jak przygotowuje się do Świąt oraz oczywiście opowiadała o kolacji, która miała się za chwilę zacząć. Magda zdradziła, kto pomógł jej w gotowaniu i pochwaliła się, że sama przygotowała deser. Później pokazała swoim fanom zakryty do kolacji stół, a relację na żywo zakończyła siadając do stołu ze swoimi gośćmi.   Też chcielibyście zjeść kolację z Magdą Gessler?         Wyświetl ten post na Instagramie....