Rury poznańskie jak pańska skórka i miodek turecki. Ten cmentarny przysmak pochodzi z Wielkopolski
Wikipedia Commons
Newsy

Rury poznańskie jak pańska skórka i miodek turecki. Ten cmentarny przysmak jedzą tylko w 1 regionie kraju

Rury, kiedyś zwane też trąbami, to tradycyjne słodycze z poznańskich odpustów. Jadano je w Boże Ciało i Wszystkich Świętych. Wielkopolanie nadal się nimi zajadają.

Nie jest prawdą, że Rogale Świętomarcińskie to jedyny słodki przysmak z Wielkopolski. Już w dwudziestoleciu międzywojennym, we wsiach na terenie tego regionu Polski, wypiekano rury. Były sprzedawane podczas parafialnych odpustów, a w czasie Święta Zmarłych w pobliżu cmentarzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poznańskie rury najpierw są pieczone, potem wyginane

Rury to wypieki z ciasta kruchego, wyrabianego tradycyjnie na miodzie spadziowym. Do przygotowania ciasta używa się mąki, wody, miodu i cukru, ale nigdy nie dodaje ani mleka, ani jajek. Ciastka mają około 12 – 15 cm długości i są wygięte jak dachówka.

Żeby osiągnąć ten kształt zaraz po upieczeniu, są układane na wałku, dzięki czemu brzegi nabierają kształtu rury. W przeszłości były gładkie, niczym nie posypane, dziś posmaruje się je żółtkiem, dzięki czemu stają się błyszczące.

Kobiety sprzedające pod cmentarzem poznańskie słodkości tak opowiadały reporterowi Radia Poznań, jak pieką rury poznańskie:

Przepis to tajemnica, której od lat przestrzegamy. Recepturę poznałyśmy od naszych babć. Rura pochodzi o tego, że piekło się na rurze od pieca tzw. angielki. Teraz pieczemy na blachach i wyginamy.

Tradycja wypiekania rur, wcześniej zwanych trąbami, pochodzi z wielkopolskiej wsi. Wypieki sprzedawane były podczas kościelnych odpustów. Do dziś można je kupić we Wszystkich Świętych w pobliżu poznańskich cmentarzy. Rodzice nie tylko kupują ciastka dzieciom, ale chętnie sami po nie sięgają, bo przypomina im to dzieciństwo.

Zobacz także
Pańska skórka

Uwielbiany przysmak z kramów. Jadano go w PRL-u, sprzedawany jest także dziś

Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki

Każdy region ma własne odpustowe cukierki. Oto przepis na lubelskie szczypki

Przepis na domowe rury poznańskie

Składniki

  • 300 g mąki
  • 80 ml wody
  • 30 g cukru
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g miodu
  • 10 g amoniaku

Do smarowania:

  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Celsjusza, nie włączając termoobiegu
  2. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia
  3. W rondelku rozpuśćcie miód, dodajcie cukier, cukier waniliowy i poczekajcie aż się skarmelizuje.
  4. Z pozostałych składników zagniećcie gładkie ciasto.
  5. Gdy karmel przestygnie, oddajcie do ciasta i dokładnie wymieszajcie.
  6. Przykryjcie ciasto i odstawcie na pół godziny.
  7. Rozwałkujcie cienko ciasto i wytnijcie prostokąty 10-15 cm, posmarujcie żółtkiem i pieczcie przez 8-10 minut.
  8. Gorące połóżcie na wałku, żeby brzegi wygięły się i nadały ciastkom kształt dachówki

Źródło: delektujemysie.pl, radiopoznan.fm, Głos Wielkopolski

Miodek turecki krakowski przysmak sprzedawany raz w roku
Adobe Stock
Newsy
Znacie miodek turecki? Ten przysmak sprzedawany jest tylko raz w roku na południu Polski
Warszawska „pańska skórka”, „lubelskie szczypki” i krakowski „miodek", to słodycze jadane od dziesięcioleci w okolicach Święta Zmarłych. Skąd się w ogóle wzięły przy bramach cmentarnych?

Miodek turecki to rodzaj słodkości wytwarzanych chałupniczo i sprzedawanych w bramach cmentarzy w czasie Wszystkich Świętych i Zaduszek. Cukierki były produkowane w Krakowie i na tym terenie znane są już od lat 20. XX w. Zawsze uwielbiały je dzieciom, które z ich powodu chętniej uczestniczyły w rodzinnych wyprawach na cmentarz. Czym jest miodek turecki? Pierwsze słodycze pojawiły się na ulicach Krakowa już w latach 20. A pierwszym miejscem ich sprzedaży był Cmentarz Rakowicki.  Handlarze układali całe bloki i na miejscu rozbijali i kruszyli na drobniejsze kawałki. Następnie odważali porcje i pakowali do papierowych torebek zwiniętych w rożki. Dzisiaj miodek można kupić w już odmierzonych kawałkach, kształtem przypominających bryłki lub sześciany. Słodycze pakuje się do foliowych torebek, zwijanych wzorem tych tradycyjnych w tutki. Cukierki rzadko są dostępne poza Świętem Zmarłych. Czasem można je znaleźć na kramach odpustowych podczas świąt kościelnych obok obwarzanków czy oscypków. Nazwa smakołyku pochodzi prawdopodobnie od tureckich wyrobów cukierniczych, takich jak chałwa czy rachatłukum. Miodek ma podobny skład i podobnie jak one, sprzedawany jest w blokach lub bryłkach. Jeden ze składników cukierków – miód, traktowany był jako substancja pochodząca z zaświatów, pokarm bogów i dusz zmarłych. To prawdopodobnie z powodu tych wierzeń słodycze pojawiły się w pobliżu cmentarzy i są sprzedawane w czasie obrzędów zadusznych. Różne odmiany miodków tureckich Tradycyjne karmelki zawsze miały kremową barwę, choć zdarzały się bryłki w kremowo-brązowe nieregularne pasy, sprzedawane jako miodek czekoladowy. Cukierek ma miodowy smak i dodatek pokruszonych orzechów. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać do niego karmelizowanego cukru i kakao. A...

ciasto brzdąc
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na obłędnie pysznego poznańskiego brzdąca. Nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty
Lubicie oryginalne w smaku ciasta? Szukacie czegoś nowego i innego niż robiliście do tej pory? To świetnie, bo mamy dla was genialny przepis na poznańskiego brzdąca. To ciasto jest tak pyszne, że będziecie się nim zajadać!

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem. Ciasto brzdąc poznański Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka cukru 4 łyżeczki kakao 4 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy. Rozkrawamy na dwa blaty. Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao. Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić. Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła. Dodajemy ostudzoną żelatynę. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na słodkie bułeczki z czereśniami. Błyskawicznie znikają ze stołu
Macie ochotę na coś słodkiego? Upieczcie przepyszne drożdżowe bułeczki z czereśniami!

Lato to czas na pyszne domowe wypieki ze świeżymi owocami prosto z ogródka. Skusicie się na bułeczki drożdżowe z czereśniami ? Polecamy wam wspaniały przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bułeczki ze smażonymi czereśniami Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej typ 450 250 ml mleka 100 g masła 20 g świeżych drożdży 30 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli Owoce: 700 g czereśni 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru 50 g mąki Jajko do posmarowania Przygotowanie: Zacznijcie od pozbycia się z czereśni ewentualnych larw, które mogą się w nich znajdować. Wykorzystajcie w tym celu prosty sposób, który niedawno opisaliśmy. Następnie umyjcie czereśnie i wydrylujcie. Włóżcie je do rondla i wsypcie 2 łyżki cukru. Smażcie owoce na małym ogniu, aż odparuje z nich sok – uważajcie, żeby się nie rozpadły w trakcie smażenia. Do miski wlejcie szklankę (ok. 250 ml) ciepłego mleka, dodajcie cukier i drożdże i rozpuśćcie. Dodajcie roztopione masło, jajko, mąkę oraz sól. Wymieszajcie mikserem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego lub zagniećcie ciasto ręcznie. Po wyrobieniu odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie „odgazujcie” ciasto i wyłóżcie na stolnicę. Pokrójcie je w 12 części, a każdą uformujcie w kształt bułeczki. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie oprószcie szklankę mąką i z jej pomocą w każdej bułeczce zróbcie wgłębienie. Do środka włóżcie kilka usmażonych czereśni, a brzegi posmarujcie jajkiem. Wymieszajcie masło, cukier...