zeberka w cebuli
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy

Rumiane żeberka pieczone w cebuli. Mięso samo odchodzi od kości, a smak zniewala

Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Gwarantujemy, że wasza rodzina oszaleje na ich punkcie.
Magda Borucińska
styczeń 25, 2021

Żeberka są doskonałym pomysłem na drugie danie. Miękkie, aromatyczne mięso i praktycznie zero roboty przy  ich przyrządzaniu. W końcu wystarczy je tylko zamarynować, a potem wrzucić do piekarnika. Brzmi jak obiad idealny, prawda?

Sekretem ich niezwykłego aromatu jest długie marynowanie w przyprawach i czosnku. Żeberka najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, aby dokładnie przeszły smakami. Długie pieczenie pod przykryciem sprawi, że mięso stanie się miękkie i będzie samo odchodzić od kości. Nie ma nic lepszego na obiad niż takie danie. Żeberka nadadzą się również do podania podczas kolacji - goście padną z wrażenia i z pewnością poproszą was o przepis.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na żeberka w cebuli

Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • 6 cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Po 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego
  • 2 szczypty majeranku
  • 3 szczypty słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka Vegety lub jarzynki, najlepiej bez glutaminianu sodu
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóżcie je do dużej miski.
  3. Ząbki czosnku zmiażdżcie albo przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa. Posypcie przyprawami i wymieszajcie, żeby oblepiły równomiernie żeberka. Dorzućcie liście laurowe i ziele angielskie. Miskę przykryjcie szczelnie folią i włóżcie na całą noc do lodówki (lub chociaż na kilka godzin).
  4. Przygotujcie dużą blachę i przełóżcie do niej żeberka.
  5. Cebule pokrójcie w plastry i rozłóżcie równomiernie na mięsie. Polejcie oliwą, przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do nagrzanego piekarnika do 185 stopni.
  6. Pieczcie do miękkości i zdejmijcie folię. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości żeberek. Gdy mięso się zarumieni, jest gotowe do podania.

Dzięki długiemu marynowaniu żeberka stają się bardzo miękkie i nabierają wyjątkowego smaku. Doskonale smakują podane z prostymi dodatkami, takimi jak na przykład chleb,  sałatka z pomidorów, zielona sałata, ogórki kiszone oraz frytki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze