Żeberka są doskonałym pomysłem na drugie danie. Miękkie, aromatyczne mięso i praktycznie zero roboty przy ich przyrządzaniu. W końcu wystarczy je tylko zamarynować, a potem wrzucić do piekarnika. Brzmi jak obiad idealny, prawda?
Sekretem ich niezwykłego aromatu jest długie marynowanie w przyprawach i czosnku. Żeberka najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, aby dokładnie przeszły smakami. Długie pieczenie pod przykryciem sprawi, że mięso stanie się miękkie i będzie samo odchodzić od kości. Nie ma nic lepszego na obiad niż takie danie. Żeberka nadadzą się również do podania podczas kolacji - goście padną z wrażenia i z pewnością poproszą was o przepis.
Przepis na żeberka w cebuli
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 6 cebul
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- Po 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego
- 2 szczypty majeranku
- 3 szczypty słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka Vegety lub jarzynki, najlepiej bez glutaminianu sodu
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Przełóżcie je do dużej miski.
- Ząbki czosnku zmiażdżcie albo przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa. Posypcie przyprawami i wymieszajcie, żeby oblepiły równomiernie żeberka. Dorzućcie liście laurowe i ziele angielskie. Miskę przykryjcie szczelnie folią i włóżcie na całą noc do lodówki (lub chociaż na kilka godzin).
- Przygotujcie dużą blachę i przełóżcie do niej żeberka.
- Cebule pokrójcie w plastry i rozłóżcie równomiernie na mięsie. Polejcie oliwą, przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do nagrzanego piekarnika do 185 stopni.
- Pieczcie do miękkości i zdejmijcie folię. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości żeberek. Gdy mięso się zarumieni, jest gotowe do podania.
Dzięki długiemu marynowaniu, żeberka stają się bardzo miękkie i nabierają wyjątkowego smaku. Doskonale smakują podane z prostymi dodatkami, takimi jak na przykład chleb, sałatka z pomidorów, zielona sałata, ogórki kiszone oraz frytki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl