zeberka w cebuli
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy

Rumiane żeberka pieczone w cebuli. Mięso samo odchodzi od kości, a smak zniewala

Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Gwarantujemy, że wasza rodzina oszaleje na ich punkcie.

Żeberka są doskonałym pomysłem na drugie danie. Miękkie, aromatyczne mięso i praktycznie zero roboty przy  ich przyrządzaniu. W końcu wystarczy je tylko zamarynować, a potem wrzucić do piekarnika. Brzmi jak obiad idealny, prawda?

Sekretem ich niezwykłego aromatu jest długie marynowanie w przyprawach i czosnku. Żeberka najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, aby dokładnie przeszły smakami. Długie pieczenie pod przykryciem sprawi, że mięso stanie się miękkie i będzie samo odchodzić od kości. Nie ma nic lepszego na obiad niż takie danie. Żeberka nadadzą się również do podania podczas kolacji - goście padną z wrażenia i z pewnością poproszą was o przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żeberka w cebuli

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • 6 cebul
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Po 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego
  • 2 szczypty majeranku
  • 3 szczypty słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka Vegety lub jarzynki, najlepiej bez glutaminianu sodu
  • Sól do smaku
Zobacz także
Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem

Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny

Przygotowanie:

  1. Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóżcie je do dużej miski.
  3. Ząbki czosnku zmiażdżcie albo przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa. Posypcie przyprawami i wymieszajcie, żeby oblepiły równomiernie żeberka. Dorzućcie liście laurowe i ziele angielskie. Miskę przykryjcie szczelnie folią i włóżcie na całą noc do lodówki (lub chociaż na kilka godzin).
  4. Przygotujcie dużą blachę i przełóżcie do niej żeberka.
  5. Cebule pokrójcie w plastry i rozłóżcie równomiernie na mięsie. Polejcie oliwą, przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do nagrzanego piekarnika do 185 stopni.
  6. Pieczcie do miękkości i zdejmijcie folię. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości żeberek. Gdy mięso się zarumieni, jest gotowe do podania.

Dzięki długiemu marynowaniu, żeberka stają się bardzo miękkie i nabierają wyjątkowego smaku. Doskonale smakują podane z prostymi dodatkami, takimi jak na przykład chleb,  sałatka z pomidorów, zielona sałata, ogórki kiszone oraz frytki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół. Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób. Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze Składniki 1kg żeberek wieprzowych Składniki na marynatę 1 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku Składniki na marynatę 2 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą. Smacznego! Jak wybrać żeberka? Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie...

Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Adobe Stock
Newsy
Pikantne żeberka zamarynowane tak, że palce lizać. Przed pieczeniem zróbcie z nimi jeszcze 1 rzecz
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki: 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie: W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe!

pieczone zeberka z winem i miodem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pyszny pomysł na rodzinny obiad? Rumiane żeberka w miodzie i… sekretnym składniku
To właśnie on nadaje żeberkom wyjątkowego aromatu!

Klasyczne kotlety schabowe albo mielone, udka czy pierś z kurczaka… A może dla odmiany żeberka na obiad? Jeśli wydaje ci się, że są trudne w przygotowaniu nic bardziej mylnego. Poniższe właściwie robią się same. A do tego wychodzą wyjątkowo rumiane i jednocześnie soczyste. Oto pyszne żeberka marynowane w wytrawnym winie oraz słodkim miodzie – smakują tak dobrze, że każdy mięsożerca poprosi o dokładkę (a może i przepis?). Dodatek pieczonej cebulki dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak.  To proste danie po nocnym marynowaniu w lodówce i szybkim obsmażeniu przygotujesz w jednym naczyniu! Wystarczy wrzucić je do piekarnika i już – po półtorej godziny są gotowe do podania. Pamiętaj, że im grubsze i bardziej tłuste żeberka tym dłużej trzeba je piec. Przepis na żeberka w miodzie i czerwonym winie Składniki 1,5 kg żeberek 3 duże cebule 1 szklanka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego 3 duże łyżki miodu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki przyprawy do żeberek sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj żeberka i pokrój na kawałki. W dużej misce połącz żeberka z przyprawą oraz solą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. W miseczce połącz dokładnie wytrawne wino, olej i miód. Powstałą miksturą polej mięso i wstaw na noc do lodówki, żeby się zamarynowało. Rano wyjmij i pozwól żeberkom osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Czas na cebulę - pokrój ją w grubsze plasterki lub półplasterki, tak jak lubisz. W żaroodpornym, dużym naczyniu połóż cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Na cebuli połóż obsmażone żeberka. Piecz je przed około pół godziny, zmniejsz temperaturę do 160-170...